Geluidsoverlast gemeentelijke wegen binnen normen

Zwolle – De afgelopen jaren is het verkeer in en om de stad toegenomen. Reden voor de gemeente om te onderzoeken of de normen voor geluid worden overschreden of in de toekomst mogelijk overschreden gaan worden. Gebleken is dat de woningen in Zwolle voldoen aan de wettelijke normen voor geluid. Wel is het zo dat langs 8 gemeentelijke wegen en daaraan liggende 700 woningen sprake is van een situatie waar overlast zou kunnen optreden.

Hoewel de gemeentelijke wegen aan de wettelijke eisen voldoen, wordt er in de toekomst (2020) wel geluidsoverlast verwacht. Daarom is het belangrijk dat de gemeente hierop anticipeert en de komende jaren bij werkzaamheden aan deze wegen zoveel mogelijk aanvullende maatregelen treft. Het college is van mening dat hier winst te behalen valt door bij regulier onderhoud of andere wegwerkzaamheden ook geluidswerende maatregelen toe te passen.

De eerste weg die aangepakt wordt is de Merwedelaan (Aa-landen). Hier is de verkeersintensiteit de afgelopen jaren fors toegenomen en liggen de achtertuinen direct aan de weg. In de woning is geen sprake van geluidsoverlast. In de plannen wordt nog dit jaar het asfalt aan de Merwedelaan vervangen door een stillere variant. Alle woningen rond de weg profiteren hiervan. Daarnaast krijgen de bewoners een subsidie van 50.000 euro in het vooruitzicht indien het lukt om gemeenschappelijk een geluidsscherm te realiseren. Dit is niet nieuw in de gemeente Zwolle, bewoners van de Middelweg gaan zelf aan de slag met het verhogen van de geluidswal.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)