Zwolle doet mee aan ‘Week van Nederland Schoon’

Zwolle – Zwerfafval is een van de grootste ergernissen. Daarom gaan Zwolse scholieren, vrijwilligers, bewoners en ondernemers van maandag 15 tot en met 20 maart in actie tegen zwerfafval voor de week van Nederland Schoon. Meer dan 2200 Zwolse deelnemers gaan de straat op om het zwerfafval aan te pakken. Elke dag worden er op verschillende locaties tal van schoonmaakactiviteiten gehouden.

nederland_schoon.jpg

Bijna 40 Zwolse scholen uit basis- en voortgezet onderwijs doen mee aan de schoonmaakweek. Onder begeleiding van leraren en ouders zamelen ze het zwerfafval in. Dat het onderwerp zwerfafval leeft blijkt uit de vele aanmeldingen van buurt- en wijkverenigingen voor deze actie. Ook natuur- en milieuverenigingen zoals wildbeheereenheden dragen hun steentje bij. In deze week wordt er ook in de eigen buurt opgeruimd. De deelnemers worden voorzien van rode petjes, veiligheidshesjes, handschoenen, vuilniszakken en grijpertjes. Zo zijn ze duidelijk herkenbaar en klaar voor de strijd.

Zwerfafvalbarometer en meest bijzonder zwerfafval   

Op de site www.zwolle.nl kan iedereen de activiteiten van de schoonmaakweek volgen. Een barometer geeft elke dag aan hoeveel zakken met zwerfafval zijn ingezameld. De deelnemers kunnen het meest bijzondere zwerfafval dat ze hebben gevonden in één van de tien doorzichtige buizen aan de andere deelnemers presenteren. Er worden van de activiteiten van elke dag foto’s op www.zwolle.nl geplaatst.  

Maandag 15 maart: opening schoonmaakweek

De eerste dag van de schoonmaakweek vindt op maandag 15 maart plaats in Holtenbroek. Om 13.00 uur maakt wijkwethouder Gerrit Piek met de leerlingen van speciaal basisonderwijs Het Speelwerk (Bachlaan 152) de route vanaf de school tot het winkelcentrum vrij van zwerfafval. Om 13.15 uur verricht de wethouder het startsein voor de schoonmaakweek in het midden van het winkelcentrum Holtenbroek in aanwezigheid van de leerlingen en winkeliers. De leerlingen gaan hierna het winkelgebied opschonen en na afloop om 15.00 uur verzorgen de winkeliers voor de kinderen een hapje en drankje.

Dinsdag 16 maart: stationsomgeving

Op dinsdag staat de stationsomgeving centraal. Getooid met oranje petjes, veiligheidshesjes en vuilniszakken gaan alle eerstejaars vmbo-leerlingen van De Groene Welle op dinsdagochtend 16 maart de stationsomgeving ontdoen van zwerfafval. De actie maakt direct onderdeel uit van het project Maatschappelijke stage. Deze actie start om 09.30 uur op het Lübeckplein. Tot 11.30 uur wordt de schoonmaakactie gehouden. Op deze dag vindt er ook nog een opschoonactie plaats in het Twistvlietpark en de winkelstraat van Stadshagen door jongeren uit deze wijk in samenwerking met  vrijwilligers van Jongerencentrum Level-Z van Travers. Ze starten om 15.30 uur in het Cultuurhuis Stadshagen en wethouder Erik Dannenberg brengt om 16.30 uur een bezoek aan de opschoonactie.  

Woensdag 17 maart: watergangen

Op woensdag staan de Zwolse watergangen centraal. Leerlingen van het Thomas a Kempiscollege (locatie Schuurmanstraat) en een vuilvisboot gaan op woensdagmiddag 17 maart de Zwolse watergangen schoonmaken. Milieuwethouder Alida Kastelein verzorgt de aftrap om 13.00 uur in het Ter Pelkwijkpark nabij het monument. De schoonmaakactiviteiten duren tot 15.00 uur.

Donderdag 18 maart: horeca- en winkelgebieden

Op donderdag staan de horeca- en winkelgebieden centraal. Onder leiding van milieuwethouder Alida Kastelein in een schoonmaakvoertuig vertrekt op donderdagavond een schoonmaakkaravaan vanaf de Belgische Keizer. De aftrap wordt verzorgd door de wethouder met de vertegenwoordigers van het Citycentrum, bewonersvereniging Binnenstad Zwolle en Horeca Nederland afdeling Zwolle. Tezamen vertrekken de deelnemers vanaf de Belgische Keizer in een ronde de stad door de Melkmarkt, Grote Markt, Diezerstraat, Kerkstraat, Ter Pelkwijkstraat, het Gasthuisplein, de Oude Vismarkt, Grote Markt, Melkmarkt. De schoonmaakkaravaan eindigt om 21.30 uur bij de Belgische Keizer.

Vrijdag 19 maart: bijzondere doelgroepen

Op vrijdag gaan de bijzondere doelgroepen aan de slag. Vrijdagochtend vanaf 09.30 uur vindt er een opschoonactie plaats vanaf Bonjour en De Herberg. Ook medewerkers van de Pauropus doen mee aan deze actie. Zij gaan de omgeving vanaf Bonjour en De Herberg gezamenlijk opschonen tot aan de dagopvang aan de Pannekoekendijk (nabij taxicentrale). Om 12.00 uur wordt de opschoonactie afgesloten aan de Pannekoekendijk.

Zaterdag 20 maart: wijken

De laatste dag van de schoonmaakweek staan de wijken centraal. Buurtverenigingen, vrijwilligers en bewoners in Zwolle-Zuid pakken de opschoonactie groot aan. Met 250 deelnemers geeft wijkwethouder Martin Knol om 09.00 uur het startsein bij jongerencentrum ReZet aan de Van der Heijdenstraat (locatie oude brandweerkazerne). De wethouder gaat hierna de verschillende locaties van de activiteiten bezoeken. Om 13.30 uur sluiten de deelnemers de feestelijk af met een ‘duurzame’ loterij bij het jongerencentrum.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Ook de fietsenstalling bij het station bij de buitensoos graag.

    Altijd dezelfden die overal schoonmaken. Overheid durf mensen eens een bezem aan te bieden want volgens mij weten ze niet meer wat dat voor ding is.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.