Lezing 'Religie: een (machts)spel?'

Zwolle – ‘Macht laat religie van karakter veranderen: het speelse element verdwijnt en één visie op mens en samenleving overheerst,’ zo stelt prof. dr. André Droogers. Op 20 april geeft hij in Zwolle een lezing over zijn nieuwe boek: ‘Zingeving als spel’. De lezing vindt plaats op Windesheim en begint om 15.00 uur. Toegang is gratis.

Tijdens zijn lezing gaat Droogers in op de macht die religie uitoefent op haar aanhangers en de spanningen en wantoestanden waartoe dat leidt. Volgens Droogers zijn geloof, twijfel en ongeloof van oorsprong religieuze spelvormen. Macht werkt juist verstikkend op dit spelelement. Daarom vraagt hij zich af: ‘Wat is er toch aan de hand met religie in ons land?’

André Droogers is emeritus hoogleraar culturele antropologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in religieuze en symbolische antropologie. Zijn nieuwe boek draagt de titel ‘Zingeving als spel. Over religie, macht en speelse spiritualiteit’.

De lezing van André Droogers is een gezamenlijk initiatief van het Geert Groote Instituut, uitgeverij Parthenon en VUconnected Zwolle.

Artikel delen:

Reageer