Zwollenaren tevreden met woning en omgeving

Zwolle – 19.650 Zwolse huishoudens geeft aan om binnen twee jaar te willen verhuizen, of te starten op de woningmarkt. Dat is 39 procent van het totaal, dit blijkt uit het Woononderzoek 2009. Het onderzoek richt zich onder andere op woonwensen, verhuisbewegingen en kenmerken van huishoudens. Aan het onderzoek werkten 1200 huishoudens mee.

De helft van de huishoudens met een verhuiswens zal waarschijnlijk ook daadwerkelijk verhuizen. Daarmee ontstaat een goede indicatie over de verhuisbeweging, maar kan het niet als een harde prognose gezien worden. Ten opzichte van het onderzoek van 2006 is het aantal mensen met een verhuiswens toegenomen (2006: 15.940 huishoudens). De kredietcrisis heeft hierop geen invloed gehad, maar mensen stellen hun verhuisplannen wel uit. De vraag naar woningen zal na afloop van de crisis dan ook toenemen, zo is de verwachting.

Als er alleen naar de verhuisbewegingen gekeken wordt is er een tekort van 5.660 woningen. Er is vraag naar 21.990 woningen, het aanbod van vrijkomende woningen is 16.340. Het tekort is het grootst bij woningen met een huur van 393-525 euro per maand en bij koopwoningen in het goedkopere segment (170.000 euro tot 200.000 euro).De vraag naar woningen tussen 270.000 tot 300.000 euro neemt iets toe. De markt voor woningen van 330.000 euro of meer is niet zo groot.

Van de ondervraagden die aangeven niet te willen verhuizen geeft 82 procent aan tevreden te zijn met hun huidige woning. Ook is de tevredenheid over de woonomgeving een bepalende factor om te blijven. Het Woononderzoek is voor de gemeente, het Concilium (de vereniging van marktpartijen op terrein van de woningmarkt) en de Zwolse corporaties een belangrijke graadmeter voor het woonbeleid. De uitkomsten van het onderzoek bevestigen het beeld dat partijen hebben bij de Zwolse woningmarkt. Door de kredietcrisis is de Zwolse huizenmarkt vorig jaar stilgevallen, maar de vraag naar woningen blijft onverminderd groot. Zwolle zal in de komende jaren qua inwonersaantallen fors blijven groeien. Via de Zwolse Aanpak van de woningmarkt zijn maatregelen genomen om de woningmarkt te stimuleren. Daarnaast zijn de gemeente, het Concilium en de Zwolse corporaties volop aan de slag met de voorbereidingen voor nieuwbouwprojecten als de woningmarkt weer volledig is aangetrokken. De uitkomsten van het Woononderzoek 2009 wijzen uit dat er dan sprake kan zijn van een inhaalvraag.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Allemaal leuk en wel maar er zijn hier in zwolle veel te weinig huurwoningen, als je een woning wil huren moet je zeker een dikke 2 jaar wachten.
  Dus meer huurwoningen in zwolle.
  8)


  ⚠️ Meld

 2. Zwollenaren tevreden met woning en omgeving
  19.650 Zwolse huishoudens geeft aan om binnen twee jaar te willen verhuizen

  -> ze zijn allemaal zo tevreden dat ze allemaal willen verhuizen???  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.