Record deelname 54-ste editie Boomfeestdag

Zwolle – 400 gemeenten, 115.000 kinderen en 200.000 bomen: een record deelname aan de 54ste editie van de Boomfeestdag, komende woensdag 17 maart! Reden: op scholen is meer aandacht voor bomen, natuur, klimaat en milieu o.a. door de gehouden Klimaattop in Kopenhagen. Zwolle is dé locatie voor de Nationale Viering Boomfeestdag met veel landelijke gasten als Dewi, Miss Nederland-Earth, Helga van Leur, Sipke Jan Bousema, Double L en Benji, finalist Junior Songfestival Bram Bos, vele honderden kinderen en héél veel bomen.

boomfeestdag.jpg

De Nationale Viering Boomfeestdag gehouden op landgoed De Oude Mars. Hier komt een nieuwe villawijk. Uniek voor ons land is dat er al honderden bomen worden geplant voordat er ook maar één bouwsteen op een andere is gestapeld. Daarom is het thema ‘Bomen maken onze Buurt’ en is voorzitter van Bouwend Nederland, Elco Brinkman, aanwezig als eregast. Hij plant samen met kinderen en met voorzitter Boomfeestdag Onno Hoes, burgemeester Henk Jan Meijer en Gedeputeerde Ecologie Theo Rietkerk dé Boom van de Buurt-2010!

De landelijke schijnwerpers zijn woensdag gericht op Zwolle. Deze stad is in de afgelopen jaren meermalen in de prijzen gevallen vanwege haar groene en natuurvriendelijke beleid en onder meer betiteld als Groenste stad van Europa. Deze Nationale Viering Boomfeestdag in Zwolle vindt plaats exact 30 jaar na de 24ste Boomfeestdag, die toen ook in Zwolle werd gevierd met toen nog prinses Beatrix en landbouwminister Braks (de latere voorzitter van de Boomfeestdag; hij plant op Boomfeestdag-2010 een boom in Oisterwijk, Brabant).

Aan de Boomfeestdag van 2010 doen landelijk ruim 400 gemeenten mee met ruim 115.000 kinderen. De kinderen planten zeker 200.000 bomen, vergelijkbaar met 40 voetbalvelden bos. Er doen dit jaar een record aantal kinderen mee, volgens de Stichting veroorzaakt door de media-aandacht rondom o.a. de klimaattop van Kopenhagen en de klimaatproblematiek en daardoor meer aandacht op de scholen voor natuur en klimaat; Boomfeestdag blijkt meer dan actueel, zelfs na 54 jaar! De Boomfeestdag is dan ook het grootste natuurevenement van ons land.  

De Nationale Viering Boomfeestdag is al sinds jaar en dag veel meer dan alleen het planten van bomen. Aan dit plantfeest doen Zwolse schoolklassen mee, maar ook klassen uit het hele land die met hun eigen bomenlied meedoen aan de finale van het Kids4Trees-Songfestival. In de jury zit Bram Bos. Er is zelfs een Kids4Trees-Battle over de natuur en een GroenMarkt waar kinderen alles kunnen zien, ruiken, voelen en proeven over bomen en de natuur. Sipke Jan Bousema en Helga van Leur verzorgen de presentatie .

Elk jaar komt er in Nederland tijdens Boomfeestdag een Bomencirkel bij van twaalf bomen. Burgemeester Henk Jan Meijer, wethouder Hennie Kenkhuis, gedeputeerde van Overijssel Theo Rietkerk, voorzitter van de Nationale Boomfeestdag Onno Hoes, Elco Brinkman en nog enkele speciale gasten planten dit jaar een grove den in de traditionele cirkel. De cirkel in Zwolle maakt deel uit een van een groen binnenpleintje in de nieuwe wijk De Oude Mars.

Artikel delen: