Marlies van Wijhe Zakenvrouw van het jaar 2010

Zwolle – Maandagavond maakte Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in Wassenaar de Zakenvrouw van het jaar 2010 bekend. De winnares is Marlies van Wijhe. Zij is algemeen directeur van het bedrijf Van Wijhe B.V. uit Zwolle, een producent van verschillende verfmerken.

marlies_van_wijhe.jpg

De titel Zakenvrouw van het jaar is een Nederlandse prijs waarmee een succesvolle ondernemende vrouw wordt onderscheiden. In 1981 werd de prijs voor het eerst in Nederland uitgereikt. Doel is om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren. Een jury onder leiding van Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, bepaalde wie de 29ste Zakenvrouw van het jaar werd.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Marlies gefeliciteerd.
  En als de prijs in 1981 voor het eerst werd uitgereikt, werd hij dus dit jaar voor de 30e keer uitgereikt!


  ⚠️ Meld

 2. Dick, ik heb deze mevrouw de hand mogen schudden;)

  Ik moest tijdens de mex griep periode daar een extra schoonmaak ronde doen overdag:D


  ⚠️ Meld

 3. ⤽Het familiebedrijf is voor de werkgelegenheid en economische waarde veel belangrijker voor Nederland dan men denkt en verdient meer waardering en ondersteuning op maat. Dit geldt ook voor de maakindustrie, waar een belangrijk deel van de technologische vernieuwing vandaan komt.⤝ Dit stelt Marlies van Wijhe (44), Algemeen Directeur van Van Wijhe Verf B.V., producent van de verfmerken Wijzonol Bouwverven en Ralston. Ze is maandag 29 maart uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2010.

  Van Wijhe grijpt haar titel en bijbehorende extra zichtbaarheid aan om zowel de kracht van haar eigen bedrijf, als ook die van het familiebedrijf en de maakindustrie op de kaart te zetten. Dit doet ze in combinatie met de onderwerpen duurzaamheid en innovatie.
  Overwinning

  De uitreiking vond plaats op kasteel de Wittenburg in Wassenaar, door mevrouw Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer. Marlies van Wijhe ziet de prestigieuze Prix Veuve Clicquot, zoals de prijs ook wordt genoemd, als een regelrechte overwinning voor het familiebedrijf, de maakindustrie, duurzaamheid en innovatie. Allemaal zaken waar zij zich al langere tijd hard voor maakt.

  Nog te vaak worden het familiebedrijf en de maakindustrie in Nederland volgens Van Wijhe onvoldoende op hun economische waarde geschat. ⤽ Duurzaamheid en innovatie spelen een veel grotere rol dan men denkt. Ook bij ons,⤝ aldus Van Wijhe. ⤽Ik zal dit jaar in eigen persoon zoveel mogelijk uitdragen en aantonen dat familiebedrijven helemaal geen teruggetrokken bedrijven zijn en dat we, gezien het nationale belang van het familiebedrijf en de maakindustrie, deze veel meer moeten koesteren.⤝

  Familiebedrijf
  Ruim tweederde van de bedrijven met personeel in ons land is een familiebedrijf. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de helft van het Bruto Nationaal Product en voor 44% van de werkgelegenheid. Maar liefst 4,3 miljoen mensen werken voor een familiebedrijf (bron: Nyenrode, januari 2010). Marlies van Wijhe: ⤽Wij zijn aangesloten bij FBNed, een inspirerend netwerk van 100 familiebedrijven. Hier bedraagt de gemiddelde leeftijd van de aangesloten bedrijven 93 jaar. We kunnen dus gerust stellen dat de Nederlandse industrie en economie al vele tientallen jaren kunnen terugvallen op de kennis en het ondernemerschap die in deze bedrijven aanwezig zijn. Tweederde van de bedrijven wordt al door de derde generatie gerund. Zij zijn dus een stabiele factor voor de samenleving.⤝

