Kinderen met beperking Nooit meer buitenspel

Zwolle – Vorig jaar september heeft WRZV De Boog voor het eerst een demonstratie voetbaltoernooi gehouden voor kinderen met beperkingen. Dit veldvoetbaltoernooi werd gehouden bij SV Zwolle. Woensdagmiddag werd aan dit succesvolle initiatief een vervolg geven.

21-04-2010_voetbalmiddag_wrzv_de_boog_westenholte_2.jpg

In navolging van het initiatief van vorig jaar werd er op woensdagmiddag op het sportcomplex De Weide Steen van WVF een “demonstratietoernooi G-voetbal” georganiseerd. Iedereen met een beperking in de leeftijdsgroep van 6 tot 13 jaar was welkom om mee te doen aan dit veldtoernooi. Het ging dan bijvoorbeeld om kinderen die in het regulier voetbal niet mee kunnen of daar geen (spel)plezier vinden. Veel van deze kinderen volgen speciaal onderwijs of zitten in het regulier onderwijs met hun specifieke lichamelijke/verstandelijke beperkingen. Hierbij kan het ook gaan om kinderen met bijvoorbeeld stoornissen in het autistisch spectrum. Aan het “toernooi” namen onder andere kinderen deel uit Zwolle (De Twijn) en Apeldoorn (Mariëndael).

21-04-2010_voetbalmiddag_wrzv_de_boog_westenholte_3.jpg

21-04-2010_voetbalmiddag_wrzv_de_boog_westenholte_4.jpg

21-04-2010_voetbalmiddag_wrzv_de_boog_westenholte_5.jpg

Elke vereniging kent wel kinderen die graag willen voetballen binnen de club, maar vanwege de lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen niet mee kunnen komen binnen de beschikbare teams van de club. Deze kinderen willen heel graag voetballen maar wel op hun eigen niveau, passend bij hun mogelijkheden. Hoe kun je nu als voetbalclub iets organiseren voor deze enkele kinderen met dit specifieke niveau? In overleg met de voorzitters van de Zwolse voetbalverenigingen is afgesproken om de ideeën, initiatieven voor het voetbal voor kinderen met beperkingen te coördineren. Juist voor deze voetballers geldt het motto: Nooit meer buitenspel. En dat was zo deze middag op Sportpark De Weide Steen in Westenholte.

21-04-2010_voetbalmiddag_wrzv_de_boog_westenholte_1.jpg

De centrale rol voor deze coördinatie ligt bij WRZV De Boog. Deze club organiseert al meer dan 20 jaar voetbalaktiviteiten voor voetballers met een beperking. De meeste van deze aktiviteiten vinden plaats in de WRZV-hallen in Zwolle. Naast de voetbalmogelijkheden binnen WRZV De Boog biedt sinds enkele jaren HTC in Zwolle een groep voetballers met een beperking (vanaf ongeveer 18 jaar) de mogelijkheid om te trainen op het veld.

Voor de groep kinderen in de leeftijd van 6 tot ongeveer 13 jaar is er (nog) geen specifiek aanbod “G-voetbal” (Gehandicaptenvoetbal) op het veld. In samenspraak met de Zwolse voetbalverenigingen hebben SV Zwolle en WVF zich met enthousiasme aangemeld om samen met WRZV De Boog initiatieven te ondernemen om deze jongste groep te interesseren voor het voetbal voor kinderen met beperkingen.

De opzet van dit demonstratietoernooi was om in contact te komen met de doelgroep om met elkaar te bespreken welke behoefte er leeft onder deze doelgroep. Wil men “wedstrijden”, of alleen trainen/spelvormen of af een toe een toernooitje, is er voorkeur voor veld of zaal en welke tijdstippen zijn het meest geschikt?

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Wat een geweldig initiatief!! en wat een plezier hebben deze kinderen, mede door de goede begeleiding, petje af!! bedankt daarvoor


    Maak melding

  2. mijn zoon heeft woensdag meegedaan, complimenten voor de organisatie. Dit is sport zoals het hoort te zijn, puur, zonder afgunst, samen genieten. Ook dank voor spelers van WVF en FC Zwolle die zich belangeloos beschikbaar stelden als teambegeleiders.


    Maak melding

  3. Nooit meer buitenspel- inderdaad! Lekker bewegen, samen bezig zijn, winnen of verliezen, maakt niet uit. Als je maar schik hebt. Goed initiatief en leuk voor onze neef en alle andere sportievelingen.


    Maak melding

Reageer