Filosoferen in de banken van het CCC

Zwolle – Kinderen hebben originele denkbeelden, maar de stimulans om die te uiten ontbreekt vaak. Door te filosoferen met kinderen krijg je als volwassene de gelegenheid geboden een speelse vorming van ideeën aan te horen, waarbij zij tijd en ruimte krijgen om hun denkbeelden uit te spreken, die ze anders bijna nooit of te weinig krijgen. Filosoferen met kinderen is een leuke, leerzame en praktische bezigheid. Op de zolderverdieping van het CCC bevindt zich o.a. het filosofielokaal waar de leerlingen over allerlei zaken met elkaar filosoferen. Een groepje van 14 kinderen uit het basisonderwijs heeft daar hun filosofieproject afgesloten om vervolgens andere pluslessen te gaan volgen.

Annemarie de Jong, projectleider gymnasium, heeft veel ervaring met (hoog) begaafde leerlingen op het Carolus Clusius College. Annemieke van de Molen heeft op basisschool De Zevensprong diverse projecten uitgevoerd met hoogbegaafde kinderen uit groep 7 en 8. De afzonderlijke ervaring die zij ieder hebben opgedaan hebben zij gebundeld tot een project om meer voor hun zeer getalenteerde leerlingen te kunnen doen. Basisscholen De Wendakker en Het Aquarel en de middelbare scholen het Thomas a Kempis College en het Meander College zijn ook bij het project aangesloten. Een van de doelen van het project is een doorgaande leerlijn te ontwikkelen van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs voor (hoog) begaafde kinderen.

24 Kinderen uit groep 7 en 8 volgen op de drie colleges diverse pluslessen, zoals drama en de ontdekking van de hemel (sterrenkunde). De leerlingen blijven ook de rest van het schooljaar op de middelbare scholen komen. Dan komen ook andere onderwerpen aan bod zoals science, kunst en vreemde talen.

Filosoferen voor jongeren is onderdeel van het normale lesprogramma van atheneum+ en gymnasium leerlingen op het CCC. Wilt u meer weten over het CCC of over dit project, dan kunt u donderdag 4 maart (19.00 – 21.00 uur) het "gemiste open huis" bezoeken. Ook kunnen kinderen deelnemen aan een proefles Latijn, zie www.hetccc.nl.

Artikel delen: