D66 is de grote winnaar in Zwolle

Zwolle – D66 is de grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle geworden. Dat werd donderdagmorgen vroeg tijdens de Uitslagenavond in het stadhuis bekend gemaakt. De partij verdriedubbelde hun zetelaantal van 1 naar 3. De PvdA blijft de grootste partij in Zwolle, maar verloor twee zetels en komt nu uit op 7 zetels.

uitslag_5.jpg
De winnaars van de Zwolse gemeenteraadsverkiezingen: D66 Zwolle. 

De VVD is de tweede partij van Zwolle geworden. De liberalen gingen van 5 naar 6 zetels. Het CDA bleef gelijk, en haalde net als 4 jaar geleden 6 zetels. Winnaar was ook de ChristenUnie. Het ging van 5 naar 6 zetels. Swollwacht was ook succesvol. Het ging van 3 naar 4 zetels. Voor GroenLinks was het zuur. Het resultaat was in procenten iets meer, maar het verloor een zetel en komt uit op 3. De lokale SP verloor een zetel en heeft er nu 3. De LWL (met 339 stemmen), LEV (872 stemmen) en Solidara (448 stemmen) behaalden geen zetel. Daardoor komt er geen nieuwe partij in de Zwolse gemeenteraad. Het opkomstpercentage in Zwolle was 54,1 %. Dat is minder dan 2006, toen het percentage 59,7 was. Er gingen in Zwolle 50.013 kiezers naar de stembus.

uitslag_2.jpg
Er waren ook verliezers…

uitslag_3.jpg
De ChristenUnie, met links John van Boven, kan zijn geluk niet op…

uitslag_1.jpg
Frankwin Mussche, Nelleke Vedelaar en Eefke Meijerink (PvdA) vieren dat ze de grootste zijn…

uitslag_4.jpg
René de Heer van de VVD, ook een winnaar…

In totaal hebben 50.013 kiesgerechtigden in Zwolle hun stem uitgebracht. Dat is 54,1% van het aantal kiesgerechtigden.

Het totale aantal kiesgerechtigden in Zwolle bedraagt 92.479.

De Partij van de Arbeid heeft 8.254 stemmen (7 zetels)

VVD heeft 7645 stemmen (6 zetels)

Het CDA heeft 7131 stemmen (6 zetels)

ChristenUnie heeft 7014 stemmen (6 zetels)

GroenLinks heeft 5546 stemmen (4 zetels)

Swollwacht heeft 4852 stemmen (4 zetels)

D’66 heeft 4189 stemmen (3 zetels)

Socialistische Partij heeft 3401 stemmen (3 zetels)

LEV heeft 872 stemmen (0 zetels)

Solidara heeft 448 stemmen (0 zetels)

Lijst Willem Lucht heeft 339 stemmen (0 zetels)

uitslag_zwolle.jpg

Artikel delen:
Reacties 87
 1. en wat heeft de SP gedaan? net als in de voorlopige tussenstand wordt daar weer met geen woord over gerept….

  ==========

  Update!


  ⚠️ Meld

 2. Warrom wordt SP niet genoemd hier worden SP stemmers die ook benieuwd zijn naar de stand van zaken ernstig tekort gedaan, is dit bewust gedaan?? of een grote misser van Weblog Zwolle??

  ================

  We wilden snel. Sorry.
  Het staat er nu bij.


  ⚠️ Meld

 3. D66 van harte gefeliciteerd!
  Een mooi feestje bij de CU met een zetel winst, dit als enigste coalitiepartij!

  Ben benieuwd naar de coalitievorming.


  ⚠️ Meld

 4. -Matig- 54,1%!

  Schitterend weer, daar kan het niet aan gelegen hebben.
  Valt mij tegen van Zwolle, maar wellicht is het vertrouwen in onze (landelijke) leiders een beetje verdwenen en daarmee ook het algehele vertrouwen in de politiek?  ⚠️ Meld

 5. zit zo ff uit het artikel een lijstje te maken… ik mis Groen links…
  totaal komt wel uit op 35 zetels… Klopt dus niet helemaal?


  ⚠️ Meld

 6. willem jammer ,had het jou ook zo gegunt.en ieder die commentaar had ,dat willem de broek onder zijn oksel heeft hangen ,had je naar man bijt hond moeten kijken ,dan kon je ook horen hoe hij aan zijn handicap is gekomen ,,en heeft gevochten voor zijn jonge leventje .en wil wilde hij vechten voor de ouderen en gehandicapten .vind het nog steeds erg jammer ,had het hem zo gegund ,,bedankt willem dat je al die jaren hebt door gezet:(:(


