Paleis aan Blijmarkt krijgt zandstenen gevelkleur terug

Zwolle – Het voormalige Paleis van Justitie aan de Blijmarkt in Zwolle krijgt de oorspronkelijke zandstenen gevelkleur terug. Na uitgebreid onderzoek in opdracht van de gemeente Zwolle is duidelijk geworden hoe het neoclassicistisch monument er in 1838 bij de opening uitzag. Deze maand wordt begonnen met de reconstructie van de oorspronkelijke gevelkleur.

Het onderzoek, uitgevoerd door kleurhistoricus Bert Jonker, naar de historische kleurstelling van het monument heeft veel interessante informatie opgeleverd. Het pand oogt alsof het is opgetrokken uit natuursteen. Oude afbeeldingen, zoals een litho uit 1850 en een ingekleurde prentbriefkaart uit 1900, laten een zandstenen gebouw zien. Uit het onderzoek is echter gebleken dat alleen de zuilen en kapitelen van zandsteen zijn. De (kroon)lijsten blijken van hout, de blokken van stucwerk. Nader (microscopisch) onderzoek van dat stucwerk leerde dat in de stuclaag pigmentkorrels zijn verwerkt die de laag een zandsteenkleur geven. De gestucte blokken hadden door de toegevoegde kleurstof en de ambachtelijke wijze van aanbrengen van het stucwerk een uitstraling die het zandsteen van de zuilen en kapitelen heel dicht benaderde. De houten onderdelen van het gebouw werden in een vergelijkbare zandsteenkleur geschilderd.

Gedurende de loop der jaren is de kleurstelling van de gevel van het monument steeds lichter geworden. Dat gebeurt vaker bij oude panden. Verf verbleekt, een gebouw wordt vuil: een schilder zal daarom vaak oorspronkelijke kleuren lichter overschilderen. Na (vele) opeenvolgende schilderbeurten wordt een gevel dan meestal wit of grijs.

In opdracht van de gemeente Zwolle, eigenaar van het gebouw, wordt al het stucwerk de komende tijd voorzien van een volkomen matte muurverf in de juiste zandsteenkleur. Bij de reconstructie van het oorspronkelijke kleurbeeld is – vanzelfsprekend – grote zorgvuldigheid toegepast. Na het historisch onderzoek is een proefvlak opgezet om de nieuwe kleurstelling op het monument zelf te ervaren en te beoordelen. De Welstandcommissie, Monumentenzorg en huurder Museum De Fundatie zijn akkoord met de gekozen gevelkleur.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Beginnen we eindelijk met ons allen te beseffen dat de generaties voor ons op architectonisch gebied mooie dingen maakten die zeer waardevast zijn?
    Een hoop "eigentijdse" binnenstads architectuur heeft die uitstraling zeker niet en heeft daarmee het aanzicht van de binnenstad behoorlijk geschaad.

Reageer