Stadioncomplex Zwolle blijft binnen budget

Zwolle – Het nieuwe stadion- en sportcomplex langs de Ceintuurbaan in Zwolle blijftt binnen het afgesproken budget. De netto investering – de totale lasten minus de baten – van de gemeente bedraagt 8,9 miljoen euro. Daarmee is onder meer het sportcomplex van Be Quick ’28 aangelegd, is met de revitalisatie van de Westerveldse Aa een impuls gegeven aan het groene gebied bij het sportcomplex en is het nieuwe multifunctionele stadion van FC Zwolle gebouwd. Het project is uitgevoerd door Stadion Ontwikkeling Zwolle B.V.

Het oorspronkelijke budget dat de gemeenteraad heeft vastgesteld voor het gehele project was een netto investering van 10,2 miljoen euro. De nu door burgemeester en wethouders gepresenteerde eindprognose komt 1,3 miljoen euro lager uit. Het eerder begrote bedrag dat nu niet gebruikt hoeft te worden komt weer ten goede aan de algemene middelen van de gemeente. Het gaat daarbij om een nettobedrag dat op jaarbasis boekhoudkundig zo’n 80.000 euro bedraagt.

Voldoening
Projectwethouder Martin Knol is tevreden over de eindafrekening voor het ambitieuze project. “De ontwikkeling van het stadioncomplex was een ingewikkelde opgave, waar ook politiek veel over te doen is geweest. Maar al die inzet is het waard geweest. Zwolle heeft er een belangrijke voorziening bij die ook meer en meer een plek vindt in het stadsleven. Nu we kunnen concluderen dat de kosten ruim onder het bedrag blijft dat we met z’n allen hebben afgesproken geeft dat grote voldoening.”

Sturing
Burgemeester en wethouders noemen een aantal factoren die hebben bijgedragen aan het positieve resultaat. Het gaat dan om de degelijke ontwikkel- en realisatieovereenkomst die bij aanvang van het project is opgesteld, de strakke sturing, controle en financiële meevallers. Zo is het project in aanmerking gekomen voor een fiscaal gunstige regeling van de rijksoverheid, omdat de investering van de gemeente in het stadioncomplex ten goede komt aan de sportbeoefening in Zwolle.

Een formele, definitieve eindafrekening zal naar verwachting deze zomer gemaakt worden. Dat kan pas nadat de woonboten die eerder bij de ingang van het stadion lagen verkocht zijn. De uiteindelijke opbrengst van de boten is overigens al verwerkt in de positieve prognose voor de totale kosten van het stadionproject.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Het veld ophogen zat toch ook in het oorspronkelijke plan? Aangezien ze dit niet meer doen (jammer), is het logisch dat ze binnen het budget blijven.

  Stiekem hoop ik dat het veld hoger komt te liggen..


  ⚠️ Meld

 2. @Trippie, dan heb je het over de kosten voor de projectontwikkelaar. De kosten voor de gemeente zijn alleen de infrastructuur rondom het stadion, het complex van Be Quick, de omlegging van de Westerveldse Aa en de verplaatsing van de woonboten.


  ⚠️ Meld

 3. laat ze die boten eerst maar eens zien te verkopen, wie wil er nu in zo,n kijkdoos wonen iedereen kan er naar binnen loeren.
  dus weg n ton of 6.


  ⚠️ Meld

 4. @Jochem
  Kwestie van goede raambekleding lijkt me

  @Rudy
  Trippie zou gelijk hebben als die kosten binnen het gemeente budget zouden vallen, maar de kosten voor het ophogen van het veld valt onder projectontwikkeling zoals al eerder aangegeven.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.