  ⚠️ Meld

 7. Hallo Beste webloggers van Zwolle, Tja het zat er ondanks al het werk, de kosten, het promowerk in man bijt hond en al het andere werk zijn we er wederom niet in geslaagd! Ik ben dan ook zeer teleurgesteld, ik zit er flink doorheen, maar… we gaan 100% door en proberen als mijn gezondheid het toelaat in 2014 opnieuw een poging te doen om in de raad te komen! Lucienne: bedankt voor je mooie woorden, dat had ik net effe nodig dank je wel!! Wel wilde ik besluiten met mijn dank uit te spreken aan de kiezers die wel op ons gestemd hebben gelukkig meer dan de vorige keer en wil ook het bestuur van harte bedanken voor haar betrokkenheid en inzet de laatste dagen!! Ik sluit af met de woorden die Bull Verweij op 31 augustus 1974 tijdens de slotminuut van de zeezender veronica zei: Veronica is wel gewond maar niet verslagen!! Daar sluit ik mij helemaal bij aan: de LWL is wel gewond, maar niet verslagen!! Wij gaan gewoon door en proberen het nog 1x in 2014. Dit is besloten door de eerste 4 bestuursleden van de LWL op de uitslagenavond!!
  Minder leuk vind ik de opmerking van GM die het jammer vond dat LEV er niet inkwam maar blij was dat de LWL op 0 bleef staan, maar ja ze weten niet beter. het is niet anders. we blijven ons inzetten voor de kleine man en gaan zeker 4 jaar door met het proberen in de raad te komen!! Bedankt voor allen die mij wel steunden, zonder jullie waren we nooit zover gekomen! Dit is NIET het einde van de LWL, over mijn lijk! De LWL gaat DOOR!!
  met vriendelijke groeten en tot ziens mensen!!
  willem lucht, lwl zwolle.  ⚠️ Meld

 8. en willem ,ben vergeten te zeggen ,,petje af voor jou moeder ,en dat je ook zo lief en respect vol met jou moeder omgaat,:):)


  ⚠️ Meld

 9. Beste Willem, het spijt me enorm voor je. Ik heb veel respect voor jou (en je team) en de wijze waarop je hebt gevochten voor de gunst van de kiezer! Blijf de komende tijd betrokken, laat je zien en hopelijk zie ik je over vier jaar terug.. Groet Freddy


  ⚠️ Meld

 10. GroenLinks is in procenten precies gelijk gebleven, maar heeft dit keer minder geluk met het zetelaantal: Van 5 naar 4. Ik bedank alle kiezers en zeker ook het fantastische campagneteam van GroenLinks.
  En alle andere 10 partijen dank ik voor de leuke campagnetijd, want daar kijk ik met plezier op terug!


  ⚠️ Meld

 11. Willem,
  Ik heb meer dan 100% respect voor je doorzettingsvermogen!
  Het is natuurlijk ook een enorm en nobel streven om in de gemeenteraad van een grote stad te komen.

  Aan belangstelling en aandacht heeft het je niet ontbroken, bij Man bijt hond sta je wel enorm op de voorgrond, zelfs apart en zeer exclusief ten opzichte van plaatselijke politici op het kameel.

  De SP heeft veel meer verloren dan jij en ze streven (zeker in Zwolle) voor de hulpbehoevende mensen zo ongeveer het zelfde na.

  Ik heb de indruk, als ik op jullie website lees, dat jullie programma best erg breed is voor een stadspartij.
  Wellicht is het programma beperken en het concentreren op de specifiek bedoelde groep mensen een manier om straks erg sterk terug te komen.

  Ik wens je veel succes.
  (ondanks dat je nog geen zetel hebt gehaald sta je wel op de kaart van Zwolle!)  ⚠️ Meld

 12. @ LWL – Ja, doorzettingsvermogen kan de LWL niet worden ontzegd. Om eerlijk te zijn vind ik ook dat, als je twee maal een poging hebt gedaan, je realistisch moet zijn en concluderen dat in Zwolle de kiesdrempel (aantal benodigde stemmen voor een zetel) niet te halen is. Tenzij je manieren ziet om het compleet anders aan te pakken. Maar goed, dat is misschien mijn pragmatisch realisme.  ⚠️ Meld

 13. Wordt nog spannend voor Swollwacht wij hebben na D66 2880 de grootste overwinning gehaald.1370 stemmen meer.Ze feliciteerden gisteravond iedereen,maar vandaag wordt pas bekend wie er met voorkeurstemmen in de raad komt.


  ⚠️ Meld

 14. Jammer voor Sibrand met Lev en voor Willem,maar mijn wens om 1 grote partij in Zwolle te krijgen kan nu een begin maken.Er is er nog maar 1,maar ik zou zeggen Sibrand en Willem sluit je bij ons aan.Jullie ideeen zijn welkom en hoe groter we worden des te meer kunnen we opkomen voor Zwolle.Toen mij gevraagd is om een ouderenpartij op te helpen richten heb ik gezegd dat ik met mijn ideeen wel bij Swollwacht terecht komt.Ik ben benieuwd naar de uitslag van de voorkeurstemmen.Vanmiddag weten we meer


  ⚠️ Meld

 15. Ik ben erg benieuwd of deze verkiezingsuitslag ook leidt tot een andere coalitie.

  Blijft de huidige coalitie PvdA, CDA, CU en GL (gezamenlijk 7+6+6+4= 23 van de 39 zetels) in stand of komt er een nieuwe coalitie van bijvoorbeeld PvdA, CDA, CU en VVD (7+6+6+6= 25 van de 39 zetels).

