“Borstvoedingcafé Zwolle” viert eerste verjaardag

Zwolle – Het borstvoedingcafé in dienstencentrum Werkeren bestaat één jaar. 22 april wordt het eenjarig bestaan gevierd met koffie, thee en natuurlijk taart. In het borstvoedingcafé kunnen – aanstaande – ouders elkaar ontmoeten, vragen stellen en ervaringen uitwisselen. Zoals de naam aangeeft staat borstvoeding centraal. 

“Met het borstvoedingcafé wilden wij een lage drempel creëren voor ouders om alles over borstvoeding te weten te komen”, vertelt Alita van Keulen, lactatiekundige en initiatiefneemster van het borstvoedingcafé. “Hoewel borstvoeding geven natuurlijk is, is het nog niet vanzelfsprekend. Ouders horen veel en verschillende verhalen over borstvoeding geven. Dat kan je ook erg onzeker maken. Ook goedbedoelde adviezen uit de omgeving kunnen je behoorlijk uit het lood slaan. Dan is het fijn dat je ergens terecht kunt en je vragen kunt stellen aan deskundigen of waar je met andere ouders – ervaringsdeskundigen – kunt praten over je ervaringen.” Vanuit die gedachten is het borstvoedingcafé vorig jaar in dienstencentrum Werkeren geboren.

Steeds beter te vinden

Naast het delen van ervaringen en het stellen van vragen, kan je in het borstvoedingcafé ook rustig je kindje voeden onder het genot van een kopje koffie of thee. Op 22 april komt daar dus een stuk taart bij. De toegang is gratis. Ouders weten het borstvoedingcafé steeds beter te vinden. “De opkomst was in het begin wisselend van één tot acht ouders, maar na een jaar zitten we op gemiddeld vijf ouders per keer”, vertelt Alita. “Ouders weten ons beter te vinden. Natuurlijk kunnen ook ouders uit andere wijken van Zwolle terecht in ons borstvoedingcafé.”  Vragen die leven bij de ouders zijn zeer divers. Van “Groeit mijn kindje wel genoeg?” tot “Mijn kindje meld zich ‘s nachts weer,is dat normaal?” en van “Hoe combineer ik werk met het voeden van mijn kindje?” tot “Ik ben in weer in verwachting maar voedt mijn andere kindje nog, hoe kan ik dit straks combineren?" 

Unieke samenwerking

Een borstvoedingcafé is niet uniek. Op de website www.borstvoedingcafe.nl zijn diverse initiatieven te vinden. “Het unieke van ons café is dat wij met verschillende organisaties samenwerken”, legt Alita van Keulen uit. Het borstvoedingcafé is opgezet in samenwerking met de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN), Gezondheidshuis Stadshagen, Icare en Stichting Welzijn Ouderen (SWO). Met name de samenwerking met Stichting Welzijn Ouderen is bijzonder. “We houden het café dus binnen het Dienstencentrum Werkeren "de Werkerwaard". Op deze manier probeer je de contacten tussen de jongere en oudere bewoners te stimuleren. Ook komen wijkbewoners op een andere manier binnen het Dienstencentrum, wat de laagdrempeligheid ten goede komt”, vertelt van Keulen.

Kundige hulp

Iedere week – met uitzondering van de schoolvakanties – is Alita, lactatiekundige van Icare of Marjan Horst, contactpersoon van de VBN  aanwezig in het borstvoedingcafé. “Als lactatiekundige ben je een borstvoedingsspecialist”, legt Alita uit. “Dat wil zeggen dat je in staat bent samen te werken met andere disciplines in de gezondheidszorg om borstvoeding te stimuleren en te ondersteunen. De meest directe manier is het begeleiden en adviseren van ouders in situaties die speciale aandacht vereisen. Dit kan zijn bij vroeggeboorte, ziekte of handicap van moeder en/of baby, meerlingen, groeiachterstand, zuigproblemen van de baby en andere gevallen waarbij moeilijkheden met het geven van borstvoeding ontstaan.” 

Alita van Keulen heeft al vele jaren ervaring als lactatiekundige. Ze werkt al 25 jaar bij de thuiszorg, eerst als wijkverpleegkundige en daarna als JGZ-verpleegkundige. In 2000 is ze gestart met de opleiding tot lactatiekundige, waarvan ze in 2002 het diploma in ontvangst mocht nemen. Sindsdien werkt ze als lactatiekundig voor JGZ Icare.

Het borstvoedingcafé is iedere donderdag van 10:00 tot 11:30 uur in “de Werkerwaard” in dienstencentrum Werkeren aan de Werkerlaan 154 in Zwolle.

Artikel delen:

Reageer