ChristenUnie Zwolle wil bewust bezuinigen

Zwolle – De ChristenUnie ziet de noodzaak van bezuinigen scherp in. Dat zegt de CU zaterdag. Bezuinigen is echter meer dan schrappen. De ChristenUnie wil dat doen vanuit een standpunt over zaken die de partij belangrijk vindt. "Niet zomaar het rode potlood hanteren."

De ChristenUnie beklemtoont de noodzaak van effectiviteit en het betrekken van partners bij activiteiten in de stad. "Bij effectiviteit gaat het er om resultaten te bereiken: minder kosten maken voor het zelfde resultaat. Dan gaat het om besparen." De ChristenUnie zoekt partners om met hen samen te werken.  "Niet om hen op voorhand met de geldbeurs te laten rammelen. De ChristenUnie denkt ook aan de charitatieve fondsen, die Zwolle rijk is. De fondsen zelf hebben aangegeven meer te kunnen en willen betekenen voor Zwolle."

Voor de ChristenUnie zijn de volgende overwegingen van belang:

– Snijdt niet in budgetten, die ingrijpen in de persoonlijke leefomstandigheden van Zwollenaren, die al op de rand of daaronder zitten van het bestaansminimum. Procentueel gelijk snijden in budgetten doet geen recht aan onze politieke opvattingen.

– Bezuinigen is voor de ChristenUnie niet het kappen van dood hout maar snoeien om nieuwe loten een kans te geven.

– Op de programma’s Sociale Zaken, Bijstand en armoede en duurzaamheid en milieu willen we liever niet bezuinigen, in plaats daarvan willen we bekijken of er meer te bezuinigen valt bij cultuur en groen. Voor de duidelijkheid: bij cultuur niet op de basisvoorzieningen zoals Muzerie, de Bibliotheek, Odeon/DeSpiegel, Hedon, het HCO en de Fundatie.– Burgers en anderen zijn geen natuurlijke bronnen voor bezuinigen. Niet inkomsten verhogen door hogere belasting is ons uitgangspunt.

– Wat we gaan bezuinigen, willen we goed kunnen beargumenteren.

De ChristenUnie vindt het nu niet nodig om de volledige € 10 miljoen te halen. Liever over een jaar nog een keer een exercitie, met de kennis van de ontwikkeling van de economie het komende jaar. 

Zwolle, 27 februari 2010
Fractie ChristenUnie

Artikel delen:
Reacties 57
 1. Partners? effectiviteit???…Pfff, dit verhaal doet me heeel erg Rita Verdonk-achtig aan…
  Een beetje concreter benoemen van de dingen zou wat geloofwaardiger overkomen.


  ⚠️ Meld

 2. Tip: Het zou fijn zijn als bij iemand die een bijstandsuitkering aanvraagt, automatisch kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen krijgt. Nu is dat niet zo geregeld, een boel overbodige administratieve rompslomp om dat apart te moeten aanvragen.


  ⚠️ Meld

 3. Je kan toch niet stellen dat (buiten de bibliotheek) de ander genoemde instellingen als De Spiegel of de Fundatie basisvoorzieningen zijn? Ik gok dat van de Zwollenaren 95 % nog nooit in het Paleis is geweest. De minima kan dat al helemaal niet betalen!


  ⚠️ Meld

 4. Bericht door Johannes, op 28 februari 2010 om 10:10
  In Zwolle gaan veel te weinig mensen naar de kerk. Met een grote en sterke CU kan dit veranderen.

  Hoe wou je dat doen? Mensen geloof en kerk bezoek te verplichten/opdringen? Volgens mij leven we in een democratisch land.

  Trouwens geloof en politiek moet je gescheiden houden. Kijk maar naar moslimstaten wat en ellende er van komt.


  ⚠️ Meld

 5. Ik ga Johannes zeker niet in alles gelijk geven, maar in een dolgedraaide maatschappij als de onze zijn de bijbelse 10 geboden op zichzelf zo gek nog niet.


  ⚠️ Meld

 6. @Observer. eens. Ik stel na 2000 jaar een kleine aanpassing voor in de 10 geboden: “gij zult” wordt vervangen door “Ik zal” ….