  Vaak wordt de landelijke politiek in drie stromingen ingedeeld:
  De sociaal-democratische stroming in Zwolle (PvdA, GL en SP) levert (2+1+1=) 4 zetels in.
  De liberale stroming in Zwolle (VVD, D66) wint (1+2=) 3 zetels.
  De Christen-democratische stroming (CDA, CU) wint (0+1=) 1 zetel.

  Daarnaast blijven de lokale partijen (Swollwacht, LEV, Solidara, LWL) stabiel en neemt voortaan slechts één lokale partij zitting in de raad (Swollwacht). PBZ nam niet meer deel aan de verkiezingen.

  Concluderend is de liberale stroming in Zwolle de grote winnaar (+3 zetels), gevolgd door de Christen-democratische stroming (+1 zetel), die samen 4 zetels afsnoepen van de sociaal-democratische stroming. De lokale partijen blijven op een zetelaantal van 4 steken. De opkomst in Zwolle lag 1,1% boven de landelijke opkomst (53%). Bijna de helft van de Zwolse kiesgerechtigden heeft ervoor gekozen om te stemmen en dus toe te stemmen.


  ⚠️ Meld

 16. @ El, de toko nog beetje opgenaaid gister in the cityoffice?

  Je kunt Swollwacht ook gerust bij de liberale stroming rekenen. Met en misschien mede door (?) Borrel Hans zijn ze het ernstig vaak met de VVD eens.


  ⚠️ Meld

 17. Ik denk dat groenlinks in het college verruild wordt met de VVD, toch de grote winnaars van deze verkiezingen.


  ⚠️ Meld

 18. @dick

  Het was een leerzame avond…

  PVDA, GL, SP= 34,4% = 14 zetels

  CU, CDA = 28,3% = 12 zetels

  VVD, D66 = 23,7% = 9 zetels + 4 zetels Swollwacht = 13 zetels

  De sociaal-democratische stroming in Zwolle die nu nog een coalitie vormen met de christen-democratische stroming kunnen wel eens vervangen worden door de liberale stroming. Het is afwachten of CDA en CU naar links blijven kijken of nu rechts afslaan.


  ⚠️ Meld

 19. Toch wel stiekum off-pic een shawl om gedaan? La ook veilig thuisgebracht?

  Er kan veel El…Ook in de combi-sfeer. Emile had om 10:11 nog niet eens zo’n gekke opmerking. Al we maar geen wethouder Papje krijgen.


  ⚠️ Meld

 20. @dick

  Overigens jammer dat er zo weinig inwoners van Zwolle op de uitslag zijn afgekomen. In lijn met de opkomst bij verkiezingsdebatten met als laatste dieptepunt het jongerendebat met slechts 10 Zwolse jongeren en tientallen politici. Het meest jammer vind ik dat 45,9% (dus bijna de helft) van de Zwolse kiesgerechtigden zijn stem niet heeft laten horen.


  ⚠️ Meld

 21. Zwolle is nuchter El. Ze spoeden zich op een rustige woensdagavond niet massaal naar een betonnen-uiteinde van de stad. Er was voetbal op, er werd driftig geteld op stembureau’s (onderwijl de waarschijnlijke uitslag doorbellend) en het was ook nog bokavond. Last but nog least zegt mij die 54,1 % ook wel ernstig veel!

  Ook moeten wij ons hier geen illussies maken. heb gister 1209 mensen over de vloer gehad en veel mensen achter de tafel gesproken. Ook tellers, maar weblogZwolle (dat als enige snelle medium de verkiezingen versloeg) was of onbekend of oninteressant. Soms lijkt het idd wel anders, dat geef ik toe.

  Ach, je zult maar in Almere wonen en er wordt je zoveel onveiligheid aangepraat dat ze je hele stad gek maken. Dat zie ik hier nog niet zo snel gebeuren.


  ⚠️ Meld

 22. @dick

  De vrijwilligers van weblog doen het anders zo gek nog niet:

  Tijdens de live-uitzending van de verkiezingen keken ongeveer 28.000 bezoekers naar de beelden. In totaal was het aantal hits op de website meer dan een miljoen woensdag!!

  Dat is netjes voor een gemeente met bijna 120.000 inwoners.


  ⚠️ Meld

 23. Bekend, ze doen het uitstekend, denk uniek in zijn/haar soort. Is daar nog nooit naar geïnformeerd? Het is ook het enige snelle en interactieve Zwolse medium.
  Maar overschat de politieke betrokkenheid niet van de inwoners. Onderschat ook niet het aantal mensen die niet (nooit) op weblogZwolle kijken.

  Misschien zijn wij ook wel een slag dat moeilijk te enthousiasmeren is.


  ⚠️ Meld

 24. @dick

  Het initiatief voor de collegevorming ligt in ieder geval nog bij de PvdA. Een partij die naar mijn mening ook nog veel steun kan winnen onder de 45,9% Zwolse kiesgerechtigden die niet hebben gestemd.


  ⚠️ Meld

 25. Omdat zo weining mensen stemmen wordt het misschien eens tijd dat je thuis op je pc zou kunnen stemmen misschien trekt het dan meer kiezers.


