Cultuuracties GL krijgen vervolg na verkiezingen

Zwolle –  Het enthousiaste onthaal van de verkiezingsacties van GroenLinks rond het thema ‘cultuur in de wijk’ leidt tot een aantal vervolgstappen in Zwolle Zuid.

Na de zaterdagse koffieconcerten in De Kievitsbloem verleent de partij muzikale medewerking aan het Pannenkoekfestijn in De Riethoek op 5 maart en 2 april. En van de creatieve fietstocht langs de openbare kunstwerken zal een boekje worden samengesteld met een kunstroute. Zwolle Zuid wordt zo de voorloper voor de andere wijken van de stad.

Groen Links wil ervoor zorgen dat elke Zwollenaar kan genieten van cultuur. Dat cultuur  – in al zijn vormen – op verschillende manieren beleefd en beoefend kan worden. GroenLinks wil daarom meer kunst en cultuur in de wijken, niet alleen in de binnenstad. Bewoners komen zo op een laagdrempelige manier met kunst in aanraking.

Om het genieten van kunst en cultuur in de wijk te stimuleren neemt GroenLinks het initiatief tot het samenstellen van een kunstroute langs de openbare kunstwerken in Zwolle Zuid. De fietstocht leverde daarvoor de eerste gegevens op. Enkele conclusies:

–      veel kunstwerken zijn moeilijk te vinden omdat er in de openbare ruimte geen enkele verwijzing naar is;–      sommige kunstwerken staan op onmogelijke, niet toegankelijke of weinig zichtbare plekken;–      er zijn nog heel veel plekken waar een passend kunstwerk veel goed zou doen en wellicht zelfs een verbetering van de beeldkwaliteit zou opleveren;

–      de beelden zijn nogal  ongelijk verdeeld over de wijk. Zie ook de kaart op www.beeldeninzwolle.nl.

Idee is daarom om een fietsroute uit te stippelen, beschreven in een brochure met informatie over de kunstwerken.

GroenLinks pleit er daarnaast voor om bij de kunstwerken ter plekke meer informatie aan te bieden. Daarin kan onder andere worden uitgelegd waarom juist dit kunstwerk op deze plek staat. Bovendien zou het mooi zijn als in overleg met bewoners van de betreffende buurten de lege plekken op de kaart kunnen worden opgevuld.

GroenLinks gaat de komende raadsperiode stimuleren dat er in verschillende wijken creatieve activiteiten van de grond komen in en rond de wijkcentra. Daartoe gaat de partij onder meer in gesprek met culturele instellingen, cultuurservice en de brede scholen in de wijk.

Artikel delen:

Reageer