  ⚠️ Meld

 7. iedereen wil bewust bezuinigen, dat is niets nieuws. ik denk dat webpoliticus van het jaar dhr van boven zich daarom ook op de vlakte houdt aangaande dit nietszeggende artikel.


  ⚠️ Meld

 8. @verdieping

  Allemaal leuk en aardig, maar tot nu toe is de Christenunie wederom de enige partij die niet voorafgaand aan de verkiezingen exact aangeeft waarop zij gaat bezuinigen.


  ⚠️ Meld

 9. Bericht door verdieping, op 28 februari 2010 om 13:23
  iedereen wil bewust bezuinigen, dat is niets nieuws. ik denk dat webpoliticus van het jaar dhr van boven zich daarom ook op de vlakte houdt aangaande dit nietszeggende artikel.

  Geef je weer je eigen draai aan de werkelijkheid verdieping!! De website van CU heeft een nominatie (dus nog niet verkozen) en niet Dhr,. van Boven. Jij hebt er sterk de neiging toe zaken te verdraaien. Wat jij toch steeds weer uitkraamt verbaasd me keer op keer.  ⚠️ Meld

 10. Bericht door drama123, op 28 februari 2010 om 14:53
  kwisje zonder prijzen:

  A-johannes’ z’n pilletjes zijn op
  B-johannes is al even ter kerke
  C-beide
  D-johannes is terug geroepen door de CU

  Ik zeg D
  @ZIB koekje van verkade happen lekkerder als de postings van verdieping hoor 😉


  ⚠️ Meld

 11. tja de Spiegel heeft erg veel geld gekost, en die kaartjes zijn duur, dit had ook wel iets minder gekunt, het lijkt nu een soort prestige projekt: er bij willen horen o.i.d.
  Jammer dat de pvv niet meedoet in Zwolle, wat is volgens jullie het beste elternatief in Zwolle voor de pvv: Willen Lust, of Swollwacht of nog een andere partij?  ⚠️ Meld

 12. @Der Spiegel

  Swollwacht is geen alternatief voor jou want deze partij sluit geen mensen uit.

  De Christenunie sluit in ieder geval homo’s uit dus wellicht kun je daar terecht tot de partij die nog meer mensen uitsluit ook in Zwolle deel gaat nemen aan de raadsverkiezingen.


  ⚠️ Meld

 13. @ElRey
  Ik heb het idee dat je mij (en andere pvv-stemmers) uitsluit, dit is niet helemaal consequent, wellicht moet je niet te veel naar de subjectieve media luisteren, en eerst zélf gaan nadenken


  ⚠️ Meld

 14. @ElRey
  ik wil het nog wel een keer herhalen: je verwijt het de pvv dat ze mensen uitsluiten, en sluit zélf bij voorbaat de pvv uit, dit is niet echt slim. Je moet niet de media napraten daar hoor je dit riedeltje over uitsluiten van mensen ook altijd, zónder dat dit met inhoudelijke argumenten wordt onderbouwd.  ⚠️ Meld

 15. Ik blijf het maar triest vinden dat mensen religie en politiek met elkaar vermengen. Alleen al uit principe stem ik niet op partijen als CDA, CU en SGP, ook al namen ze voorstellen in hun programma op om direct 1 miljoen euro op mijn bankrekening bij te schrijven…


  ⚠️ Meld

 16. @Der Spiegel

  De PVV (of beter gezegd Geert Wilders want die heeft als enig lid de alleenheerschappij) wil artikel 1 van de grondwet aanpassen d.w.z. dat niet iedereen meer gelijk is voor de Wet.

  Tevens wil Geert Wilders de uitkeringen danig verminderen.

  De PVV sluit hierdoor Nederlanders op een tweetal wijzen uit, nl. qua rechtspositie en sociaal-economisch.


  ⚠️ Meld

 17. @Roy
  dat geldt niet alleen voor religie maar ook voor zoiets als socialisme, partijen als de pvda, sp en groenlinks hebben dit in meer of mindere mate (gl is zelfs deels communistisch) als uitgangspunt.
  In wezen zou je dan moeten gaan voor een soort zakenkabinet, wat eigenlijk helemaal geen gek idee is, m.i.


  ⚠️ Meld

 18. @verdieping

  Mijns inziens ontbreekt het de Christenunie aan heldere bezuinigingsvoorstellen waardoor de CU-kiezer op 3 maart niet weet voor welke concrete bezuinigingsvoorstellen hij/zij kiest.

  Voor de rest ben ik van mening dat iedereen het recht heeft om zelf te kiezen voor een politieke of religieuze overtuiging omdat in Nederland kerk en staat gescheiden zijn.


  ⚠️ Meld

 19. “Op de programma??s Sociale Zaken, Bijstand en armoede en duurzaamheid en milieu willen we liever niet bezuinigen, in plaats daarvan willen we bekijken of er meer te bezuinigen valt bij cultuur en groen. Voor de duidelijkheid: bij cultuur niet op de basisvoorzieningen zoals Muzerie, de Bibliotheek, Odeon/DeSpiegel, Hedon, het HCO en de Fundatie”

  Wat voor basisvoorzieningen? ?? 50 tot ?? 75 voor een kaartje voor André van Duin? En als Zwolse burger schaam je je toch dood als je ziet hoe de gemeente het goen bijhoudt. Op onze mooie singels staat ’s zomers het gras zowat een halve meter hoog.

  Ben momenteel in Florida en het grondgebied van Walt Disney is net zo groot als de provincie Utrecht en daar kunnen ze de bermen wel maaien en mooi groen aanplanten en dit alles met ZEER strenge milieu eisen.

  Ik denk dat het grote bezuinigen van de gemeente beter binnenshuis kan gebeuren, te beginnen met het verminderen van het aantal externe adviseurs/adviesburo’s.


  ⚠️ Meld

 20. Ik zal niet op alles ingaan, wat hierboven aan de orde is geweest. Ik wil nog wel wat zeggen over de al dan niet aanwezige concreetheid van de bezuinigingsvoorstellen. Ik heb op mijn bureau een spreadsheet liggen met allemaal concrete vorstellen over waar wel en waar niet te bezuinigen. Die gaat mee naar de onderhandelingstafel.
  Als ik dat allemaal nu publiceer, dan begin ik verkeerd aan de onderhandelingen die nog gaan komen. Mijn stelling is: hoe concreter nu, des te lastiger en moeilijker de onderhandelingen.
  Daarom is het ook zo belangrijk om vast te leggen in de notitie wat voor de ChristenUnie leidende motieven zijn. Daarmee gaan we de onderhandelingen in. Bovendien willen we ook kunnen aangeven wat de effecten zijn en in welke mate we denken dat voorstellen gerealiseerd kunnen worden. Ik heb teveel bedragen gelezen, waarbij niet wordt uitgelegd hoe die bezuinigingen te bereiken zijn.
  Kortom, ik begrijp de vraag naar concreetheid, maar moet tegelijkertijd zeggen dat dit voordat de onderhandelingen begonnen zijn niet verstandig is.


  ⚠️ Meld

 21. @John van Boven

  Jammer dat je niet zoals Swollwacht etc. vooraf inzicht geeft in die spreadsheet. Die andere partijen durven zich hierdoor wel kwetsbaarder op te stellen aangezien ze straks bij de bezuinigingen concreet afgerekend kunnen worden.

  Geef je daarmee aan dat onderhandelingsruimte voor de fractie voor jou zwaarder weegt dan transparantie richting de kiezer voordat die 3 maart zijn stem uitbrengt?

  Mijns inziens kan voor 3 maart duidelijkheid verschaffen over de concrete bezuinigingsvoorstellen door CU er ook toe leiden dat meer Zwollenaren op CU stemmen waardoor deze een sterkere positie heeft aan de onderhandelingstafel.

  Overigens vind ik het meer dan terecht dat CU en jij in de race zijn voor webpoliticus van het jaar. Ik ben het niet altijd met je eens, maar weet wel altijd wel waarom.


  ⚠️ Meld

 22. Elrey, Je noemt Swollwacht, die concreet is. Volgens mij lijkt dat maar zo, omdat ik nergens lees op welke manier ze de 7,5 miljoen euro op bedrijfsvoering gaan inboeken. Het gaat me nu niet om Swollwacht, het gaat me om de systematiek.
  Bovendien hebben we aangegeven waarop we niet willen bezuinigen en waar we dat mee denken te compenseren.
  Overigens, onze campagnewebsite is uitgeroepen tot de beste website. Er is iemand anders webpoliticus geworden. Je kunt niet alles hebben 😉


  ⚠️ Meld

 23. @John van Boven

  Ik noemde Swollwacht als voorbeeld van een partij die in ieder geval kwantitatief meer inzicht biedt.