  ⚠️ Meld

 26. @ Smiley; Wordt zeker tijd! De waterschappen wilden er landelijk mee beginnen. Bij de vorige waterschapsverkiezingen. Veel voorbereiding en het leek heel goed te gaan. Op het eind toch afgeblazen. Denk ook om de betrouwbaarheid. Dinsdag waren de scholierenverkiezingen. Die waren wel online. Kon je met een wachtwoord inloggen.

  Vind het systeem met zo’n kleurpotlood echt barbaars.
  Met de computer zou fraudegevoelig zijn.
  Maar kom op nou!
  In welke tijd leven we?

  Dat potlood is zo terug in de tijd. Er was gister wel een experiment met nieuwe Nederlandse stemcomputers. In de Achterhoek ergens moest je dan én handmatig en per computer stemmen. Ach, er zijn altijd weer van die muppets die in elk systeem een gat proberen te schieten. Wij hebben toch jaren met de stemcomputer gewerkt en nooit het idee gehad dat er mee gefraudeerd zou kunnen worden. Elke keer één druk op de knop….kassabon op het eind met totalen tot elke kandidaat. Klaar!

  Zo jammer dat de mensen die een systeem proberen te verkrachten nooit zelf met (eigentijdse) oplossingen komen.  ⚠️ Meld

 27. El leuk en verrassend jou gesproken te hebben en doe de groeten aan Pa.Je houdt nog een biertje tegoed ,had er 1 voor je gehaald maar de vogel was gevlogen.


  ⚠️ Meld

 28. @Smiley. stond gisteren een item over in .next. Stemmen via internet kan niet beveiligd; en een nieuw fenomeen komt hier om de hoek kijken: family voting. “als iemand thuis achter de computer stemt, is niet te controleren of hij/zij door iemand gedwongen wordt een bepaalde keus te maken.


  ⚠️ Meld

 29. @wichert

  Het genoegen was wederzijds. Mijn lief vond het ook erg leuk om te horen hoe jij je inzet voor de Zwolse ouderen. Ik zal mijn vader de groeten doen en dat pintje doen we de volgende keer.


  ⚠️ Meld

 30. zoals er nu wordt gestemd dat werkt ook niet, kijk maar naar de opkomst de meeste mensen hebben er geen zin in om naar zo,n lokaaltje te gaan waar ze je aanstaren hoe jij in zo,n klein hokje je stem moet uitbrengen. Moet tyoch nogelijk zijn via de computer te stemmen. Internetbankieren is toch ook veilig.8)


  ⚠️ Meld

 31. Beste Swollwacht stemmers, ik wil jullie allen bedanken voor het grote vertrouwen en jullie steun! Dit vertrouwen heeft geresulteerd in een mooie overwinning voor de lokale partij van Zwolle. We hebben ten op zichte van 2006 maar liefst 1370 stemmen gewonnen en dat op eigen kracht in een campagnetijd waar de landelijke politiek het lokale heeft overschaduwd. Na D66 hebben wij absoluut de meeste stemmen gewonnen en dat is een resultaat waar ik en ook u trots op mag zijn! Swollwacht heeft een goed programma en goede kandidaten. Zoals u van ons gewend bent zullen wij ons ook de komende vier jaren als lokale partij voor 100% inzetten voor onze mooie stad en haar inwoners. Nogmaals dank en allen bedankt voor de felicitaties en steunbetuigingen in de afgelopen 12 uur. Freddy Eikelboom, Lijsttrekker Swollwacht


  ⚠️ Meld

 32. @ Drama; Zolang het tegendeel niet is bewezen, heb jij gelijk. Zal eens navragen bij de coordinatrice hier hoe ze dat voor ogen hadden. Ze waren echt heel ver met de ontwikkeling van iets.


  ⚠️ Meld

 33. Goed dat LWL niet gekozen is, ik vind het knap dat er mensen zijn die het proberen, maar met een verkiezingsprogramma waar geen touw aan vast te knopen is en met allerlei rare tegenstrijdigheden erin kan dat nooit wat worden. Ik vind het ergens ook zielig dat die mensen een podium krijgen in de lokale en landelijke media, dat bedoel ik niet vervelend, maar ik vind dat deze mensen tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen. Ook lokale politiek is een serieuze zaak en daar moeten dus ook mensen te kiezen zijn die de stad iets te bieden hebben. Van de mensen van LWL en in mindere mate ook LEV vraag ik me serieus af wat ze toevoegen aan de lokale Zwolse politiek. De uitslag is helder, ik ben benieuwd welke coalitie het de komende jaren voor het zeggen krijgt in Zwolle.


