Twee Zwollenaren in Top 3 kandidatenlijst CU

Zwolle – De vice-premier, zes door de wol geverfde Kamerleden en een keur van nieuwkomers. De kandidatenlijst die het landelijk bestuur van de ChristenUnie aan de partij voorstelt, belooft een krachtige, kundige en ervaren Kamerfractie na de verkiezingen van 9 juni.

In de Top 3 van de kandidatenlijst prijken de namen van twee Zwollenaren: Arie Slob (48 jaar) en Esmé Wiegman (34 jaar). Voorzitter Peter Blokhuis: ,,Deze lijst garandeert een hecht en gebalanceerd team dat op een aansprekende wijze een christelijk-sociaal antwoord zal formuleren op de grote issues van de komende regeerperiode.’’ Maandagavond stelde het bestuur de conceptlijst vast, 24 april heeft het Uniecongres het laatste woord.

Arie Slob:

Arie Slob (48) heeft zich in de afgelopen jaren als fractievoorzitter overtuigend bewezen. Hij was er de juiste man op de juiste plaats op de juiste tijd. In de spraakmakende ‘voorzittersdebatten’ zet hij de ChristenUnie helder en gezaghebbend neer. De selectiecommissie signaleert in haar rapport dat zij onder de indruk is van ‘de belangrijke samenbindende rol’ die Arie Slob heeft ingenomen binnen de fractie én binnen de coalitie. ‘Het is hem gelukt de fractie met vijf nieuwe Kamerleden te laten ontwikkelen tot een stabiel, hecht team met een eigen geluid.’ Samen met André Rouvoet zal hij de komende jaren gaan werken aan de ChristenUnie van de toekomst.

Arie Slob kwam in 2001 in de Tweede Kamer, tussentijds, als opvolger van Gert Schutte. Hij werd fractievoorzitter in februari 2007 toen Rouvoet minister werd. Voorheen was hij raadslid in Zwolle en vervulde hij diverse functies in het onderwijs. De historicus Slob is lid van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) en woont in Zwolle.

Esmé Wiegman:

Esmé Wiegman (34) debuteerde drie jaar geleden als Kamerlid nadat zij als lid van de gemeenteraad in Zwolle actief was. Zij heeft zich op integere, evenwichtige en zorgvuldige wijze bewezen als een degelijke woordvoerder op het complexe en gevoelige medisch-ethische terrein, Europese Zaken en VROM. Ze heeft op onderscheidende wijze het ChristenUnie geluid laten klinken. Haar effectiviteit en parlementaire waarde blijken onder meer uit het feit dat ze veel amendementen indiende die door de Kamer werden aangenomen. Ze weet verbindingen te leggen en weet goed te onderscheiden waar de grens ligt tussen het principieel onaanvaardbare en het haalbare.

Esmé Wiegman-Van Meppelen Scheppink werd lid van de Tweede Kamer na de kabinetsformatie in maart 2007. Voorheen was ze onder meer raadslid Zwolle en lid van het Landelijk Bestuur ChristenUnie. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en werkte als freelance bureauredacteur voor verschillende uitgevers en tijdschriften. Esmé woont in Zwolle en is lid van de Protestantse Kerk in Nederland.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Twee Zwollenaren in Top 3 kandidatenlijst CU”

Reacties zijn gesloten.