Bevrijdingsfestival aantrekkelijker voor rolstoelers

Zwolle – Je zit in een rolstoel en zou graag naar het Bevrijdingsfestival Overijssel gaan. Maar je hikt aan tegen de drukte en de toegankelijkheid. Gevolg: Zoals zoveel rolstoelers ga je niet naar het festival. Landstede zocht de samenwerking met de Stichting Zwolse Gehandicaptenraad en Niek van der Sprong Producties en maakte er een studentenproject van. Onder de naam FreeWheels gaan studenten van de opleiding Helpende Welzijn zich op 5 mei inzetten om het festival voor rolstoelers een stukje aantrekkelijker te maken.

Bij de ingang van het festivalterrein op de hoek van de Hardesteinstraat en de Wethouder Alferinkweg komt een trefpunt. Het trefpunt is gemakkelijk te herkennen en bereikbaar voor rolstoeltaxi’s. Het is de uitvalsbasis voor rolstoelers die, onder begeleiding van Landstedestudenten het terrein op kunnen. Zo’n 30 studenten meldden zich aan voor het initiatief. Dit sluit naadloos aan op de praktijk van de opleiding Helpende Welzijn. Bovendien is het voor de mbo-ers een mooie gelegenheid om praktijkervaring en een maatschappelijke bijdrage te combineren. Ook de docenten waren enthousiast. Zij meldden zich spontaan aan om mee te doen.

De dienstverlening bestaat uit het simpelweg meegaan met de rolstoelers, hen de weg wijzen en vooral ook de weg vrij maken door de menigte. De rolstoelers en mbo-studenten krijgen speciale plattegronden waarop de rolstoelvriendelijke routes staan aangegeven. Op het festivalterrein zijn, naast de standplaats voor rolstoeltaxi’s, diverse rolstoelfaciliteiten, zoals een ‘rolstoeltribune’ bij het hoofdpodium en invalidentoiletten. Ook wordt er een telefoonnummer voor calamiteiten vrijgegeven dat de rolstoelers en de studenten kunnen bellen in geval van een persoonlijke of technische hulpvraag. Het bedrijf RSR Revalidatieservice uit Nieuwleusen faciliteert de technische service vanuit het trefpunt. De studenten krijgen, speciaal voor het festival, herkenbare kleding.

Door de samenwerking tussen Landstede, de Gehandicaptenraad en Niek van der Sprong kon er bij Landstede in de klassen voorlichting worden gegeven over het festival en de achtergrond daarvan. Rolstoelers vertelden tijdens deze voorlichting aan de studenten over hun ervaringen mét en wensen vóór het festival.

FreeWheels is van 13.00 tot 18.00 uur op 5 mei tijdens het Bevrijdingsfestival Overijsel. Vanaf volgende week is meer informatie te vinden op http://www.landstede.nl/ en de site van de Zwolse Gehandicaptenraad http://www.zgr.nu/

 

Artikel delen:

Reageer