  ⚠️ Meld

 34. De oorzaak is al gevonden op zijn draadje:

  willem lucht
  Homepage
  Woonplaats: zwolle 04-03-10 11:56
  ——————————————————————————–
  Tja geert denk je nou echt dat ik het opgeef?? Hoef je niet aan te denken want ondanks de negatieve publiciteit en de kapitale blunder die ellen maakte met te zeggen niet te weten op welke partij ze stemd heeft ons de das omgedaan!!!
  Ik had er meer van verwacht eerlijk waar! Maar door kapitale blunders in het bestuur en door ellen zal ons menig stem hebben gekost!! Ik heb nog geprobeerd dat niet uit te zenden maar kennelijk hebben ze het toch gedaan…
  jammer jammer jammer.
  willem.  ⚠️ Meld

 35. Geeft Willem nu echt zijn vrouw de schuld van het verlies joh?? Kan het bijna niet geloven dat hij dat zegt. Heel bijzonder! Nu snap ik wel waarom zijn eigen vrouw niet weet waar ze op moet stemmen. Ze heeft 1 keer voor willem gekozen (als partner) en dat was waarschijnlijk wel meer dan genoeg!


  ⚠️ Meld

 36. Net toch maar eens op de website gekeken van de LWL, ik had dat al eens gedaan om te kijken wat ze nu eigenlijk willen in de Zwolse politiek. Daar was dus geen touw aan vast te knopen, maar nu komt ie. De heer Lucht geeft te kennen bij de eerstvolgende verkiezingen op 9 juni op de PVV te gaan stemmen! Laat dat nu net een partij zijn die in weerwil van wat ze allemaal roepen, de kleine man (waar dhr. Lucht zich sterk voor zegt te maken) laat barsten als ze éénmaal aan de macht zijn, plus dat het een partij is die allerlei rabiate ideeën heeft over alles wat niet uit Nederland komt. Kortom bij deze verklaar ik dat ik dhr. Lucht een hele enge man vind die tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen. Hij heeft werkelijk geen idee waar hij over praat en het draadje hierboven is helemaal te gek om los te lopen. Nederland is een gek land aan het worden en mensen als Willem Lucht zijn daar het sprekende voorbeeld van.


  ⚠️ Meld

 37. Haha, dat stukje schrijft hij in antwoord op een reactie van Geert Rustigers?? hahaha, dat geloof je toch niet. Geert Rustigers – Geert Wilders? hahaha


  ⚠️ Meld

 38. Deze uitslag was te voorzien voor Willem.Dezelfde Willem heeft de conclusie getrokken dat een optreden in man bijt hond hem kiezers zou gaan opleveren,terwijl het een averechtse werking heeft.Anderzijds geeft hij zoveel tegenstrijdige antwoorden,dat er geen touw aan vast te knopen is.
  Ook heeft hij zich omringd door personen die hij meteen tot bestuur gebombadeerd heeft,maar waar je weinig tot niets iets van hoorde.
  Hetzelfde geld voor zijn pr man/vrouw ook nooit iets van gehoord in de media.

  Hoop dat Willem lering zal trekken dat figuren als Sjakel en een Kleinganssei hem meer schade hebben toegebracht dan hem lief is.

  Willem zal uit een heel ander vaatje moeten tappen als hij een 3e poging gaat wagen.
  Met een paar klaplopers op zijn forum te tetteren over een paar koude potten trek je geen volle zalen mee.
  Het is overduidelijk dat het bestuur van nu niet capabel genoeg is,anders hadden die allang ingegrepen op zijn forum.  ⚠️ Meld

 39. Gisterenavond was Man Bijt Hond te gast bij Willem Lucht. Er was een vrouw in zijn huis aanwezig (waarschijnlijk de Ellen waar hij het over heeft) en die kreeg de vraag waar ze op ging stemmen. Het antwoord was zoiets als: “Geen idee, het is mij allemaal wel goed”. Daarop zei Lucht: “Je moet zeggen dat je op mij gaat stemmen.” Toen kwam dus nogmaals de vraag, met het te verwachten antwoord.

  Erger was nog het daaropvolgende bezoek aan het verzorgingshuis waar de moeder van Lucht verblijft. Die werd door haar zoon aangespoord om beneden te gaan stemmen, maar ze had er werkelijk geen weet van dat ze op haar zoon kon stemmen…


  ⚠️ Meld

 40. Misschien moet Zwolle trouwens eens een christen-vrije coalitie krijgen, van PvdA, GroenLinks, VVD, D66 en Swollwacht. Komt er in elk geval wat meer leven in de brouwerij…


  ⚠️ Meld

 41. Ik hoorde van verschillende kanten dat veel ouderen thuis zijn gebleven. Waarom, geen legitimatiebewijs in bezit. Om alleen voor een verkiezing er één aan te schaffen is zonde van het (vele) geld. Daarom maar niet stemmen. Maw, een bevolkingsgroep wordt nu uitgesloten omdat zij financieel niet in staat zijn om een legitimatiebewijs aan te schaffen.
  Immers wanneer hebben zij verder een legitimatiebewijs nodig? Zij komen zelden de deur uit.
  Waarom niet terug naar de tijd dat stemmen zonder legitimatiebewijs mogelijk was?


  ⚠️ Meld

 42. Willem lucht krijgt er nogal eens van langs op dit weblog.

  Alhoewel zijn politiek gedachtengoed mij volgens het kieskompas het minst aansprak, wil ik toch graag een lans voor hem breken.

  Ik heb respect voor de courage van deze ‘kleine man’. In een stad als Zwolle vereist het veel moed om te proberen het hoofd boven het maaiveld uit te steken.

