Nieuwe voorzitter bestuur ArtEZ

Zwolle – Per 1 september verwelkomt ArtEZ hogeschool voor de kunsten Dingeman Kuilman als nieuwe voorzitter van het College van Bestuur. Kuilman volgt Willem Hillenius op. Hillenius legt aan het eind van dit studiejaar in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, de voorzittershamer neer.

 dingeman20kuilman_20foto-jansje20klazinga20fotografie.jpg
Foto: Jansje Klazinga Fotografie

Dingeman Kuilman is momenteel nog directeur van Premsela, het Nederlandse instituut voor design en mode. Met Kuilman haalt ArtEZ een prominent uit de wereld van kunst en vormgeving in huis. Kuilman heeft een brede visie op kunst en de ontwikkelingen in het kunstonderwijs en bewezen ervaring om in een complexe omgeving partijen met verschillende belangen samen te brengen.

Kuilman: "Ik verheug me enorm op mijn werk voor ArtEZ. Het is in mijn ogen een van de belangrijkste kunsthogescholen van Nederland met het potentieel om ook internationaal uit te blinken. Dankzij mijn voorganger heeft ArtEZ een nieuwe structuur gekregen en is de organisatie op belangrijke plaatsen versterkt. Daardoor kan ik de komende jaren meer aandacht besteden aan de inhoudelijke ontwikkeling van het onderwijs en de versterking van de reputatie van ArtEZ."

Onder de leiding van Kuilman heeft Premsela als cultureel sectorinstituut een plaats gekregen in de culturele basisinfrastructuur. Hij was hier onder andere verantwoordelijk voor de realisatie van het eerste onderzoek naar de omvang en economische betekenis van de designsector. Ook zorgde hij voor de realisatie van Morf, het vormgevingstijdschrift voor studenten. Daarnaast was Kuilman initiatiefnemer van diverse programma’s, zoals DutchDFA.. Een programma waar sectorinstituten en brancheverenigingen met elkaar samenwerken op het gebied van design, mode en architectuur, met als doel de internationale positie van Nederland als ontwerpland te versterken. Dit jaar werd de Premsela Leerstoel ingesteld aan de Vrije Universiteit ten behoeve van de wetenschappelijke bestudering van de culturele aspecten van design en mode.

Dingeman Kuilman (1961) studeerde grafische vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij werkte jarenlang samen met Anthon Beeke, één van de meest vooraanstaande ontwerpers in Nederland. In 1994 werd hij bij Philips Design wereldwijd verantwoordelijk voor visuele communicatie. Vier jaar later vertrok hij naar FHV/BBDO om zich bezig te houden met strategische advisering op het gebied van marketing en branding. Hij was als docent verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie, de Design Academy Eindhoven en de Academie voor Management. Kuilman publiceerde onder meer de biografie van het Philipsmerk ‘De schuld van het schildembleem’ en de poëziebundel ‘Sabel en Keel’. Hij was lid van de commissie beeldende kunst en vormgeving van de Raad voor Cultuur en van de visitatiecommissie van de Publieke Omroep. Hij is momenteel voorzitter van het overleg van culturele sectorinstituten en voorzitter van de Sikkens Foundation.

Artikel delen:

Reageer