  Wat de onderbouwing betreft zullen daar net als bij Lev wel de nodige opmerkingen over kunnen worden gemaakt. Waar ik u ook zag reageren.

  Daar refereerde ik ook aan toen ik opmerkte dat door vooraf inzicht geven over de bezuinigingsvoorstellen andere partijen zich kwetsbaarder opstellen dan CU.

  We kunnen een hele discussie voeren over de systematiek van andere partijen die deelnemen aan de raadsverkiezingen, maar het gaat hier toch om CU?!

  Uw betoog is echter helder waarom CU voor een eigen systematiek heeft gekozen waarbij de bezuinigingsvoorstellen van de CU voor mij toch een beetje een ‘black box’ blijven.

  Gefeliciteerd overigens met de prijs voor de beste campagnewebsite.


  ⚠️ Meld

 24. @Roy:
  Wat is het verschil tussen wat jij zegt:

  Alleen al uit principe stem ik niet op partijen als

  en “ik ga uit principe naar de kerk” dan?

  Voor iedereen: laat alsjeblieft iedereen in zijn eigen waarde, het stemmen op de voor een ieder ‘beste’ partij wordt al moeilijk genoeg door alle politieke spelletjes…


  ⚠️ Meld

 25. Marrianne, jij had toch een pupil van 1 van de Zwolse partijen onder je hoede gehad. Stem je niet op hem, of was ie een etter in de klas?


  ⚠️ Meld

 26. @Dick:
  Ik heb hem gevraagd (in datzelfde topic) waarom hij zich niet verkiesbaar stelt en hij gaf aan naar het westen te vertrekken voor onbepaalde tijd, dus helaas zal ik een andere keuze gaan maken, maar hij was een erg leuk joch om in de klas te hebben. Mijn lievelingsklas als mentor allertijden tot nu toe trouwens 😉 Mijn keus wordt nu dus lastiger: met hem wist ik in elk geval dat het goed zou zitten.

  Ontopic: ik zal voor een groot deel op mijn gevoel gaan stemmen en al ben ik het vaak eens met de mening die John van Boven hier ventileert, toch zal mijn keus niet naar deze partij gaan. Ik vind tolerantie naar elkaar een erg belangrijk punt (al ben ik soms zelf verre van tolerant, ik zou het wel graag zijn). Zo snap ik dingen de afgelopen week op een vergelijkbaar punt (homo’s die geen hostie mogen krijgen) niet. Ik ken heel andere katholieken dan die nu in de pers komen en blijf van mening dat de kerk je niet iets op kan leggen, maar dat je je eigen verstand moet blijven gebruiken. Dat geldt zowel voor Katholieken, als voor mijn eigen kerk (PKN) als voor Moslims. Net zoals ik PKN ben, zo stem ik ook: rechts van het midden… Bovenal pleit ik voor een ‘leven en laten leven’-stijl! En voor iedereen die nu denkt: “dat zeg je nu wel, maar hier op Weblog Zwolle laat je wel vaak het achterste van je tong zien” tja ik ben ook maar een mens en ik hoop nog veel te leren in mijn leven… 😉


  ⚠️ Meld

 27. @ Marrianne, oh ja Verweij van het CDA he? Kan nog wel familie van mij zijn. Maar goed als ze Zwollywood verlaten is dat niet meer interessant. Als je van welke kerk dan ook bent, hoef je nog niet conservatief te stemmen. Inderdaad: allemaal dezelfde God. Teksten hier komen al snel wat extremer over, nou en?  ⚠️ Meld

 28. @ Marianne, ben het inderdaad niet altijd eens met je reactie’s.Maar vind dit een hele toffe reactie van je. Waar we allemaal volgens mij wel iets van kunnen leren.:)


  ⚠️ Meld

 29. @John van Boven

  Ik wil u het volgende ter overweging meegeven ten aanzien van het bewust omgaan met bezuinigingen:

  Lokale partijen die nu geen openheid geven over hun financiën plegen kiezersbedrog. Beter doen ze er aan een Rekenkamer in te schakelen.