  Willem doet mij denken aan Don Quichote en Robin Hood. Vanuit zijn eigen zingeving komt hij op voor de mensen wiens belangen nooit genoeg behartigd kunnen worden.

  Gisterenavond deed het mij als mens pijn om te zien om te zien hoe Willem en zijn achterban sociaal geïsoleerd worden en hoe sommige aanwezigen zich daarbij verscholen achter een facade van keurigheid of beter gezegd schijnheiligheid. Of op internet achter een schuilnaam.

  Je hoeft het niet met de ideeën van Willem eens te zijn. Hij betaalde zijn campagne uit eigen zak en 339 mensen geloofden in hem. Willem Lucht is een markant figuur in het Zwolse wiens menselijke waardigheid mijns inziens nooit mag worden aangetast.

  Laat dit de laatste reactie over Willem zijn. Hij heeft een droom en heeft die nog niet opgegeven. Tot slot heb ik nog liever 10 Willem Luchts in de Zwolse gemeenteraad dan één ‘shawl’ met gekleurde broek die heel wat anders dan een droom najaagt.


  ⚠️ Meld

 43. @ El, Willem is als persoon een prima kerel. Heb veel met hem gemaild. En maanden op zijn draadje gezeten. Vind het volslagen belachelijk als welke mensen dan ook buitengesloten worden. Zou er dan juist bij gaan zitten. Wil sowieso eens met Willem onder 4 ogen spreken. Vind zijn verklaring aan de buitenwereld en aan zijn stemmers

  door kapitale blunders in het bestuur en door ellen

  wel uitermate zwak. Al was het zo, dan schrijf je dat nog niet op.


  ⚠️ Meld

 44. @ El, heb je wel goed gelezen

  Willem is als persoon een prima kerel. Heb veel met hem gemaild. En maanden op zijn draadje gezeten. Vind het volslagen belachelijk als welke mensen dan ook buitengesloten worden. Zou er dan juist bij gaan zitten. Wil sowieso eens met Willem onder 4 ogen spreken.

  En wat vind jij dan van zijn communicatie?


  ⚠️ Meld

 45. Rechts D66 en VVD (en eigenlijk ook het CDA en CU) hebben gewonnen, en verdienen op die basis een rechtse coalitie.
  PvdA is de verliezer en moet maar eens 4 jaartjes zonder bestuur doen.


  ⚠️ Meld

 46. Het CDA had verlies verwacht en wint het behoud van de 6 zetels. Swollwacht zie ik bij de genoemde partijen niet zitten. Ze hebben te veel en te vaak mot gehad met de andere rechtse partijen de afgelopen periode. Dat gaat geheid heibel geven.


  ⚠️ Meld

 47. ElRey.

  Het staat buiten kijf dat Willem een prima kerel is,en ik had hem ook beter gegunt.
  Maar ik heb net als Dick lang op zijn draadje gezeten,en veel gemaild.
  De cruciale fout die Willem heeft gemaakt is de ouwe jongens krentebrood formule op zijn forum.Er zijn hem tientallen adviezen en waarschuwingen gegeven dat er bepaalde figuren waren die hem alleen maar belachelijk probeerde neer te zetten.Helaas doorzag Willem dit niet en stond het toe dat juist die figuren bepaalden wie en wat er op dat forum gezet werdt.Zo zijn er velen daar weg gegaan of weg gescholden die het beste met Willem voor hadden.
  Hoop oprecht dat Willem hier leergeld uit zal trekken,en dat dit hem niet weer gaat gebeuren


  ⚠️ Meld

 48. Politiek, dus ook de lokale politiek, is een serieuze zaak. Met mijn kritiek op de LWL wil ik de heer Lucht absoluut niet afbranden, maar gezien zijn standpunten en zijn optredens in de diverse media kan ik deze man en zijn partij niet serieus nemen. Overigens vind ik dat diezelfde media debet zijn aan de beeldvorming rondom de heer Lucht. Met name Man Bijt Hond vind ik een kwalijke rol spelen in dit hele verhaal. Zij maken een landelijk bekeken tv-programma en door zoveel aandacht aan dhr. Lucht te besteden zetten zij willens en wetens een beeld neer van deze beste man. Ik vind dat niet kunnen, want dat is erg makkelijk scoren over de rug van iemand die niet beter weet en die zo naïef is om te denken dat hij door Man Bijt Hond stemmen gaat trekken als hij aan verkiezingen meedoet. Ik vind dat zeer kwalijk en ik vind dat de programma-makers daar best op aangesproken mogen worden. Ik hoop dat er mensen zijn die het goed met dhr. Lucht voor hebben bereid zijn met hem te praten en hem afraden ooit nog eens aan gemeenteraadsverkiezingen mee te doen. Een stad besturen is heel wat anders dan wat gerotzooi in de marge en het feit dat er slechts 339 Zwollenaren op deze partij gestemd hebben zegt genoeg. Ik wens dhr. Lucht veel wijsheid toe.


