Solidara pleit voor eigen keuze langdurigheidstoeslag

Zwolle – De langdurigheidstoeslag is een jaarlijkse toelage van de gemeente die is bedoeld voor mensen die langdurig van een minimum inkomen moeten rondkomen. "Er is al veel geschroefd aan deze regeling. Eerder was het bijvoorbeeld niet motiverend om ook maar 1 dag te werken, want dan had men geen recht op deze toeslag. Dit is gelukkig veranderd", zegt Solidara Zwolle.

Maar Solidara verbaast zich nu. In tegenstelling tot voorgaande jaren is het nu zo dat iemand die recht heeft op deze toeslag, deze eerst dient te gebruiken voor duurzame goederen alvorens recht te hebben op een eventuele bijzondere bijstand. Duurzaam betekent dat dit bedrag bijvoorbeeld moet worden gebruikt voor extra medische kosten. Pas wanneer dit bedrag volledig verantwoord is, kan een aanvraag voor bijzondere bijstand lonend zijn. Dan wordt alsnog het bedrag van de langdurigheidstoeslag afgetrokken van het eventueel uit te keren bedrag van de bijzondere bijstand. Dit kan niet de bedoeling zijn van deze regeling, vindt Solidara. Corin Plattel: “Mensen willen misschien graag een computer aanschaffen of eens wat kleding kopen, maar dat kan dus nu niet meer als je niet het risico wilt lopen dat je aanvraag voor bijzondere bijstand wordt afgewezen."

Solidara vindt dat deze regeling moet worden ingezet waar die voor bedoeld is: namelijk mensen een steuntje in de rug geven en niet een excuus om geen bijzondere bijstand meer te hoeven verlenen.” Er is de afgelopen jaren behoorlijk beknibbeld op het Zwolse armoedebeleid: de activiteitenregeling is afgeschaft en het extraatje in december als tegemoetkoming in de ziektekosten is ook verdwenen.

Solidara wil dan ook een oproep doen aan het nieuwe college: laat de langdurigheids-toeslag niet langer als verkapte bijzondere bijstand gelden en geef mensen de individuele vrijheid om te doen met dit bedrag wat men zelf wil.

Namens werkgroep Solidara Zwolle

Corin Plattel

Artikel delen:
Reacties 4
 1. De basis van een sociale uitkering is gericht op het voorzien in de eerste levensbehoeften.
  Tegenwoordig blijkt het normaal te zijn dat minima o.a. een PC met internetaansluiting hebben.
  Telefoon, Ziggo, auto etc. blijkt daar ook bij te moeten horen.

  Mensen met een handicap, die aan huis gebonden zijn mogen van mij ontzien worden, maar er lopen m.i. teveel mensen rond met 365 snipperdagen per jaar die best wat werk kunnen doen.

  Ik doel dan o.a. op hulp aan senioren, handhaving als stadswacht, etc.  ⚠️ Meld

 2. hans, jij scheert alles over 1 kam. ok er zijn genoeg bijstandstrekkers, maar er zijn er ook genoeg die wel willen werken en wel uit de bijstand willen. daar ben ik er 1 van. ik zit er al 3 jaar in. werk 23 uur per week en ben alleenstaande moeder. ze willen nu dat ik nog meer ga werken. ik wil er ook voor mijn kind zijn, maar ik doe het wel. die lui die op hun luie reet zitten die krijgen alles voor elkaar! terwijl ik niet eens die langdurigheidstoeslag kan aanvragen omdat ik in de de wwb zit!

  en zeg nou zelf tegenwoordig kan je niet meer zonder computer en internet. je wordt bijna overal verplicht om dingen maar even via internet te regelen!

  zo ik heb gesproken. >:(


  ⚠️ Meld

 3. Hans hoe wil je dat doen met een bijstands gezin met schoolgaande kinderen die tegenwoordig voor elk wisse wasje een pc met internet nodig hebben voor school?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.