Greijdanus reünie bijzonder weerzien

Zwolle – Ongeveer 1500 oud-leerlingen en –docenten waren afgelopen zaterdag, 10 april 2010, aanwezig op de reünie van het Greijdanus in Zwolle. Een bijzonder weerzien met een ‘gouden’ randje; de reünie was het hoogtepunt van de festiviteiten in het kader van het vijftigjarig bestaan van de school.

Het publiek van de Greijdanus reünie was een doorsnee van de 15.000 leerlingen die er de afgelopen vijftig jaar les hebben gehad. Van twintigers, die zelfverzekerd door het schoolgebouw aan de Campus liepen omdat ze de weg er nog kenden, tot senioren die nooit op de huidige locatie les hadden gehad. Sommigen kwamen samen, hadden via hyves met elkaar afgesproken, anderen kwamen alleen en liepen ‘per ongeluk’ een oud klasgenoot tegen het lijf die ze sinds hun schooltijd niet meer gezien hadden. De reünie stond garant voor een bijzonder weerzien van oude bekenden.

De oud-docenten stonden in het middelpunt van de belangstelling. Een leraar wiskunde, na 34 jaar op het Greijdanus gewerkt te hebben is hij inmiddels met pensioen, vertelde: "Ik vind het erg bijzonder om vandaag zoveel oud-leerlingen nog eens te kunnen ontmoeten, maar het is ook wel vermoeiend. Met name bij wat oudere leerlingen moet ik soms echt even diep graven om naam en bijbehorende verhalen te herinneren."

 

Het programma bood diverse activiteiten om oude tijden opnieuw te beleven en herinneringen op te halen. De centrale ontvangst was in de ‘spiegelzaal', wat voor velen nog erg herkenbaar was en de gedachten liet teruggaan naar de pauzes die ze er hebben doorgebracht. Er was een tentoonstelling met foto's en film die de verschillende schoolperiodes en bijzondere gebeurtenissen illustreerden. Zat je vroeger op het schoolkoor, dan kon je meezingen met het huidige koor, dat voor de gelegenheid oude klassiekers zong. Verschillende oud-docenten stonden speciaal voor de gelegenheid nog een keer voor de klas. Letterlijk ‘terug in de schoolbanken' voor de reünisten.

 

"Als je hier rondloopt krijg je het Greijdanus-gevoel weer", aldus een oud-leerling. Maar wat is dat gevoel dan? "Ik word er melig van, alles komt weer boven", zegt de 25-jarige Hilde Schutte uit Apeldoorn. "In die gang moest ik altijd zitten als ik straf had", lacht ze. Weer anderen koppelen het Greijdanus-gevoel aan een gebeurtenis. "Spijbelen en patat eten in de Stilohal", aldus drie dames die in 1979 aan de Pieter Steynstraat afstudeerden. Samen kijken ze terug op ‘die goede oude tijd'. "De tijd van pukkels, de tassen dan hè, en Levi's spijkerboeken." Voor Nank Beekhof uit Zwolle zijn het de contacten die het Greijdanus bijzonder maken. "De gezamenlijke schoolperiode en gereformeerd zijn schept een dubbele band, je komt elkaar nog regelmatig op andere gelegenheden tegen."

 

In de speciaal voor de reünie tot grand café omgebouwde gymzaal, waar het programma werd afgesloten, kijkt organisator van de reünie Alex van Winkoop tevreden over het verloop van de dag. "Het is een hele organisatie, zo'n reünie. We zijn een jaar geleden al begonnen met de eerste voorbereidingen. Als ik hier nu rondloop en al die verhalen van vroeger hoor en bijzondere ontmoetingen zie, dan ben ik erg dankbaar dat veel oud-leerlingen goede herinneringen hebben aan hun Greijdanus-tijd."

 

In 1959 – 1960 startte in Zwolle het eerste schoolseizoen van de Prof. Dr. S. Greijdanusschool voor (M)ULO met 85 leerlingen. In 2010 is het Greijdanus uitgegroeid tot een gerenommeerde scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs met vier vestigingen. In totaal gaan er dagelijks 3600 leerlingen naar school, waarvan 2150 in Zwolle en wordt er les gegeven in alle hedendaagse onderwijsrichtingen.

 

 

 

Artikel delen:
Reacties 8
  1. Hmmm Tim, onze buuf (lerares) niet op de pics. Maar die is er misschien niet heen gegaan. Ze leiden er blijkbaar wel op voor politiek talent: Schutte (jarenlang GPV) en Arie Slob….wie weet Tim?

  2. Die schaatster uit Zwolle ook niet? Berry Mulder misschien ook, belangrijke en regelmatig scorende spits in het team van toptrainert Johnny B.? En John v.Boven?

Reageer