Solidara heeft geen geld voor Tweede Kamerverkiezingen

Zwolle  – Het in Zwolle opgerichte Solidara doet niet mee aan de komende Kamerverkiezingen op 9 juni 2010. Door de val van kabinet Balkenende IV komt de verkiezing van de Tweede Kamer voor Solidara sneller dan verwacht. "We hadden rekening gehouden met verkiezingen in 2011. Maar in de politiek weet je nooit hoe de vlag er morgen weer bij hangt. Dat is inherent aan dit vak", aldus politiek leider Düzgün Yildirim.

Solidara heeft voldoende ervaren kader en actieve leden. Als sociaal progressieve partij beschikt Solidara over het beste programma, dat een antwoord heeft op de toenemende maatschappelijke problemen in de samenleving. De belangrijkste reden dat Solidara niet kan meedoen met de komende verkiezingen is het ontbreken van voldoende financiële middelen. De Nederlandse staat subsidieert alleen partijen die meer dan duizend leden hebben. Voor nieuwe partijen zijn tal van bureaucratische drempels opgeworden door de Nederlandse regering. Het lijkt erop dat dit uit angst voor concurrentie van de nieuwe partijen wordt gedaan. Zo krijgen nieuwe partijen niet alleen geen subsidie, maar zij moeten voor deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen 11.500,- Euro betalen en per kiesdistrict 30 ondersteuningsverklaringen ophalen.

Solidara: "Daarnaast is Solidara gebleken, tijdens de verkiezingen van Europese Parlement, dat de Nederlandse pers nieuwe partijen links laat liggen. Dit is bijzonder schadelijk voor het imago en de bekendheid van een nieuwe partij. Van de 8 nieuwe partijen bij de Europese verkiezingen werd er nauwelijks aandacht besteed aan de nieuwe partijen. Kranten maakten vergelijkingspagina’s met daarin alleen de partijen/bewegingen uit de Tweede Kamer. Er werd door hen zelfs geen melding van de nieuwe partijen gemaakt. In vele stemwijzers werden nieuwe partijen niet opgenomen en zij werden niet uitnodigt voor de politieke debatten. En dat terwijl alle politieke partijen op basis van onze Kieswet evenveel recht hebben om zichzelf te presenteren. Dan vragen we ons steeds meer af: hoezo democratie in Nederland? En een onafhankelijke pers?! De pers wordt toch op kosten van alle Nederlandse burgers gefinancierd?"

Geld bepaalt de Nederlandse democratie Pim Fortuyn werd vooral bekend doordat hij zendtijd kocht op tv en radio. Dit kon hij zich veroorloven door de miljoenen Euro’s van geldschieters uit vooral de bouwwereld. Zo heeft ook de Partij voor de Dieren een kans gekregen om in de Tweede Kamer te komen door donateurs. Geert Wilders heeft niet eens een partij, maar hij komt aan geld dankzij investeerders in zijn stichting, die zich willen bewapenen tegen de islam en door rechts-radicalen die haat willen zaaien in de samenleving. Deze partijen hebben de kans om zich binnen de Nederlandse democratie te kunnen botvieren. Niet de vele nieuwe partijen die opkomen voor de samenleving in zijn geheel en met een heldere visie en goede oplossing ten diensten willen staan van de samenleving!

"De Nederlandse democratie wordt teveel verbloemd. Terwijl zij aan vele kanten onderhevig is aan kritiek. We kunnen ons best voorstellen dat er sprake moet zijn van een drempel om serieus mee te willen doen aan de verkiezingen. Maar de huidige eisen gaan ons te ver. Het is een regelrechte blokkade voor nieuwe partijen om mee te kunnen doen! De partijen die samen de meerderheid hebben in de Kamer, staan niet toe dat de Kieswet op dit gebied veranderd wordt. Zij zijn immers in kwantitatief opzicht de grootste. Zij zijn machtig en bepalen wat democratisch is. Deze partijen hoeven zelf niet aan alle opgelegde verplichtingen te voldoen, want zij zijn al gekozen! In onze visie zou, bij een goed functionerende democratie, de burger moeten beslissen welke partij de grootste wordt en welke partij geen zetel kan behalen. Dat mag niet worden bepaald door het opleggen van regels of doordat de Nederlandse pers zich niet weet onpartijdig op te stellen." Solidara laakt deze vorm van Nederlandse macht-democratie.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Solidara heeft geen geld voor Tweede Kamerverkiezingen”

  1. hoezo democratie in Nederland? En een onafhankelijke pers?! De pers wordt toch op kosten van alle Nederlandse burgers gefinancierd?

    Wat een kul zeg trek gewoon die keutel op en doeiiiii

    Nog even over de rug van pim Fortuyn en de dierenpartij en Wilders? Zielig echt neem je verlies Zielig dit!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Dat is inherent aan dit vak”, aldus politiek leider D?zg?n Yildirim.
    Vak? Flink van partij veranderen; net zolang tot je een bron van inkomsten hebt: een zetel in de eerste kamer, en als ’t kan ook nog ergens in de provincie. Dan gezellig meedoen in Zwolle: ook al een aanfluiting. En als’t dan niet lukt geef je toch de schuld aan de rest van Nederland!

  3. Solidara wordt eigenlijk bestraft voor de eigen domheid. Hadden ze hun budget maar niet aan Europese verkiezingen moeten besteden.

  4. Hoezo nieuwe partijen links laten liggen? In de campagne voor 3 maart is het mij opgevallen dat de lijsttrekker zelden acte de presence gaf bij de debatten.
    Het lijkt me verstandig dat Solidara eerst haar eigen campagne evalueert, voordat alles en iedereen de schuld krijgt van het niet halen van doelstellingen

Reacties zijn gesloten.