Het weer: wisselvallig

Zwolle – Dinsdag wordt een wisselvallige dag. Op veel plaatsen start de dag droog, maar vanuit het zuiden gaat het in de loop van de dag opnieuw regenen. De storing ligt dinsdagmiddag precies over het midden van het land. Hierdoor blijft het in het noorden droog en is er ruimte voor opklaringen met zon.

22-02-2010_weerfoto__park_eekhoud_.jpg
Park Eekhout

Ook de temperaturen lopen flink uiteen: 2 graden in het noorden tot 6 graden in het zuiden. Er staat een meest matige, aan zee soms vrij krachtige noord tot noordoostenwind. Dinsdagavond trekt de storing meer naar het noorden. Omdat de wind hier nog steeds koude lucht aanvoert gaat de regen over in sneeuw. De hele nacht verloopt bewolkt en er valt regen of sneeuw. Vooral in het noorden trekt de wind nog even aan naar krachtig, maar draait in de loop van de nacht wel naar het zuiden. De minima lopen uiteen van -2 graden in het noorden tot +4 graden in het zuiden.

Woensdag begint bewolkt en met neerslag. In het noorden staat er nog een oostelijke wind en kan er naast regen ook nog natte sneeuw of ijzel vallen. In het zuiden valt er alleen regen. De neerslag trekt in de loop van de ochtend weg en dan kan het lokaal nog even opklaringen. Maar in de loop van de middag wordt de bewolking weer dikker en valt er vanuit het zuiden opnieuw lichte regen. De wind draait van oost naar zuid en is matig tot vrij krachtig in de ochtend. In de middag wordt de wind zwak van kracht. In het noorden is het nog koud door aanvoer van koude lucht uit oosten: 2 graden. In het zuiden liggen de maxima rond 8 graden.

Donderdag is het erg bewolkt en ook regenachtig. In het hele land staat er een wind uit een zuidelijke richting, waardoor er minder verschillen aanwezig zijn tussen de temperaturen: 6 graden in het noorden tot 10 graden in het zuiden. De wind is in de ochtend meest matig, maar neemt in de loop van de dag flink in kracht toe. In de avond is de wind vooral aan zee hard, windkracht 7. Boven land staat een krachtige wind, windkracht 6.

Vrijdag verloopt de dag erg wisselvallig. De bewolking overheerst en er valt opnieuw overal regen. Gezien de onstabiliteit van de lagedrukgebieden is het moeilijk te zeggen waar de meeste regen valt. Het weer doet wel bijna herfstachtig aan, want er staat aan het begin van de dag in de noordwestelijke kustgebieden een stormachtige zuidwester. In de rest van het land is de wind vrij krachtig. De wind neemt geleidelijk iets af, maar blijft vrij krachtig. Het wordt met 7 tot 11 graden vrij zacht.

Op de lange termijn blijft het erg wisselvallig en de kansen op voorjaarsstormen zijn vrij groot. De modellen berekenen veel regen, wind en bewolking, bij temperaturen die uitkomen rond normale waarden voor de tijd van het jaar.

Artikel delen: