VVD Zwolle stelt Zwartboek Vieze Gymzalen op

Zwolle – Ouders en basisschoolleraren melden in toenemende mate dat de gymzalen waar Zwolse kinderen les in krijgen niet schoon zijn. De VVD Zwolle vindt dit ontoelaatbaar en stelt daarom een Zwartboek Vieze Gymzalen op. Doel hiervan is om, met behulp van ouders, te inventariseren welke Zwolse gymzalen te vies zijn voor de gymles van onze kinderen. Het zwartboek dient de basis zijn voor een nieuw schoonmaakplan om deze problematiek definitief op te lossen.

“Het gebeurt regelmatig dat leraren besluiten de gymles maar over te slaan, omdat ze de zaal te vies vinden”, zegt Richard van der Graaf, kandidaat-gemeenteraadslid namens de VVD Zwolle. “Denk hierbij aan stof en haren op de vloer of spinnenwebben in de hoeken en bij gymtoestellen. Kinderen die allergisch zijn voor stof lijden hieronder. De VVD heeft hierover klachten gekregen van ouders en leraren van verschillende basisscholen, maar ook van docenten van de Stichting Sportservice Zwolle, die in Brede School-verband gebruik maken van de gymzalen op basisscholen. Onze eerste reactie op deze klachten was ´Dit kan toch niet wáár zijn!´, maar helaas is het wel waar en deze situatie moet snel veranderen.”


Navraag bij verschillende scholen leert bovendien dat er veel onduidelijkheid is over wie verantwoordelijk is voor het schoonhouden van de gymzalen. Ook zijn er klachten over de basisinventaris van de gymzalen. Zo zouden er veel gymtoestellen versleten of kapot zijn. Van der Graaf: “De VVD vindt dit onverantwoordelijk. Scholen in Zwolle moeten schoon en veilig zijn. Als er vanuit de gemeente of Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ) geen duidelijk plan is om daarvoor te zorgen, dan wordt het hoog tijd dit alsnog te regelen. Het zwartboek dat we komende weken gaan opstellen, moet meer inzicht geven over hoe breed verspreid dit probleem in Zwolle en een aanzet zijn voor een nieuw schoonmaakplan om periodiek de scholen en klassen schoon te maken.” Oproep aan Zwolse ouders

Bij de samenstelling van het Zwartboek Vieze Gymzalen roept de VVD hulp in van ouders en leraren in Zwolle. De VVD vraagt hen om klachten over de reinheid en veiligheid van gymzalen door te geven via vvdzwolle@gmail.com of 06-41671247.

VVD-lijsttrekker en fractievoorzitter Rene de Heer zal het zwartboek in de laatste week van februari aanbieden aan het Zwolse College van Burgemeester en Wethouders.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Verschillende klachten, dus het zal wel waar zijn. Maar wat is de oorzaak?
  – Contract té ondoenlijk?
  – Slechte schoonmakers?
  – Geen gespecialiseerde schoonmakers?
  etc. etc.
  Lees nixxx over een mogelijke oorzaak.

  Het komt nu over of er “moord en brand geschreeuwd wordt zonder naar de oorzaak te kijken. De wil om het op te lossen zal er toch wel zijn?”
  Over de verantwoordelijkheid is amper wat bekend?
  Ze weten toch wel wie ze betalen en waarvoor?

  Navraag bij verschillende scholen leert bovendien dat er veel onduidelijkheid is over wie verantwoordelijk is voor het schoonhouden van de gymzalen.  ⚠️ Meld

 2. * Dick….we gaan de komende maand bedolven worden onder dit soort persberichten, beter niet op reageren. Maandag komt de SP met een bericht over de smerige wachtruimtes bij de sociale dienst, dinsdag wil GroenLinks dat er actie wordt ondernomen tegen stinkende hondenpoep en woensdag besluit D66 dat alleen nog met niet-zwarte zolen door de binnenstad mag worden gelopen.
  tis verkiezingstijd.


  ⚠️ Meld

 3. Maar zou jij het willen/kunnen doen tommy? Je vrije tijd opofferen voor het algemeen (en natuurlijk ook eigen- en partij-) maatschappelijk belang?

