Week in het teken van alcoholmatiging jeugd

Zwolle – Meivakantie…… Even de schooldeur achter je dichttrekken. De stad in om het begin van de vakantie te vieren, misschien op reis en de feesten Koninginnedag en Bevrijdingsdag.

Momenten van plezier waarin alcohol vaak een rol speelt, maar soms te veel, te vaak en op te jonge leeftijd. Alcohol op jonge leeftijd kan tot onherstelbare gezondheidsschade leiden. Voor de meivakantie, in de week van 23 tot 30 april organiseert het projectteam Minder Drank, Meer Scoren! regionaal activiteiten om zo de aandacht te vestigen op de gevaren van alcohol op jonge leeftijd. In de campagneweek worden verschillende activiteiten georganiseerd voor met name ouders en jongeren. De gemeenten worden daarin ondersteund door de GGD, Tactus Verslavingszorg, politie, scholen en SportService.

Outgaan

Op vrijdagmiddag 23 april om 15.30 uur gaat het project ‘Outgaan in Zwolle’ van Tactus Verslavingszorg feestelijk van start. Studenten van Hogeschool Windesheim staan op het Grote Kerkplein met een jongerenbus, alcoholvrije cocktails en sumo-worstelpakken en gaan in gesprek met ouders en jongeren. Wethouder Dannenberg is ook aanwezig en zal een alcoholvrije cocktail maken.

Twaalf studenten gaan vervolgens in de weekenden tot en met 15 mei de stad in om hun stappende leeftijdgenoten informatie te geven over de effecten van alcohol. www.drankendrugs.nl

Ikkenalcoholcampagne

Tactus Verslavingszorg organiseert in de campagneweek voor de vijfde keer de “ikkenalcohol-campagne” voor jongeren. Op dinsdagochtend 27 april staat een stand op het Ichthus College in Kampen (locatie Jan Ligthartstraat 5) en op woensdagochtend 28 april op het Thomas a Kempiscollege in Zwolle (locatie centrum). Leerlingen worden op verschillende manieren uitgedaagd om hun kennis te testen met een quiz, een zelftest, uitdagende vragen en een prijsvraag. Meer informatie is te vinden op www.drankendrugs.nl.

Op tijd voorbereid

Het digitale leerproject ‘Op tijd voorbereid’ vergroot de kennis van kinderen over de risico’s van alcohol drinken en maakt ze bewust van hun houding. Op basisschool Esmoreit in Luttenberg staat op dinsdag 27 april een Ouder-Kind avond in het teken van dit preventieproject  van Tactus verslavingszorg. www.optijdvoorbereid.nl

Informatie in de voetbalkantine

Omdat de sportvereniging buiten de thuissituatie vaak de eerste vrije tijdsetting is waar jongeren in aanraking komen met alcohol staat op zaterdag 24 april een informatiestand over alcohol in drie sportkantines; in de kantines van hockeyvereniging HMHC in Hattem, van voetbalvereniging DESZ in Zwartsluis en voetbalvereniging CSV ’28 in Zwolle.

Preventiewerkers van Tactus Verslavingszorg gaan met ouders en medewerkers van de verenigingen in gesprek over ‘jongeren en alcohol en kunnen ze hun kennis over alcohol testen.

Informatiewand Alcohol

De informatiewand met drie panelen ‘Alcohol, de nuchtere feiten’ van Tactus Verslavingszorg ‘staat de gehele campagneweek in het gemeentehuis van Ommen en Dalfsen. Deze nieuw ontwikkelde wand van Tactus geeft antwoord op vragen als ‘Wat is verantwoord alcoholgebruik?’ en ‘Wat zijn specifieke risico’s voor jongeren?’. Bij de informatiewand liggen folders die gratis meegenomen kunnen worden.

Informatiestands

Flyers voor ouders over opvoeden en alcohol, een flyer voor jongeren met informatie gevaren van alcohol op jonge leeftijd: in het stadskantoor Zwolle en in de bibliotheek, jongerencentrum The Take en het Ichtus College in Kampen zijn stands ingericht met informatiemateriaal.

Hyves

Wethouder De jager van de gemeente Deventer heeft in aanloop van de campagneweek een speciale hyvespagina over alcohol in gebruik genomen. www.minderdrank2010.hyves.nl.

Meer informatie

Meer informatie over de campagneweek en een overzicht van de activiteiten per gemeente is te vinden op de website: www.minderdrankmeerscoren.nl.

Alcoholmatigingsprogramma Minder Drank, Meer Scoren!

Het projectteam MDMS heeft met financiële steun van de provincie Overijssel een regionaal alcoholmatigingsprogramma jeugd opgesteld. De partijen die zich inzetten voor dit programma met maatregelen, interventies en activiteiten zijn de gemeenten Zwolle, Kampen, Deventer, Hardenberg, Olst-Wijhe, Raalte, Ommen, Dalfsen, Staphorst, Zwartewaterland, Steenwijkerland en Hattem, Tactus Verslavingszorg, GGD IJsselland, politie IJsselland en het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)