Aswolk ook in Zwolle te zien

Zwolle –  Nederland is sinds donderdag in de ban van de aswolk die vanaf IJsland op West Europa afkomt en momenteel het vliegverkeer boven Nederland platlegt.  De stofwolk is ontstaan door een vulkaanuitbarsting woensdagochtend in IJsland. Ook in Zwolle was de aswolk te zien!

 
Blik vanuit Zwolle Zuid…

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en de Militaire Luchtvaart Autoriteit hebben donderdag om 18.00 uur het Nederlandse luchtruim gesloten. Dat gebeurde op basis van een besluit van de ministers van Verkeer en van Defensie, aldus de IVW. Eerder werd nog gesproken van 19.00 als sluitingstijd. De maatregel is nodig omdat de vulkanische as uit IJsland ”aan het dalen is en tot op de grond aanwezig kan zijn”. En dat vormt een veiligheidsrisico.

zwartewater_aswolk_0557.jpg
Aswolk – Zwartewater

westenholterbrug_aswolk_0374.jpg
Aswolk – Westenholterbrug

zwartewater_aswolk_0575.jpg
Aswolk – Zwartewater

Volgens het KNMI is het onder de huidige weersomstandigheden uitgesloten dat het vulkanisch as op het aardoppervlak neerdaalt. ”Dat klopt gewoon niet”, zei een woordvoerder. "Dat gebeurt alleen bij regen en daar ziet het niet naar uit."

 

Vliegen door een stofwolk is gevaarlijk, omdat de motoren kunnen uitvallen. De woordvoerster van Schiphol kon nog niet zeggen hoeveel vluchten er door de maatregelen worden getroffen.

Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen raden reizigers onder meer aan voordat ze van huis vertrekken te controleren of hun vlucht gaat.

 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat de aswolk op dit moment geen gevaar vormt voor de volksgezondheid. De kans dat de as zal neerslaan op Nederland, is volgens het instituut ”erg klein”.

Het Landelijke Meetnet voor Luchtkwaliteit (LML) van het RIVM houdt de aswolk in de gaten. ”Omdat de wolk op ongeveer 5 kilometer hoogte hangt, is er weinig kans op hogere blootstelling aan fijnstof”, aldus de woordvoerder.

Het LML, dat op vijftig plaatsen in Nederland de luchtkwaliteit meet, houdt in de gaten of de concentraties fijn stof en zwaveldioxide daar toenemen.

Artikel delen:
Reacties 25
 1. eeeehm en waar zie ik die dan precies op deze foto? want dit zie ik inderdaad ook in de lucht… maar ik zie er niks abnormaals aan…?


  Maak melding

 2. Jullie zullen vast hoogtemeters in jullie ogen hebben ofzo maar ik heb ze niet. Hoogte schatten op zo’n afstand is aan mijn menselijke ogen niet besteed in ieder geval.

  Maar hoe herken je nou die aswolk onder al die andere wolken?
  Zou de wolk gitzwart zijn of pimpelpaars met een roze randje, dan had ik het vermoedelijk wel herkend.

  Maar op de foto, waar zitten daar die aswolken?


  Maak melding

 3. De as is vermengd geraakt met de cirrus-bewolking. Ook door de grote hoogte en door het feit dat de as erg geleidelijk over komt, is de aswolk niet te zien als een abrupte scherpe wolk, maar als een front.
  De gehele dieprode gloed wordt in dit geval veroorzaakt door de asdeeltjes die in de cirrus-bewolking zitten die langzamerhand over Zwolle nadert.


  Maak melding

 4. bij toeval keek ik dus ook uit raam vanuit zolder en zag ook idd een rare lucht heb ook maar een foto gemaakt vondt wel een apart gezicht..maar niet wetend dat dit wel de as wolk kon zijn ( had wel vermoeden)


  Maak melding

 5. “What goes up must go down” M’n schildertje heeft vandaag m’n dakkapel in de grondverf gezet en op het amper gedroogde kraak-schone werk zaten om 18:00 uur, vermoed ik -wat anders?-, IJslandse micro-stofdeeltjes. Die bij onderzoek loupe, donkerrood blijken te zijn. Wat historie: Een zeer zware ijslandse uitbarsting in 1783 zette Groningen in een giftige zwavelwolk en bladeren van bomen verwelkten in het noorden van het land. Op IJsland stierf 3/4 van het vee.
  Als het even tegen zit met de wind en de kracht en duur van de uitbarsting ligt het luchtverkeer in Nederland en heel (West) Europa een week plat en dat kan nog veel langer duren als die wind maar steeds uit die Noord-hoek blijft komen. Inademing van dergelijke as is niet aan te raden, het is keihard materiaal (glas) en bevat giftig zwavel o.a. Wees voorzichtig !


  Maak melding

 6. sorry, ik ben niet zo super technisch op het gebied van pixels e.d. en was al blij dat het me lukte een foto te plaatsen.

  Maar hij is nu gelukkig aangepast


  Maak melding

 7. Ik heb de wolk ook gezien toen ik door het landschap bij giethoorn reed.
  Heb met mijn telefoon foto’s gemaakt, omdat het niet alleen de lucht veranderde maar ook de kleuren om ons heen.
  Het was erg boeiend te zien en had ook het vermoeden dat dit met IJsland te maken zou hebben.
  Thuis even gezocht en vond dezelfde beweging in de lucht op de radarbeelden.

  En toch wel indrukwekkend dat iets wat op IJsland gebeurt zo’n effect heeft hier.


  Maak melding

 8. Heyz people..
  Na al dat negatieve nieuws uit IJsland toch ook es wat mooi’s.. niet dan..
  Ik zat gisteravond in de auto tussen Hoogeveen en De Wijk .. schitterende mooie rode lucht.. Helaas kan ik nog geen handsfree foto’s maken met m’n gsm ..


  Maak melding

 9. Voor de geinteresseerden: bekijk de actuele situatie in IJsland via een aantal webcams (3) bij de vulkaan.

  Google naar: eldgos.mila.is

  Webcam bij Hvolsvetli en bij Valahnuk werken.  Maak melding

Reageer