  Zou het niet eens kunnen.


  ⚠️ Meld

 4. Waarom zou het niet kunnen werken, Dick? Op de Wendakker/Kopakker maken de ouders toch ook één keer in de paar weken de spullen in het klaslokaal van hun kind(eren) schoon! Dan kan daar ook de gymzaal best nog bij. Het is alleen wel zaak om dan niet al te veel geld meer kwijt te zijn aan schoonmakers, want die kunnen kennelijk de druk niet meer aan op de scholen om goed schoon te maken. Niet alleen een punt bij de gymzalen en zeker niet alleen op de basisscholen… Helaas werkt het steeds meer tegen de ‘klanten’ dat de schoonmaakbedrijven veel geld willen verdienen met zo min mogelijk uren werk, zodat zij zelf weinig hoeven te doen om toch veel geld te verdienen… Helaas gaat het in elke branche deze kant op.


  ⚠️ Meld

 5. @ Marianne, ik denk dat het andersom is, er moet steeds meer aanbesteed worden, ook in de schoonmaakbranche, schoonmaakbedrijven schrijven veels te laag in om de klus toch te krijgen. Gevolg het personeel moet steeds meer doen in minder tijd.
  Wie krijgen de schuld, de schoonmakers want dat zijn immers “luie varkens”die niets doen. Terwijl dat vaak niet het geval is.


  ⚠️ Meld

 6. @ Marrianne, had het over zélf politiek actief worden tegen Tommy. Uh waarom niet? Geduld, saai: dossiertijger, partijdiscipine misschien, je ziet te weinig vordering in je plannen (dus frustratie). De sfeer lijkt me ook niet altijd tof. Denk dat er velen zo schijnheilig zijn dat ze je bijna de schouders uit je shirt slaan, of je af te zeiken als je er met de rug heenstaat….maar dat is een vermoeden. Heb 1 voorbeeld van lang geleden en daar begin ik absoluut niet weer over. En misschien idd wel: vrije tijd opofferen. Da’s wel de slapste geef ik toe.


  ⚠️ Meld

 7. Gewoon de schoonmaakbedrijven er uit en moeders die het willen tegen betaling aan de slag laten gaan. gewoon weer zoals vroeger scheelt een hele hoop geld en het wordt schoner. Die schoonmaak bedrijven sjoemelen teveel.
  Net als de aanbesteding in de zorg. Waardeloos.  ⚠️ Meld

 8. Sorry hoor maar zeggen schoonmakers eruit, moeders erin. In welke tijd leef jij? Moeders werken nu eenmaal tegenwoordig, en als ze vrij zijn hebben ze echt geen tijd in dom schoonmaak werk te doen, als je hier ook schoonmaakbedrijven voor kan vinden.

  Dat scholen dit niet goed kunnen regelen ligt dan meer aan hun onkunde dan aan het feit dat een schoonmaakbedrijf niet functioneert. Want als zo’n bedrijf niet functioneert schop je die eruit, zat anderen beschikbaar.


  ⚠️ Meld

 9. Marrianne, tuurlijk werkt dat ouders-schoonmaak verhaal uitstekend. In de tijd dat de kinderen van ons naar de 7Sprong gingen ook al.

  Maar waarom zou je er wat aan doen, of nadenken over HOE er wat aan te doen….als je ook goedkoop kunt scoren met een zwartboek?


  ⚠️ Meld

 10. Schoonmaak aanbesteding,taxiaanbesteding,zorgaanbesteding.Allemaal 1 pot nat.Geld speelt de hoofdrol,de mensen die er werken krijgen steeds minder tijd voor hetzelfde werk.WIE krijgt de schuld??? De man op de werkvloer,maar het grote gros wil wel graag anders.


  ⚠️ Meld

 11. Vandaag is er ook een grote schoonmaak-staking Misschien kan de VVD daar wat aan doen met hun invloed bij werkgevers? Ok, oninteressant…..niet hun doelgroep.

  Ken nog wel een hele grondige reiniger….die altijd massaklussen aanpakt 😀


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.