Film De Storm maakt indruk op 550 dijkwachten

Zwolle – Ruim 550 vrijwillige dijkwachten, leden van de Hoogwaterbrigade en medewerkers van Waterschap Groot Salland woonden op 20 april een besloten voorstelling van de film “De Storm” bij in De Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Nederland Leeft Met Water en het Waterschap Groot Salland nodigden alle ruim 550 vrijwilligers en medewerkers uit als dank voor hun inzet. Dag en nacht staan zij klaar om ruim 500 kilometer primaire waterkering te bewaken. Juist in het stormseizoen (april-oktober) zijn de inspanning en betrokkenheid van de burgers bij waterveiligheid van groot belang. 

Rond 20.00 uur druppelden al de eerste dijkwachten en hun partners binnen om zich van een goede zitplaats te kunnen verzekeren. Ze werden verwelkomd met een Nederland Leeft Met Water-sleutelhanger en kop koffie of thee. Om 20.30 uur ging de zaal open. Herman Dijk, dijkgraaf van het waterschap: “Wij zijn trots op onze dijkwacht en dankbaar voor wat zij voor ons doen. Vandaar de filmvoorstelling.” Dijk opende de voorstelling met enkele anekdotes uit de nacht van 4 op 5 februari 1825. Een zware noordwesterstorm raast over de Zuiderzee. Hij wijst op de gevolgen die die nacht had voor de provincie Overijssel: op meer dan zeventig plaatsen werden gaten in de zeewering geslagen, elders stroomde het water over de dijken. Honderden mensen kwamen om in de golven, duizenden stuks vee werden door het water verzwolgen, meer dan tweeduizend gebouwen raakten onbewoonbaar.

Dijk benadrukt dat, ondanks dat dit soort omstandigheden sindsdien niet meer zijn voorgekomen, we ons niet als vanzelfsprekend veilig moeten voelen achter onze dijken en stormvloedkeringen. “Dan wordt het riskant. Dan denken we al snel dat het ook met minder kan. Dan vragen we ons af of waterschappen nog wel nodig zijn, of de dijk wel verstrekt moet worden, of we niet kunnen bezuinigen. Of we gaan teveel vertrouwen op onze technologie in de gedachte dat die ons niet in de steek laat.”

De dijkgraaf prijst dan ook de dijkwachten en hoogwaterbrigadisten voor hun cruciale inzet. “Als het gaat om over natuur, water en veiligheid dan komt het neer op de ogen en oren van onze dijkwachters. Zonder u géén veiligheid.”

Na afloop van de voorstelling praatten de 550 dijkwachten, hoogwaterbrigadisten, medewerkers en hun partners onder het genot van een drankje nog wat na, over de gezellige avond én de indrukwekkende film.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. @ Henze, deze is ook voor jou

    Herman Dijk, dijkgraaf van het waterschap: ⤽Wij zijn trots op onze dijkwacht en dankbaar voor wat zij voor ons doen”.    Maak melding

Reageer