Ontwerp Nieuwe Markt Zwolle gepresenteerd

Zwolle – Wethouder Janco Cnossen presenteerde donderdag op locatie het nieuwe ontwerp voor de Nieuwe Markt. Het plan gaat uit van minder (parkeerplaatsen voor) auto’s, uitbreiding van de ruimte voor terrassen, meer groen en eenrichtingsverkeer. In samenspraak met bewoners en ondernemers is het ontwerp voor het plein gemaakt.

img_440820copy.jpg

De gemeente wil nog dit jaar een begin maken met de herinrichting van de Nieuwe Markt. Burgemeester en wethouders hebben het ontwerp goedgekeurd en wachten nu het oordeel van de gemeenteraad af. Als de raad het plan ook ziet zitten, kan eind dit jaar met de herinrichting worden begonnen.

img_442820copy.jpg

img_445120copy.jpg

img_441220copy.jpg

 

Artikel delen:
Reacties 17
 1. @ Arie … Zoals ik het begrepen heb, wordt het ook geen tuin. Het groen dat er komt gaat bestaan uit de bestaande bomen en wat heggen/hagen. Dit dan voornamelijk vanuit akoestische overwegingen.

 2. Het belangrijkste vind ik dat er door de gemeente vooraf goed naar allerlei betrokkenen is geluisterd.
  Omwonenden en belangenorganisaties hebben de kans gehad hun visie op de herinrichting van het plein te geven.
  Ik heb de indruk dat er binnen de gemeente eindelijk begrip voor inspraak en gevoel voor goede stedenbouwkundige aankleding van een stadskern begint te ontstaan., ik hoop ze ook in de toekomst de de druk van steeds klagende winkeliers en projectontwikkelaars zullen kunnen weerstaan.

 3. Ik moet zeggen, dat ik wel gecharmeerd ben van dit soort "lounge pleintjes" de grote steden in het buitenland hebben ook dit soort parken/pleinen. Parkeren kunnen we gewoon in de garages doen. Maar dan mogen ze er daar ook wel een paar van bij bouwen 🙂

 4. Klopt! Rondhangen is ook lang niet altijd verkeerd. Mensen van alle leeftijden moeten ongedwongen in een relaxete sfeer bij elkaar kunnen komen. Kijk maar naar de skatebaan waar het meestal wel goed gaat (net helaas een uitzondering kunnen lezen).

  Bij het rondhangen gaat het erom, dat mensen niets moeten vernielen en anderen niet tot last moeten zijn.

 5. Bij deze informatieve behandeling van het ontwerp van de herinrichting van de Nieuwe Markt zaten maandagavond 26 april drie genodigden aan tafel. Namens de klankbordgroep was dat de heer Oostingh (briefschrijver) en de heer Hoogvliets. Verder was op verzoek van GroenLinks mevrouw Didi Scholing van de gehandicaptenraad uitgenodigd. Zij gaven antwoord op de verschillende vragen van de fracties. De gehandicaptenraad adviseert nog eens te kijken naar het verdwijnen van invalidenparkeerplaatsen in dit deel van de stad. De heer Hoogvliets gaf aan dat binnen de gestelde beperkingen de horeca uit de voeten kan op de Nieuwe Markt. Het verdwijnen van groen (kloostertuintje) en de vele fietsklemmen die hiervoor in de plaats komen was voor de heer Oostingh de reden voor zijn persoonlijk advies.
  Wethouder Van As benadrukte dat er een zorgvuldig proces is doorlopen en dat velen het er over eens zijn dat het een prachtig plein wordt. Hij stelde voor het aantal gewenste stop en shop en invalidenparkeerplaatsen in dit deel van de stad te beschouwen bij de evaluatie van de parkeerbalans. Aan het eind van de bespreking waren de fracties voldoende geïnformeerd en worden de informatienota??s voor kennisgeving aangenomen. Het college zal het ontwerp nu definitief vaststellen, waarna de herinrichting in uitvoering zal worden genomen.

 6. Met voortschrijdend inzicht kunnen we touch welk concluderen dat dit plein een pareltje voor de Zwolse binnenstad is!💟💜💘

Reageer