Afvalscheiding Plastic Heroes: de Helden als kat en muis

Zwolle – Milieuraad Zwolle heeft onderzoek gedaan naar de plastic scheiding en inzameling via de actie Plastic Heroes. Het leidde tot een rapport : Onderzoek naar gescheiden afvalverwerking: Recyclebaar plastic – Restafval. Uit dit rapport blijkt dat de nobele doelstellingen van het project Plastic Heroes wel een keerzijde hebben.

Lang niet iedereen doet mee, en echt goed scheiden is voor de consument erg lastig. En de overheid verdient aan het ophalen van plastic, maar het geld dat omgaat in het project kan beter omgezet worden voor betere technieken rond afvalscheiding in de verwerkingscentrales. Dat bespaart de consument veel rompslomp en levert het beste resultaat voor het milieu.

 

Samenvatting rapport

Plastic Heroes: de helden als kat en muis.

 

De introductie op 1 januari dit jaar van de Plastic Heroes in de huishoudens hebben overheid, milieu organisaties, afvalverwerkers en consumenten flink bezig gehouden. Veel partijen vervallen in een kat en muis spel over de woorden en getallen, die ze onafhankelijk van elkaar leveren. Alleen mag de consument in dit besluitvormingsproces niet meespelen. Terwijl de oplossing van het  probleem van herbruikbaar plastic zo relatief eenvoudig is.  

 

Toch wordt van de consument verwacht dat naast kranten, glas, batterijen, groente en fruit, deze er zin in heeft om eventjes 18 typen plastic afval apart te houden én 6 soorten net-niet-kunststof niet apart te houden. In de ideale model keuken staat een bataljon  afval dozen, emmers en zakken. Ooit goed  gelezen hoe je dat plastic moet weggooien: schoon en ontdaan van andere materialen zoals etiketten? Dat wordt dus boenen en prutsen. De kunststof vuilnis mag dan ergens opgeslagen worden, om daarna in een speciale container, ergens in de wijk, te deponeren.

 

De spil in de organisatie van deze scheiding is de Stichting Nedvang, met daarin de overheid en heel veel producenten van ingepakte (consumenten) artikelen. Nee, geen Consumentenbond, milieuorganisatie of vakbeweging maakt deel uit van deze club. Terwijl de consument of eindgebruiker wel de verpakkingsbelasting betaalt. Slechts een gedeelte komt ten goede aan de financiering van deze afval of milieu problemen. Een substantieel bedrag gaat gewoon de schatkist in. Op TV mag je kijken naar een commercial van een oranje opblaaspop, de Plastic Hero; zonder mond, neus of oren; trouwens altijd in z’n ééntje. Met een voice-over: ‘van dit plastic maken we straks weer bijvoorbeeld… speelgoed!’. Nergens te koop overigens, want dat maken ze er niet van.

 

‘Horen, zien en zwijgen’. De overheid is trots op het scheidingsresultaat van plastic. De Gemeente Zwolle mag in 2010 blij zijn met een score van een tiental procenten. Waarbij overigens € 200.000 in de Gemeentekas vloeit. De overheid had reeds eerder initiatieven kunnen ontplooien om de expert vuilnisman, de Rova in Oost Nederland en de andere afvalverwerkers aan te moedigen om verwerking centrales te bouwen. In deze (toekomstige?) fabrieken wordt alle plastic en gewone afval door slimme machines gescheiden, nu met een score van zelfs 95%. In Duitsland en België kunnen ze dat wel, in Noord Nederland overigens op kleine schaal ook. We exporteren graag, dus dan ook maar dit plastic. Een aantal gemeenten is inmiddels overtuigd van de fabrieksmatige scheiding: in Limburg en Rotterdam doen ze niet mee met de Plastic Heroes-euforie.

In heel Nederland kunnen we dit vuilnis probleem zelf oplossen: de afvalverwerkers verwachten wel bepaalde lange termijn garanties. Met als bonus mag er een flinke groei verwacht worden in het aantal nieuwe banen in de milieu sector.

 

Iedereen is zuinig op een schone toekomst, zorgen voor een beter milieu. 

‘Samen’ is een kreet die door menig overheidsorganisatie wordt geroepen. Of door een kabinet in Den Haag, maar ook door bestuurders in Zwolle.

Rest de vraag: ‘Samen met de consument, of zoals ze ons noemen: de burger? Of liever samen met een Plastic Hero?’

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Afvalscheiding Plastic Heroes: de Helden als kat en muis”

  1. In Zwolle Zuid lag erg veel plastic naast de contianer op de grond t.o. de rabobank , gisteren en vandaag al weer , of nog steeds omdat de contianers overvol waren.
    Mischien kan deze vaker geleegd worden.
    Ik zag er gister een wagen vd Rova, maar toen deze weg reed lag al het plastic er nog.
    Niet bepaald een schoon mileu

  2. De containers aan de forelkolk waren vanavond (vrijdag) ook vol. Ik hoop dat ze komen legen anders morgen vast een puinhoop

  3. Wat een tennenkrommend stukje is die samenvatting van het rapport. Aan de stijl van de samenvatting meen ik op te maken dat dit niet door de WZ-redactie is geschreven, maar wellicht door een communicatiemedewerker van de ROVA of een soort gelijke organisatie. Echt om te huilen hoe slecht het geschreven is. :'(
    Hopelijk is het volgende stukje van een hogere kwaliteit.

    Ontopic: ik scheid mijn afval keurig hoor, groen bij groen, papier bij papier, glas bij glas, plastic bij plastic en restafval bij restafval. 😉

  4. De -plastic- containers worden geleegd en de troep er omheen laat men achter, dat klopt!
    Voor die rommel komt er een aparte ROVA meneer met auto langs.
    Dat is goed voor de werkgelegenheid!
    >:(

  5. Wat jammer is dat de Zwolse burger het plastic afval moet “bewaren” in huis om het vervolgens in zelf nog naar de container te brengen… Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen hier zin in heeft en het plastic afval “gewoon” in de grijze container gooit.

    In een aantal gemeenten wordt het plastic huis-aan-huis opgehaald. De burger krijgt daar speciale zakken waarin het afval bewaard kan worden waarna het vervolgens (hier in Hengelo althans) één keer in de 2 weken voor de deur opgehaald wordt.

    Deze manier van afval scheiden heeft mij doen inzien hoeveel plastic ik wel niet verbruik… In mijn eentje heb ik 2 zakken (ter grootte van een gemiddelde grijze vuilniszak) per ophaalbeurt (dus per 2 weken) vol…

    Ook deze manier vraagt van de burger om het afval te bewaren in huis. Het feit dat het vervolgens gewoon voor je wordt opgehaald stimuleert het wel meer om afval te scheiden.

    Misschien ook iets voor Zwolle?

  6. We hebben al grijze, groene, blauwe containers. Straks komen er nog oranje voor plastic, gele voor frituurvet en witte voor de sneeuw8)
    Bij de winkelcentra zijn net alle glasbakken mooi in de grond verzonken, komen er van die oerlelijke Plastic Hero bakken>:(
    Ik vind ook dat het geld beter besteed kan worden voor het scheiden van plastic bij de Rova en daar wil ik best iets meer voor betalen. Liever dat dan nog meer lelijke bakken in tuinen, straten en pleinen!

Reacties zijn gesloten.