Toffe peren

Zwolle – GroenLinks fractievoorzitter Rana Berends is de raadsperiode 2010-2014 gestart met een voornemen. Als de situatie daar om vraagt, maakt ze onder de noemer “toffe peren” politieke tekeningen. Inmiddels zijn er over het proces van de collegevorming in Zwolle twee exemplaren van de tekentafel gekomen.

toffe20peren202.jpg

De naam “toffe peren” is een hommage aan de kunstenaar Honoré Daumier (1808-1879). Deze Franse kunstenaar maakte talloze rake spotprenten. Vanwege een tekening waarin hij koning Lodewijk Filips I van Frankrijk als peer afbeeldde werd Daumier voor zes maanden gevangen gezet. De naam “toffe peren” is ook gekozen om recht te doen aan de goede bedoelingen waarmee de gemeenteraad haar werk doet. De intentie van de tekeningen is om de Zwolse politiek met relativerende humor te voeden.

Artikel delen:
Reacties 23
 1. Mogguh! @ Koko, met een laptop heb je een soort bord voor je kop. En je kunt er ook geen spiekgaten in knippen. Opvallend welliswaar, maar voor sommigen beter om voor hun plaat te houden idd.

  Moeten we nu allemaal naar de GL-site, om deel 1 te zien 😮


  Maak melding

 2. Goed en heel bijzonder toeven, Kaatje. Blokzijl is uniek. Rana kan heel goed portretten schilderen. Misschien kan ze die college ook wel één gezicht/een smoel tekenen?


  Maak melding

 3. Wel ’s gegeten bij Kaatje Dick? Of gaat dat je budget te boven? De toffe peren zijn daar in ieder geval zwaar aan de prijs.
  Bij die andere brug/sluis zit ook een uitstekend café-restaurant waar je volle borden krijgt voorgeschoteld voor een redelijk laag bedrag.
  En je kunt er nog goed lachen ook als er weer zo’n jachteigenaar voorovergebogen met de trossen in de weer is en zijn mobieltje uit het borstzakje van zijn polo het water in flikkert. :):D


  Maak melding

 4. @Dick, als er aanleiding is komt het college zeker aan de beurt!
  @ Larry, leuke traditie van Kaatje. Kende ik niet. Ik denk dat ik nog flink aan de weg moet timmeren om uitgenodigd te worden. Tot die tijd lijkt het terras aan de overkant ook lachen!


  Maak melding

 5. @Rana, misschien kunnen we daar een keer op milieuvriendelijke wijze naar toe varen? Laten we Derk een boot regelen en mag hij ook nog eens als kapitein optreden.
  Dick kent de weg wel daar in de moerassen en mag dan stuurman spelen.

  Hmmzz… lijkt me leuk, met toffe peren over de wateren scheren. 😉


  Maak melding

 6. Hé Larry, ben er alleen eens wat wezen drinken. In de vorige eeuw gingen notabelen van het Zuiveirngschap destijds, daar wel eens eten. Als ze er van de declaratiecommissie maar niet achterkomen. Schitterende omgeving. Maar dames met toffe peren, kom je helaas weinig tegen in het wild in “de kop”. Lachen idd sommigen buigen ook te diep. Mooi haventje ook en supersmalle straten. Eindje verder ligt ons paradepaardje aan de dijk naar Vollenhove. Café de Moespot is het eerste wat je na ons gemaal Stroïnk tegen komt. Vanaf Blokzijl, op het eind van een heerlijke slingerdijk die je eigenlijk scheurend af moet leggen.


  Maak melding

 7. Varen over De Weerribben en De Wieden is geweldig. De laatste dagen zag je overal riet in de hens staan…gecontroleerd fikkie. Vast niet helemaal volgens GL-normen maar wel efficiënt.

  Uh navigeren in NW-Overijssel, tja je kunt een poging wagen maar ach verdwalen is net zo leuk.

  Het actief biologische beheer van het kraakheldere Duinigermeer zal Rana wel aanspreken.


  Maak melding

 8. De Moespot is een zeer mooi authentiek café waar je nog duidelijk kunt zien waar het begrip ‘een koetsiertje’ vandaan komt.

  Mail jij Derk om te vragen of hij één van zijn superjachten wil optuigen?
  Maakt niet uit hoe dat ding heet, ik schilder er wel een tijdelijke naam overheen: De Toffe Peer of De Oppositie. 😀


  Maak melding

 9. Klopt Larry, zo huiskamerachtig zie je ze zelden.

  Volgens mij is Derk’s paradepaardje net gezonken. Maar hij zal nog wel een andere sloep hebben. Zal het idee wel even mailen. Er moet meer overheen gekwast worden in opzichtige regenboogkleuren….’t is verdeurie wel lente 😀


  Maak melding

 10. Begin jaren 70 de Weerribben per roeiboot vaak doorkruist. Toen lagen er nog niet van die dwarsbalken voor de gaten, en kon je overal ongestoord vissen 8)


  Maak melding

Reageer