Bruikleenonderzoek beeldengroep Van der Capellen

Zwolle – Een bruikleen van de beeldengroep van Joan Derk van der Capellen tot den Pol door Museo Pietro Canonica in Rome aan Zwolle is bespreekbaar. Dat blijkt uit contacten van de Nederlandse Ambassade in Italië met het museum. Zwolle en de provincie Overijssel proberen de beeldengroep van de voor de Overijsselse geschiedenis belangrijke Joan Derk van der Capellen tot den Pol naar Zwolle te krijgen.

vdcappellen_470.jpg
Eigen foto

Voordat er een officieel bruikleenverzoek bij het museum in Rome wordt ingediend, wil Zwolle nu duidelijkheid hebben over de praktische haalbaarheid van de terugkeer van de beeldengroep in de stad. Vragen die dan beantwoord moeten worden zijn op welke plek in Zwolle de beelden het best tot hun recht komen en hoe de beelden een inspirerende bijdrage kunnen leveren aan het imago van Zwolle, Overijssel en Rome. Burgemeester en wethouders van Zwolle stellen nu een bedrag van 27.500 euro beschikbaar om te komen tot een ‘inspiratiedocument’ op basis waarvan vervolgstappen waaronder een officieel bruikleenverzoek kunnen worden gezet. De terugkeer van de beeldengroep moet een breedgedragen initiatief zijn. De beeldengroep was bedoeld voor het praalgraf van Joan Derk van der Capellen tot den Pol. De in 1784 in Zwolle overleden patriot speelde een vooraanstaande rol in de landelijke politiek in de tweede helft van de achttiende eeuw. De beeldengroep die de Italiaanse kunstenaar Guiseppe Cerracchi na de dood van Van der Cappellen in opdracht maakte voor een praalgraf heeft destijds geen plek in Zwolle gekregen. Vorig jaar publiceerde dagblad De Stentor een artikelenreeks over de beeldengroep en ontstond het plan om het nooit afgeleverde kunstwerk naar Zwolle te halen. De Zwolse gemeenteraad en Provinciale Staten hebben zich sterk gemaakt voor terugkeer van de beelden.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Na zoveel jaar mogen die beelden eindelijk wel een keer geleverd worden! Ik zou zeggen geef ze een mooie plek bij het Paleis aan de Blijmarkt (Museum de Fundatie) in de nog aan te leggen tuin bij de Potgietersingel.

Reageer