5e Jeugd en Techniekdag op de Octopus

Zwolle – Nederland heeft grote behoefte aan jongeren, die voor een opleiding in de techniek kiezen. Eens waren wij een ondernemend land waar veel aan onderzoek en techniek werd gedaan. Willen we als Nederland ons steentje wereldwijd op dit gebied blijven bijdragen, dan moeten we hiermee aan de slag. "Onze jeugd moet weer meer belangstelling voor techniek krijgen."

De basis voor technische interesse wordt al op jonge leeftijd gelegd.  Het jonge kind is geïnteresseerd in de verkenning van de wereld om zich heen. Wanneer we het dan de gelegenheid bieden om met techniek kennis te maken en te experimenteren, dan kan belangstelling al vroeg worden gewekt. Met de organisatie van deze dag willen de medewerkers een steentje hier aan bijdragen. Op zaterdag 10 april a.s. zet basisschool de Octopus, Provincieroute 143 in Zwolle-Zuid, voor het vijfde achtereenvolgende jaar de deuren open voor de Doe- Techniekdag voor de jeugd. Iedereen uit de wijde omgeving, die geïnteresseerd is in natuurkunde, elektronica, chemie, radio en televisie, robotica kan tussen 10.00u en 16.00u. zijn/haar hart ophalen door zelf te ervaren wat er zo al op deze terreinen mogelijk is. We richten ons in eerste instantie  op kinderen van de basisschool maar ook voor oudere leerlingen en ouders zijn er veel interessante dingen te beleven.

Voor leerkrachten en PABO- studenten zal deze dag veel inspiratie kunnen leveren om techniek in de school interessant te maken….en niet te vergeten  de begeleiders van activiteiten in de na- schoolse opvang, zij kunnen hier de nodige ideeën opdoen.

Het doel is de jeugd nieuwsgierig te maken door ze actief te betrekken bij vele experimenten met als gewenst resultaat……….. er meer over willen weten.

Samen met ruim tachtig vrijwilligers, leden van de verenigingen van radio zendamateurs, VERON en VRZA,  leerkrachten en ouders van de school wordt een ontdekkingstocht in de wereld van de  elektronica georganiseerd. De lokalen zijn allemaal naar een thema ingericht, gevuld met apparatuur om zelf ook experimenten mee te doen. Op de school en op het plein staan antennes opgesteld om verbindingen in de regio, in Europa, maar ook met de andere kant van de wereld mogelijk te maken. Onder toezicht mogen kinderen zelf eens contact leggen met behulp van een amateurradio zendstation. De sportieve kant van de radiohobby ontbreekt ook niet. Voor de liefhebbers van buitenactiviteiten kan er kennis gemaakt worden met radio-oriëntering. Een wereldwijde sport, maar in Nederland helaas nog steeds vrij onbekend. Nieuwsgierig om eens in “het kastje “te kijken?………Ook dit kan. 

Kinderen zullen in de gelegenheid zijn om “afgedankte” elektronica uit elkaar te halen. Deskundigen  begeleiden dit en samen met de kinderen ontdekken zij wat een schat aan bruikbare materialen er voor knutselprojecten uit deze afgeschreven spullen kan worden gehaald. Kinderen zullen kunnen bouwen aan kleine projecten, zoals  als het bouwen van een eigen radio, een morseseintoestel, een signaalzoeker, of een lasergame. En wat is er mooier om na het weekend je zelf gemaakte “product” aan je  klasgenoten  te demonstreren……

Onder begeleiding van deskundigen  wordt de werking van de onderdelen uitgelegd en leren ze de kinderen solderen. Zij laten  je graag ervaren hoe leuk het is om in je vrije tijd met zo’n hobby  bezig te zijn.

Aan het bezoek zijn geen kosten verbonden. Voor deelname aan een van de bouwprojecten wordt een kleine vergoeding gevraagd. Na afloop mag je dan je eigen gebouwde apparaat ook mee naar huis nemen.  We hopen met de organisatie van deze

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.