  ⚠️ Meld

 49. willem jammer maar op naar de volgende keer, dat je in de buurt blijft van n partij als solidara zegt toch wel iets,jij moet alles in je uppie doen en solid. met n zogenaamd team die overal al zijn uitgepiest.
  blijf volhouden er zijn altijd van die figuren die denken de wijsheid in pacht te hebben en maar op je afgeven.


  ⚠️ Meld

 50. Ds. Arie van der Veer meldt via Twitter: Trots op Zwolle en Kampen. Christelijke partijen zijn of gelijk gebleven of gegroeid. Voor de komende maanden nog een schepje er bovenop.


  ⚠️ Meld

 51. Hallo weblogzwolle vrienden, het zijn er teveel om ze persoonlijk bij naam te noemen dus daarom doe ik het op deze manier: De PR was gewoon niet goed van te voren geregeld en inderdaad door fouten die gemaakt zijn hebben wij veel stemmen op het laatste moment verloren dat is jammer. Toch wil ik alle mensen bedanken die wel op ons gestemd hebben en ik kan alleen maar zeggen: heb vertrouwen in de LWL ook al zit het nu niet mee, we moeten alert blijven en de grooste angst van de LWL is dat de minima en de gehandicapten straks het gelag moeten betalen van de 4 miljoen bezuinigingen die er aan komen want daar is geen ontkomen aan, en zal de nieuwe raad de nodige hoofdbrekens gaan kosten neem dat van me aan! Of ik nou wel of niet iets te zoeken heb in politiek land denk ik toch echt van wel want ik weet wat het is om een kruis te dragen en altijd apart gezet te worden zoals wij ook gisteravond duidelijk konden ervaren. Dat is waar en dat doet zeer dus dan vraag ik me verontrust af of de belangen bij deze groepen wel goed behartigd worden? Ik hoop alleen maar dat de nieuwe raad verstandig zal omspringen met de bezuinigingen en niet weer de kwetsbaren onder ons zal treffen. Verder heb ik vandaag veel nagedacht en overleg gehad met de medebestuurders en ik snap donders goed dat hun het in grote mate hebben laten afweten op een enkeling na dan en dat willen we gaan veranderen! Het interim bestuur bestaande uit 4 man gaan in de toekomst samenwerken dit nadelige imago van ons af te poetsen en de thuis en daklozen er van overtuigen dat wij hun echt serieus nemen en gewoon beter op ons kunnen stemmen, ditzelfde geld ook voor ouderen en gehandicapten! Trouwens wilde ik freddie Eikelboom, swollwacht, bedanken voor zijn leuke reaktie op dit weblog zwolle en ik kan je wel vertellen dat als de lwl ophoud, ik me inderdaad bij swollwacht zal aansluiten omdat de grote partijen zich toch meer bezighouden met landelijke belangen dan stadspolitiek. Maar zeg er wel bij dat het 99% zeker
  is dat de LWL zal blijven bestaan in een afgeslankte vorm qua bestuur en we zullen ons inderdaad op meer locaal terrein gaan richten! Ik ben het er mee eens dat ons partijprogramma te landelijk was en is en dat ik er vanuit ging dat we landelijk ook kansen maakten maar dit is niet juis en onhaalbaar. Over 4 jaar ben ik 60 dus dan kan je nagaan dat landelijk niet meer kan, daar ben ik eerlijk in. Dus zal ons partij
  programma helemaal opnieuw geschreven worden en speciaal gericht zijn op de locale politiek in het algemeen en de doelgroepen, dak en thuislozen, aow-ers, gehandicapten enz meer op de voorgrond zullen worden gehaald. Kortom het is nog lang niet gedaan met de LWL, wij gaan door en zullen als het mogelijk is weer meedoen in 2014 als er weer nieuwe verkiezingen zullen zijn. Ik geef het niet op, dit staat niet in mijn woordenboek! Waarom zult U denken? welnu omdat ik de doelgroep door en door ken en er zelf deel van uitmaak dus wie kan de belangen van de gehandicapten nu beter bewaken dan iemand die zelf ook gehandicapt is?? Juist, de huidige partijen beloven van alles en heb ze gisteravond tijdens de uitslag nog opgeroepen om ons niet te vergeten waarop freddie beloofde niet te bezuinigen op gehandicaptenzorg. Maar er is ook een lichtpuntje:
  ik ben benaderd door de ZOO de nieuwe opvolger van omroep zwolle en zij vroegen mij om vanaf september een politiek collum te verzorgen wekelijks voor de Z.O.O. dat is toch ook mooi? Waarom gaan er zoveel mensen niet stemmen??? Dat komt alleen door het gebrek aan vertrouwen en de bereikbaarheid van o.a. het stadskantoor. Veel mensen hikken aan tegen de deur uit te moeten gaan en naar het stemburo te gaan omdat ze bij voorkeur vaak zeggen van ahh ze weten toch wat ze doen, nu zie je ze en daarna niet meer is een veel gehoorde kreet waar ik me wel kan vinden! Er zijn van de landelijke partijen maar weinig die zich ECHT met plaatselijke belangen bezig houden en landsbelang belangrijker vinden dat stadspolitiek.
  Dat is ook een verklaring waarom er zoveel lokale groei te zien was gisteren. Dat wij daar geen gebruik van wisten te maken was gewoon een opstapeling van fouten die in het verleden en ook tijdens de opname’s van man bijt hond werden gemaakt, Tuurlijk is niet ellen en mijn moeder’s schuld het was de bekende druppel waardoor zwevende kiezers afzagen op ons te stemmen. Ik heb nog gezegd aan de cameraman dat dit niet uitgezonden mocht worden maar ze hebben zich hier niet aangehouden helaas. Maar ik ga gewoon door, de lwl nieuwsbrieven zullen blijven komen elke maand en we gaan als LWL gewoon door! Uitgezocht wordt wel of het mogelijk is dezelfde naam voor een 3e keer gebruikt mag worden of dat de LWL omgedoopt moet worden in Lijst Welzijn Leven? Dat is allemaal toekomst muziek, we moeten nu doorzetten wat anderen ook zeggen: ik leg wel mijn hele hart en ziel in deze partij en het heeft me al duizenden euro’s gekost maar geef niet op, gooi niet de handdoek in de ring maar we gaan door!
  Ik hoop dan ook in de toekomst het partijprogramma locaal bij te stellen en te herschrijven meer gericht op zwolse aangelegenheden. Maar je hebt wel een kater zo’n dag erna, het is net of je in een droomwereld leeft, dat het niet werkelijkheid is, maar dat is wel zo helaas. Toch wilde ik besluiten met alle aanhang die ons wel hebben gesteund te bedanken en ook de 4 bestuursleden die zich de benen onder hun gat hebben gelopen met het flyeren maar het meeste werk 98% werd door mezelf gedaan de afgelopen 4 jaar. En natuurlijk al die mensen die het wel goed meenden bedankt en het ga jullie allemaal goed, en vat dit nu niet op als een afscheid want daar is geen sprake van, maar ik heb een paar daagjes rust nodig e.e.a. te overdenken en weer de zaak op de rails te krijgen. met vriendelijke groeten, willem lucht, lwl.


  ⚠️ Meld

 52. LWL. Los vd inhoud waar we niet bepaald op dezelfde lijn zitten heb ik respect voor je doorzettingsvermogen. Maar er is een moment dat je zal moeten erkennen dat je een onhaalbaar droombeeld nastreeft. Jullie optreden in Man bijt hond was niet de druppel waardoor je het niet haalde; je had 4x zo veel stemmen nodig! Dat is kansloos, zoiets als RKC bijna landskampioen. Stop nu met opgeheven hoofd of maak jezelf belachelijk!


  ⚠️ Meld

 53. hoi willem, je weet dat ik één van je trouwe aanhangers ben. echter is het inderdaad een goed plan een interim bestuur aan te stellen. de huidige leden oa hosmar, stoel en buel waren wel oke, maar tennekes en charlotte heb ik nog nooit gezien, hier zou ik afscheid van nemen. ook een sterke man er naast zetten, want ik vind het niet echt gezond dat jij 98 procent doet.
  denk er eens over na en eveneens een na-congres


  ⚠️ Meld

 54. Ik schat in dat LWL (L=0,98xWL) door zal gaan tot WL er bij neervalt.
  Dat het nu niet gelukt is voor Willem, zal zijn visie wellicht doen verversen naar een meer gerichtte visie richting zijn doelgroep.
  Het programma was te breed en te overmoedig ingezet richting een actie om (naast Zwolle) ook landelijk voet aan de grond te krijgen.

  Gezien het feit dat ik persoonlijk (vrijwillig, mantelzorg, begeleiding, ondersteuning etc.) redelijk druk betrokken ben bij enkele ouderen en gehandicapte mensen, is mij opgevallen dat de SP in Zwolle zich voor die groepen (ook) echt hard heeft ingezet.
  Zelf ben ik geen specifieke SP aanhanger, maar ik wil toch mijn oprechte waardering uitspreken voor wat ik in Zwolle met deze mensen heb ervaren.
  Je kunt daar persoonlijk je verhaal kwijt en men gaat er serieus mee aan de gang.
  Dat is te prijzen want andere gevestigde partijen die aangeschreven zijn laten niets van zich horen.
  Ondanks dat heeft de SP, met name landelijk, erg veel ingeleverd.
  Daarbij is ook Mw. Kant ingestort.

  Er is heel wat loos op het gebied van de toenemende vergrijzing en hulpbehoevenden, maar kennelijk zijn er vele potentiele stemmers thuis gebleven.

  Kennelijk is het wel mogelijk meer mensen op de been te krijgen die overigens meestal niet eens weten waar het over gaat:
  In Rotterdam wisten bepaalde groepen mensen stemburo’s te -overvallen- met o.a. een arabische handleiding om op de PVDA te stemmen omdat -deze meneer geluk zal brengen-
  Daarbij ook met zo’n 50 man tegelijk het buro te bezoeken om verwarring te zaaien.

  Het gaat lekker…


  ⚠️ Meld

 55. willem, was de naam lijst welzijn leven destijds niet de bottleneck voor een bestuurslid om op te stappen bij de lwl omdat je de naam niet wou veranderen?  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.