Carnavalshumor tijdens Concours d ‘Ouweoer

Zwolle – Een klassieker onder de carnavalstradities in Sassendonk: Concours d ‘Ouweoer. Carnavalshumor!

14-02-2010_concours_d_ouweoer_04.jpg

Elke zondagmorgen tijdens de carnaval in Sassendonk is er in de gezellige Proosdij de mogelijkheid om iets op de hak te nemen of een stevige grap of gebeurtenis te ventileren. Buutreednen of Tonpraten wordt dat ook wel genoemd. Vanuit een soort ton het luisterend publiek vermaken met ludieke opmerkingen of scherpe noten. Deze zondag in 2010 begon het Concours d ‘Ouweoer een uur later dan voorgaande jaren. Dit om de deelnemers van de Carnavalsmis ook de gelegenheid te geven het evenement bij te wonen.

14-02-2010_concours_d_ouweoer_01.jpg

14-02-2010_concours_d_ouweoer_05.jpg

Via ‘Lees verder’ meer foto’s… 

Tonpraten is een cabaretvorm die vooral wordt beoefend tijdens de carnavalsperiode, van 11 november (11e van de 11e) tot en met carnaval. Vaak letterlijk vanuit een ton becommentarieert de tonprater in zijn buut (voordracht) het dagelijks leven, vooral het leven in zijn eigen stad of dorp. Vooral “hoogwaardigheidsbekleders” en plaatselijke bekenden moeten het hierbij vaak ontgelden. De tonprater “verschuilt” zich achter een typetje dat hem de nodige bescherming om alles vrijuit te kunnen zeggen, zonder aanziens des persoons.

14-02-2010_concours_d_ouweoer_06.jpg

14-02-2010_concours_d_ouweoer_07.jpg

14-02-2010_concours_d_ouweoer_11.jpg

14-02-2010_concours_d_ouweoer_12.jpg

14-02-2010_concours_d_ouweoer_16.jpg

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Ik heb nu een paar feestelijke bijeenkomsten meegemaakt bij De Proosdij, helaas niet dit Concours d ‘Ouweoer, en vind het een geweldige invulling voor dit prachtige kerkgebouw.


  Maak melding

 2. lary je hebt wat gemist ,Concour is weer groeiende met oude en nieuwe talenten en zelfs de geluidsinstallatie was beter,mits goed gebruikt


  Maak melding

 3. Wichert,

  sinds de vakanties en carnaval niet meer samenvallen hebben onderdelen als het Concours d ‘Ouweoer en het Spiekers-Op-Laagwater-Zoeken aan kwaliteit ingeboet, net zoals de rest van de carnaval. :'(
  Ik vond die (straat)activiteiten juist een gezellig, knusse en typisch Sassendonkse aangelegenheid. 😀


  Maak melding

 4. Larry Daarom is het jammer dat je deze keer niet bent geweest,want er is heel duidelijk een ommekeer bij het Concour.Niet iedereen is even goed met de microfoon en dat is jammer.Maar de Stiekema broeders en ik seg de gek als Enkie hebben weer mee gedaan en er zijn toch echt een paar leuke talenten bijgekomen.


  Maak melding

 5. Jaren geleden toen de Eileuvers nog in X-Ray zetelde was dit toch wel echt super hoor, Zondagmorgen om een uur of 11 “concour de ouwehoer”. Direct erna Zotte Ermeneje concert (geen idee hoe je dat schrijft). Met dik 1000 man binnen bruiste het echt. Als ik hier de foto’s zie en iedereen op een stoel zie zitten vraag ik me hardop af of het inderdaad nog wel zo leuk is.
  Maar ja, zoals voor veel dingen geldt: je moet er bij zijn geweest om echt te kunnen oordelen.;)


  Maak melding

 6. Zwollenaar er zaten nog geen 10% van de mensen de rest staat te deinen en aan tafels,alleen de foto is zo gemaakt,ik vond het vrogger ook machtig gezellig in X-Ray,maar alles verandert nou 1 keer.En de laatste zin is heel belangrijk.je moet er bij zijn geweest


  Maak melding

 7. Wichert, het gaat mij in deze vooral om de schoolvakanties en de kinderen die daardoor niet meer zoals vroeger ook lekker betrokken raakten bij het carnaval.
  Carnaval is voor mij niet alleen maar genieten van de biertjes, maar ook van die glunderende koppies die overdag met pa en moe carnaval vierden.


  Maak melding

 8. Larry onze kleinkinderen zijn zat en zondag mee geweest karnaval vieren en twe hebben vandaag zelfs nog vrij .Straks maar weer even kijken in Veurstraote


  Maak melding

Reageer