ZAFF stimuleert jong creatief talent

Zwolle – Het Zwolle Animatie Film Festival (ZAFF) vindt dit jaar op vrijdag 16 april a.s. plaats in bioscoop ‘De Kroon’ in Zwolle. Het is de vierde keer dat de stichting V-GEN-X dit festival organiseert. Tijdens dit festival worden er allerlei activiteiten georganiseerd rond het thema animatie.

logozaff.jpg

Net als voorgaande jaren heeft het festival drie doelstellingen: het bieden van een regionaal en internationaal platform voor de animatiefilm; het fungeren als ontmoetingsplaats voor studenten en coaches, zowel makers als ondernemers; en het leveren van een bijdrage aan mediawijsheid, opleiding en educatie op het gebied van animatie.

In een stad als Zwolle, met een diversiteit aan voortgezette opleidingen en culturele werkplaatsen (R10, DOAS, etc.), valt het Animatie Festival echt op haar plek. Beginners, studenten en professionals werken samen tijdens dit festival en zo wordt een omgeving geschapen waarin ontplooiing binnen deze discipline mogelijk is. En dat is nodig, want animatie staat, door de snelle technologische ontwikkelingen, eigenlijk nog in de kinderschoenen. Door een jaarlijks terugkerend festival wordt er ruimte en aandacht geschonken aan dit genre en dit biedt weer een stimulans voor opleidingen op dit gebied en culturele broedplaatsen in de stad.

De stichting V-GEN-X heeft verschillende voornemens. Zij beoogt de programmering van het festival te verbreden, zodat er meer aandacht is voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van toegepaste animatie. In deze editie van het festival zal Frodo Kuipers centraal staan en zijn rol als animator verduidelijken. De Jury zal naast Frodo Kuipers ook bestaan uit de Nederlanders Gerrit van Dijk, Hans Walter, Udo Prinsen en Danny De Vent uit België. De jury is zeer deskundig op het gebied van de animatiefilm. Met deze jury hoopt de stichting het aantal inzendingen te vergroten.

V-GEN-X werkt samen met het NIAF, HAFF en het Deltion College. Dit jaar vindt er voor het eerst samenwerking plaats met ARTEZ, Hogeschool der Kunsten te Zwolle. Ook nieuw bij deze editie is de samenwerking met het Sixtysecondstatements Festival uit Groningen.

In het voorjaar van 2010 wordt door hen in Groningen het tweede HD-shortfilmfestival georganiseerd. Bij Sixtysecondstatements draait het om films, clips en animaties, die in zestig seconden een krachtig, aangrijpend of humoristisch ‘statement’ maken, in een technisch hoge beeldkwaliteit.

Tevens wordt er, in samenwerking met Kreatieve Industrie Zwolle (KIZ), een ‘challenge’ georganiseerd, met als thema ‘Biedt toegepaste animatie kansen voor uw bedrijf?’ Diverse sprekers zullen in gesprek gaan over belangrijke innovatieve zaken op het gebied van de nieuwe media en de betekenis van de animatie hierbij. Behalve kennis is er veel creativiteit nodig om doelgroepen op het juiste moment en via verschillende media te informeren.

Ook dit jaar is er een uitwisseling van films met  het CICDAF Animatiefestival uit China. Films vertoond op het animatiefestival in Zwolle zullen worden vertoond tijdens het komende festival ‘International Animation and Digital Arts Festival 2010′ in China. (http://www.cicdaf.com/). Daarnaast heeft het festival dit jaar een primeur met animatie films uit India.

Meer informatie over het festival is te vinden op http://www.zwolsanimatiefestival.nl/

Artikel delen:

Reageer