Solidara voor nieuwbouw centrale bibliotheek Zwolle

Zwolle – De centrale bibliotheek in Zwolle is uit haar historische jasje gegroeid. Solidara ondersteunt de wens van de Bibliotheek om te komen tot een Studeerkamer van de Stad middels nieuwbouw en noemt de samenwerking met het HCO positief. Er komen forse bezuinigingen op Zwolle af. Toch is er ook goed nieuws: voor het verbeteren van woningen, straten en pleinen ontvangt Zwolle 6,6 miljoen euro van het Rijk. Gezien deze meevaller is Solidara Zwolle van mening dat er ruimte is gekomen voor nieuwbouw van de centrale bibliotheek Zwolle.

Bibliotheek Zwolle wil graag de centrumvestiging moderniseren om aan de eigentijdse eisen te kunnen voldoen. Het huidige pand in de Diezerpromenade biedt qua vierkante meters echter onvoldoende oppervlak. Daarnaast is het gebouw door zijn constructie niet geschikt voor de ‘winkelformule’ die bijvoorbeeld in Zwolle-Zuid wordt gehanteerd en erg succesvol is. Op dit moment werkt de Bibliotheek aan een Plan van Eisen voor de nieuwbouw. Belangrijk uitgangspunt is de ‘ideale bibliotheek-formule’ maar dan uitgebreid met de functies die juist een centrumbibliotheek heeft in aanvulling op een wijkbibliotheek.

De Bibliotheek heeft aan het college laten weten dat zij bij nieuwbouw graag een locatie wil in de directe omgeving van het HCO om gezamenlijk een ‘Studeerkamer van de Stad’ te creëren. Het college heeft de urgentie ingezien en de herhuisvesting opgenomen in het overdrachtsdossier voor het nieuwe college.

Solidara wil er op wijzen dat deze vernieuwing prioriteit moet hebben in de komende collegeperiode en zal zich, wanneer zij een plekje in de raad krijgt, dan ook hard maken voor deze plannen. "Wij vinden de vestiging van de centrumbibliotheek een aanwinst voor de wijk Dieze, een positieve impuls voor de wijk. Ook vinden we het belangrijk dat het gebouw aan de Diezerpromenade een goede herbestemming krijgt. Het is een markant historisch pand waar we zuinig op moeten zijn. Daarbij dringen wij aan op een goede financiële constructie", aldus Corin Plattel, kandidaat raadslid Solidara.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. “.voor het verbeteren van woningen, straten en pleinen ontvangt Zwolle 6,6 miljoen euro van het Rijk..”

  solidara ziet ruimte voor de nieuwbouw van een centrale bibliotheek… wacht, even… ik snap hem niet. Kan iemand uitleggen waar die ruimte zit? Woningen, straten en pleinen??
  Daarbij lijkt het beter in tijden van bezuinigingen dit soort projecten niet bovenaan het verlanglijstje te zetten.


  ⚠️ Meld

 2. Ik verwacht juist een achteruitgang van lezers bij de bibliotheek. Meer en meer mensen zullen de digitale versies gaan lezen. Dus hoezo behoefte aan uitbreiding?


  ⚠️ Meld

 3. een bieb of studeeriets is geen woning, straat of plein. dus mogen ze eigenlijk geen gebruik maken van de 6,6milj. tog? ik bedoel… er zijn meer dan genoeg echte woningen, straten of pleinen die een opknapbeurt verdienen dus laat ze dat geld daar in steken ipv een bieb die t waarschijnlijk tog niet lang volhoud door de digitalisering.


  ⚠️ Meld

 4. echte liefhebbers lezen geen digitaal boek, er kan bijvoorbeeld best een nieuwe bibliotheek gebouwd worden als onderdeel van de plannen turfmarkt en omgeving.


  ⚠️ Meld

 5. De winkelformule, zoals in Zwolle Zuid, zou succesvol zijn?
  Nou, sorry hoor, ik ben er binnen geweest en schrok me de pleuris over hoe weinig boeken daar aanwezig waren!
  Voor mij is een bibliotheek toch vooral een heleboel rekken volgepakt met boeken en niet een tentoonstelling van een paar actuele titels…


  ⚠️ Meld

 6. maar kan iemand een antwoord geven of de vraag of het bouwen van een bibliotheek valt onder de doelstelling van de subsidie (woningen, straten en pleinen)?
  Anders is de discussie namelijk heel snel voorbij.


  ⚠️ Meld

 7. Er stond op 6-2 hierover een stuk op weblog onder de noemer Zwolle krijgt 6.6 miljoen voor stedelijke verniewing.
  Heb gisteren bij LEV de vraag gesteld of zij wisten, welke plannen door de gemeente ingediend waren om dit bedrag van het rijk te krijgen.
  LEV kon hier geen antwoord op geven, misschien handig om a.s. vrijdag te vragen op de volgende discussieavond.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.