  Uit onderzoek blijkt dat slechts een op de acht Nederlanders volksvertegenwoordigers nog op hun woord vertrouwt. Politici doen het daarmee slechter dan tweedehands autoverkopers. Heel verrassend is dat niet. Veel politici lijken nog steeds te geloven in het adagium: ??Veel beloven, weinig geven, doet het volk in vreugde leven.??

  Dat geldt zeker in verkiezingstijd. Politici weten in debatten prima te verkopen waar hun partij in wil investeren ?? in conciërges op basisscholen, betere groenvoorzieningen of in meer wegenonderhoud. Maar over de onvermijdelijke bezuinigingen blijven zij angstvallig stil.

  Het bracht Evelien Tonkens tot de stelling dat lokale politici huiverig zijn om ??met de billen bloot te gaan?? en aan te geven waarop bezuinigd gaat worden om de lokale financiën op peil te houden.

  Er moet bezuinigd worden ?? zoveel staat vast. Het inmiddels gevallen kabinet heeft de staatsschuld flink laten oplopen. Een nieuw kabinet moet op termijn 35 miljard per jaar bezuinigen om te voorkomen dat de staatsschuld nog verder oploopt.

  Dat heeft ook ingrijpende voor het Gemeentefonds, de belangrijkste inkomstenbron van gemeenten. Voor een stad als Den Haag komt er bijvoorbeeld jaarlijks ruim 100 miljoen euro minder binnenkomt.

  Kaasschaaf?

  De bezuinigingen die nu op ons afkomen, zijn zo groot dat inhoudelijke keuzes onvermijdelijk zijn. En hoe willen partijen dat doen? Hanteren zij de kaasschaaf of laten zij de pijn landen op specifieke vlakken zoals cultuur, onderwijs of welzijn?

  En dan zijn er natuurlijk nog de lokale belastingen. Bezuinigingen kunnen deels worden opgevangen door de onroerendzaakbelasting (OZB) of afvalstoffenheffing te verhogen ?? maatregelen waar linkse partijen als de PvdA en D66 voorstander van zijn.

  Kortom de bezuinigingen zouden één van de belangrijkste thema??s van de gemeenteraadsverkiezingen moeten zijn. Het is ronduit schokkend dat zo weinig politici eerlijk zijn over de financiële toestand. En dat partijen veelal stil vallen bij de cruciale vraag tijdens verkiezingsdebatten: ??En hoe gaat u die belofte straks betalen???

  Partijen die nu geen openheid van zaken geven, plegen op voorhand al kiezersbedrog. En zij zijn ervoor verantwoordelijk dat het vertrouwen in volksvertegenwoordigers tot een volgend historische dieptepunt zal dalen.

  Als we het vertrouwen van de kiezer willen terugwinnen, dan moeten we eerlijk zijn over hoe zaken betaald gaan worden. Hoe beloftes worden ingelost. En welke pijnlijke keuzes dat met zich meebrengt.

  Rekenkamer

  De VVD doet dat al. Zo investeren we in Den Haag fors in veiligheid en bereikbaarheid. Daar staan echter ingrijpende bezuinigingen op andere terreinen tegenover, zoals op subsidies voor welzijn en wijkcultuur, dure reïntegratietrajecten en gesubsidieerde woningbouw.

  Landelijk laten alle serieuze partijen hun programma??s doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Waarom zouden we lokaal iets anders accepteren? De VVD stelt daarom voor om verkiezingsprogramma??s op gemeentelijk niveau ook aan een toets te onderwerpen.

  Steeds meer gemeenten beschikken over een onafhankelijke rekenkamer die daar een rol in kan spelen. Gemeenten die dat nog niet hebben, kunnen op regionaal niveau een rekenkamer inschakelen.

  Zo??n doorrekening door een lokale rekenkamer verplicht politici tot realisme en geeft kiezers een beter inzicht in de keuzes die voorliggen. Het zorgt ervoor dat er een écht goed debat kan worden gevoerd. Zonder populistische, ongefundeerde slagen in de electorale lucht, maar op basis van doorgerekende, eerlijke en haalbare voorstellen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.