  Maakindustrie
  De Zakenvrouw van het Jaar 2010 maakt zich ronduit zorgen over het behoud van de maakindustrie in Nederland. De overheid moet volgens haar constructieve signalen afgeven om het ondernemersklimaat voor de maakindustrie aantrekkelijk te houden. ⤽Er zijn in Nederland heel veel mooie bedrijven in de maakindustrie. Deze bedrijven zijn continu bezig met innovatie en investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dit alles blijft helaas nog teveel onderbelicht en de maakindustrie wordt door de overheid eerder tegengewerkt dan gestimuleerd. Nieuwe vestigingslocaties zijn aan ontelbare regels gebonden en bestaande locaties komen klem te zitten doordat gemeenten de bebouwing veel te dicht bij bedrijven projecteren. Zij kunnen daarna geen kant meer uit.⤝

  De prijs
  De titel ⤸Zakenvrouw van het Jaar⤾ is de prestigieuze jaarlijkse prijs waarmee een succesvolle vrouw wordt onderscheiden. De prijs wordt ook wel ⤸de Prix Veuve Clicquot⤾ genoemd en is onder meer toegekend aan Marlies van Wijhe vanwege de succesvolle focus van haar bedrijf op duurzaamheid en innovatie. Marlies is een vrouw op een belangrijke positie in het mannenbolwerk van de verfindustrie en ze geeft leiding aan een financieel gezond familiebedrijf. Deze feiten zijn in de verkiezing meegewogen. De Prix Veuve Clicquot wordt in 15 landen uitgereikt en bestaat in Nederland sinds 1981.

  Wijzonol Bouwverven
  Van Wijhe Verf B.V. is een familiebedrijf pur sang, opgericht in 1916, gevestigd te Zwolle. Er werken 215 medewerkers. Vanaf de overname in 2000 door Marlies van Wijhe, heeft Van Wijhe Verf B.V. een gezonde groei doorgemaakt. Het ontwikkelt, produceert en levert decoratieve en beschermende verfproducten voor de professionele schilder- en timmerbedrijven en de consument en is met het merk Wijzonol Bouwverven de derde aanbieder op de Nederlandse markt. De producten worden in geheel Nederland geleverd via een professioneel netwerk van onafhankelijke en eigen groothandelsbedrijven.
  Ralston is het exportmerk met een vergelijkbaar assortiment verven voor de professionele verwerker in 25 landen in Europa, Amerika en Azië. Daarnaast ontwikkelt en implementeert Van Wijhe Verf B.V. wereldwijd tailormade kleurmengsystemen voor industriële en decoratieve toepassingen onder de naam Ralston Colour & Coatings.
  Van Wijhe Verf B.V. loopt al decennia lang voorop qua inzet voor duurzaamheid. Zo had Van Wijhe Verf B.V. in de jaren ⤸80 al een op waterbasis gedragen lakverf, is het productieproces zelf duurzaam en heeft de producent een eigen laboratorium waar continu wordt gewerkt aan productontwikkeling en ??innovatie om het van verf voorziene vastgoed zo lang mogelijk te beschermen en mee te laten gaan.

  In 2000 trad de vierde generatie Van Wijhe aan en volgde drs. Marlies van Wijhe haar vader op als Algemeen Directeur. Dat is opmerkelijk in een branche waar overnames en fusies aan de orde van de dag zijn. Het is echter deze onafhankelijkheid, die Van Wijhe Verf B.V. ambitieus en wendbaar houdt.


  ⚠️ Meld

 4. Jaap Hagedoorn
  Marlies gefeliciteerd.
  En als de prijs in 1981 voor het eerst werd uitgereikt, werd hij dus dit jaar voor de 30e keer uitgereikt!

  Is het niet 2010 dit jaar? Dan is het de 29ste uitreiking 😉


  ⚠️ Meld

 5. Tja is het nou de 29e of 30e keer?
  Als je in 1981 geboren bent, word je in 2010 29.
  Al was 1981 je eerste levensjaar, je begon qua leeftijd met 0 en werd in 1982 pas 1 (op je 1e verjaardag heb je 1 jaar achter de rug, maar begin je met je 2e levensjaar…)
  De uitreiking wordt daarentegen in 2010 al 30, want die begon in 1981 gelijk met 1 (dat was de 1e keer)
  Oftewel:
  1981 =1e keer
  1989=9e keer
  1990=10e keer
  1999=19e keer
  2000=20e keer
  2009=29e keer
  2010=30e keer


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.