Herdenking bij monument Meppelerstraatweg

Zwolle – Vandaag werd bij het oorlogsmonument aan de Meppelerstraatweg opnieuw herdacht dat vijf inwoners van Zwolle en Zwollerkerspel op 31 maart 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd. Er werden bloemen gelegd door basisschoolleerlingen en door wethouder Pieck namens de gemeente Zwolle.

31-3-10herdenkingmeppelerstrw2.jpg

Veertien dagen voor de bevrijding van Zwolle, op 31 maart 1945, werden vijf mannen als represaille voor een verzetsdaad door de bezetter gefusilleerd. Om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen liet deze hun lichamen liggen op de plaats waar zij neergeschoten waren.

31-3-10herdenkingmeppelerstrw.jpg

img_404120copy.jpg

31-3-10herdenkingmeppelerstrw1.jpg

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument, op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument.

Het monument aan de Meppelerstraatweg is in 1963 geplaatst ter nagedachtenis aan vijf inwoners van Zwolle en Zwollerkerspel die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Het monument werd in 1987 geadopteerd door basisschool Het Turfschip, samen met de toenmalige basisschool De Schaapskooi.

Wegens opheffing van Het Turfschip in 2008 heeft basisschool De Springplank de adoptie van het monument overgenomen. Het monument bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met daarop de namen van de slachtoffers, uitgevoerd in kunststeen.

De Springplank herdenkt elk jaar op 31 maart de slachtoffers. Kort voor 10.00 uur verzamelden de leerlingen van groep 7 en 8 zich bij het monument aan de Meppelerstraatweg. De schoolleiding sprak een woord van welkom, daarna woerd The Last Post gespeeld, gevolgd door een minuut stilte. Vervolgens werd het Wilhelmus gespeeld en werden de vlaggen halfstok gehangen. Wijkwethouder Gerrit Piek plaatste vervolgens namens de gemeente Zwolle bloemen bij het monument, gevolgd door kinderen van De Springplank en nabestaanden. De schoolleiding sprak een afsluitend woord, waarna de plechtigheid woerd beëindigd.

Na afloop van de plechtigheid vond er een bijeenkomst plaats in basisschool

De plechtigheid is de tweede in een reeks herdenkingen naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog. Zo vond op 11 januari 2010 de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan plaats. Daarop volgen op woensdag 14 april – de Bevrijdingsdag van Zwolle – herdenkingen bij het monument in het Ter Pelkwijkpark en aan de Pilotenlaan. Gevolgd door de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Dit monument blijft bijzonder voor alle ex turfschippers! Toen het mijn beurt was vond ik het echt een eer om daar met mijn klas de krans en de rozen neer te leggen en om hem netjes te onderhouden!

    jajajajaja:D;)


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.