Noodzaak maatschappelijk werk toegenomen

Zwolle – Steeds meer mensen doen een beroep op maatschappelijk werk. Het laatste jaar zag De Kern haar werkzaamheden hierdoor sterk toenemen. Reden hiervoor is dat mensen vaker in de problemen komen en meer in financiële nood zitten. Uit cijfers blijkt dat in 2009 er 60% meer mensen zijn geholpen ten opzichte van 2008. Een enorme stijging. Door de financiële crisis, bezuinigingen in de gezondheidszorg en door een grotere tweedeling in de maatschappij is de noodzaak van maatschappelijk werk dramatisch toegenomen. De samenleving wordt steeds ingewikkelder en tegenwoordig worden er hogere eisen aan mensen gesteld. Hierdoor komen mensen vaker in de problemen.  

De vragen die De Kern krijgt, worden ook steeds complexer. Mensen hebben vaak verschillende problemen tegelijkertijd. Naast bijvoorbeeld relatieproblemen hebben heel veel cliënten schulden. Veel meer dan andere jaren. De Kern probeert  kortdurend en oplossingsgericht te werken. De complexe problematiek maakt dat moeilijker.

Financiële problemen
De Kern heeft ook meer dan andere jaren mensen geholpen met financiële problemen. Opvallend daarbij is dat de schulden erg hoog zijn. En er zijn steeds meer jongeren met hoge schulden. De betalingsachterstand is vaak op meerdere fronten tegelijkertijd. Dus niet alleen de huur kan niet meer betaald worden, maar ook de schulden van het gas, water, licht en telefoon lopen op.

Inhoudelijk jaarverslag
Uit het jaarverslag dat De Kern woensdag 14 april publiceerde, blijkt dat er in 2009 3.877 mensen zijn geholpen, 2.982 hulptrajecten zijn afgesloten, 10.773 problemen zijn behandeld en 2.134 aanmeldingen zijn verwerkt. 2009 was een jaar van groei. Herbert van Petersen, directeur De Kern: “Er is veel vernieuwd, doorontwikkeld en verbeterd. 2009 was een goed jaar voor De Kern. Dat geeft een groot vertrouwen in de toekomst.”

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer