Stadswacht Zwolle vestigt zich in Deltioncomplex

Zwolle – Woensdagmiddag vond in het Deltioncomplex aan de Obrechtstraat de opening plaats van het nieuwe gebouw voor Stadswacht IJsselland. Burgemeester H.J. Meijer verrichte de openinghandeling, en kreeg daarbij assistentie van een sterke man en leden van de Stichting levendige stadsgeschiedenis.

21-04-2010_opening_gebouw_stadswacht_ijsselland_4.jpg

De stadwacht verhuisde, na een aantal keren van uitstel, van de Goudsteeg naar het schoolcomplex van Deltion. Het nieuwe gebouw krijgt de naam ‘De Plint’. Een gedeelte van de campus van Deltion wordt verhuurd aan kinderopvang Travers en Stichting Stadswacht. Daarmee haalt Deltion twee belangrijke leerbedrijven in huis. Bij de Stichting Stadswacht gaan zo’n vijftien studenten van de veiligheidsopleidingen stage lopen.

21-04-2010_opening_gebouw_stadswacht_ijsselland_2.jpg 

21-04-2010_opening_gebouw_stadswacht_ijsselland_5.jpg

De geschiedenis van toezichthouders begint al in de middeleeuwen en heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een professie met een omschreven standaard, vaardigheden en visie.

Het is een beroep voor nauwkeurige vrouwen en mannen met lef en motivatie. De toezichthouders van Stadswacht IJsselland zijn allen ‘pure vakmensen’ met een afgeronde mbo opleiding, die met bezieling en toewijding werken voor de veiligheid van anderen. Toezicht en handhaving is puur mensenwerk dat met grote inzet, desnoods 24 uur per dag en 7 dagen per week, wordt gedaan door top getrainde vakmensen.

Stichting met gemeente en politie

Stadswacht IJsselland is een stichting die bestaat in een driehoek met de gemeenten Zwolle, Dalfsen en Ommen én met politie IJsselland. Wij voeren werkzaamheden uit in opdracht van de gemeente onder leiding van de politie. Om deze reden heeft politie IJsselland twee politiecoördinatoren gedetacheerd aan Stadswacht IJsselland die verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van ongeveer 25 stadswachten.

In het stichtingsbestuur zitten vertegenwoordigers vanuit de gemeente en de politie.

 

21-04-2010_opening_gebouw_stadswacht_ijsselland_1.jpg

Team Stadswacht IJsselland

Er zijn zo’n 25 toezichthouders werkzaam bij de stichting, plus de twee politiecoördinatoren.

De leiding van de gehele organisatie ligt in de handen van de directeur, die verantwoording aflegt aan het bestuur van de stichting.

Naast deze medewerkers bestaat het team uit een directiesecretaris en een administratief medewerkster.

Herkenbaarheid

Een toezichthouder aan het werk herkent u aan zijn uniform, waarin de kleuren blauw en bordeauxrood belangrijk zijn. Broek, overhemd en jas zijn blauw, de stropdas en epauletten zijn bordeauxrood. De steunkleur bij het gebruik van bordeauxrood is zilver.

Toezichthouders hebben geen vuurwapens, geen wapenstok, geen pepperspray. Zij werken in de eerste plaats met hun ogen en oren en melden hun signalen via het communicatiesysteem C2000 rechtstreeks bij de politie. Toezichthouders zijn servicegericht en mogen geen bekeuringen geven. Bevraag ons gerust, wij zijn er voor de burger.

Iedere toezichthouder draagt een pas op zijn uniform. Daarop staat zijn naam en dienstnummer. Tezamen met een legitimatiebewijs vormt dit de identificatie van de toezichthouder.

21-04-2010_opening_gebouw_stadswacht_ijsselland_3.jpg

Betaalde diensten stadwacht (vanaf 2010):

Toezichthouders van de stadswacht hebben de kwalificaties om op te treden als verkeersregelaar en buitengewoon opsporings ambtenaar. Op verzoek van haar partners, de politie en de gemeenten Zwolle, Dalfsen en Ommen, voert de stadswacht deze functies uit. De stadswacht kan door de politie bijvoorbeeld ook ingezet worden voor buurtonderzoek.

Voor burgers en bedrijven kan de stadswacht ook één van de onderstaande taken uitvoeren. Vraag geheel vrijblijvend om een offerte.

Het gaat bijvoorbeeld om de volgende diensten:

·          Uitvaartservice

·          Incidenteel toezicht

·          Toegangscontrole

·          Verkeersregelaar

·          Suppoosten

·          Conciërgetaken

·          Gastvrouw- of gastheerschap

·          Camera toezicht

·          Arrestantenbewaking

·          Buitengewoon opsporings ambtenaar

·          Winkel support

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer