Proef gratis busvervoer 65-plussers later

Zwolle – De proef waarbij Zwollenaren van 65 jaar en ouder met een inkomen tot 115 procent van de bijstandsnorm gebruik kunnen maken van gratis busvervoer in de stad, begint enkele maanden later dan gepland. Reden van de vertraging is de problematische invoering van de OV-chipkaart.

Aanvankelijk zou de proef, die twee jaar duurt, ingaan op 1 mei 2010. Uitgangspunt is dat de doelgroep via de OV-chipkaart gebruik kan maken van het gratis openbaar vervoer. Aangezien de landelijke invoering van de OV-chipkaart niet geheel vlekkeloos verloopt, is besloten de proef enkele maanden later te beginnen. Momenteel onderzoekt de gemeente hoe de Zwolse ouderen zo goed mogelijk bij de aanvraag van de OV-chipkaart begeleid kunnen worden. Zwollenaren die in aanmerking komen en die bekend zijn bij de gemeente, ontvangen van de gemeente te zijner tijd informatie over de proef.

Burgemeester en wethouders verwachten dat gratis openbaar vervoer ervoor zorgt dat senioren met een laag inkomen blijven of weer gaan deelnemen aan maatschappelijke activiteiten. De proef wordt tussentijds met de provincie Overijssel, die verantwoordelijk is voor openbaar vervoer, geëvalueerd. Blijkt tijdens de evaluatie dat gratis busvervoer niet leidt tot een grotere (maatschappelijke) mobiliteit onder Zwolse ouderen, dan wordt de proef aangepast of stopgezet.

Artikel delen:

Reageer