Vragen over kleine windmolens bij bedrijven

Zwolle – Om zo min mogelijk CO2 uit te stoten is het noodzakelijk dat er meer zonnecollectoren en windmolens in onze stad komen. Dat zegt GroenLinks/DeGroenen. De partij vindt dat deze decentrale energieopwekking dé methode is om in de nabije toekomst aan onze energiebehoefte te kunnen voldoen. GL/DG is dan ook blij dat Zwolle meewerkt aan de plaatsing van windmolens bij Tolhuislanden. Er kan op dit gebied echter meer gebeuren in de stad, vindt GL/DG.

"Recent heeft een ondernemer aan de Maatgravenweg bij de gemeente een vergunning aangevraagd voor een kleine windmolen op zijn bedrijf. De energie van die windmolen zou direct gebruikt kunnen worden in zijn bedrijf. De ondernemer heeft van de afdeling bouw- en woningtoezicht echter geen toestemming gekregen om de windmolen te plaatsen." Dit heeft GL/DG zeer verbaasd. Naar de mening van de fractie moet de gemeente dit soort kleinschalige initiatieven om decentraal energie op te wekken juist toejuichen. Over de randvoorwaarden waaronder windmolens en zonnepanelen in het Zwolse gebied geplaatst kunnen worden wil GL/DG graag betrokken worden.

GL/DG heeft de volgende vragen aan het college:

1.       Bent u van mening dat decentrale energieopwekking binnen de gemeentegrenzen gestimuleerd moet worden?

2.       Hoe gaat u decentrale energieopwekking binnen de gemeente stimuleren?

3.       Wat is de reden dat u geen toestemming heeft gegeven om de windmolen aan de Maatgravenweg te plaatsen?

4.       Welke voorwaarden stelt u aan een windmolen binnen de gemeente Zwolle?

5.       Bent u bereid om met de gemeenteraad te betrekken bij het vaststellen van de randvoorwaarden voor zonnecollectoren en windmolens?

 

Namens fractie GroenLinks/DeGroenen

Anneke Nusselder

Artikel delen:
Reacties 5
 1. @ Plantje; Lijkt mij ook wel een redelijk plan, wil je tegen die tijd bij mij (tegen betaling natuurlijk) dan ook ff zo’n schotel op dak lussen? ***mompelt iets met “zelf helaas onhandig”.


  ⚠️ Meld

 2. Haha! Ik weet niet of ik zelf zo handig ben. Maar gaat me meer om dat mensen vaak zeuren dat een satteliet schotel het landschap zou vervuilen. Maar als we overal zonnepanelen en windmolens plaatsen wordt het wel mooier?


  ⚠️ Meld

 3. Het is beter om met zijn alle 1 grote molen te kopen en deze in het buitengebied te zetten. Je kan lid worden van een windmolencoöperatie. Zonnepanelen kunnen vrijwel overal worden geplaatst om electriciteit op te wekken. Zonnecollectoren worden gebruikt voor warm water. 😀
  Wil je echt grote slagen maken begin vandaag nog om alle huizen goed te isoleren.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.