Voorbereidingen inhijsen brugdeel voor Hanzelijn

Zwolle / Hattem – Over ongeveer een week zullen de laatste handelingen worden verricht aan de mega-operatie die nodig is voor de voltooiing van de Hanzelijn brug over de IJssel: het invaren en inhijsen van de hoofdoverspanning. Voordat het zover is, worden de laatste voorbereidingen getroffen.

wz01.jpg

Zo werd zaterdagmiddag de hijsinstallatie geplaatst op het Zwolse brugdeel. Een gigantisch mechanisme werd door een kraan opgehesen. Het schip waar de kraan op stond verplaatste zich daarna langzaam richting de juiste positie waarna de hijsinstallatie werd vastgezet op het brugdeel. Zondagochtend werd aan de Hattemse zijde de hijsinstallatie geplaatst. Daarvoor werd het scheepvaartverkeer enkele uren stilgelegd.

wz03.jpg

 wz08.jpg

wz10.jpg

Geïnteresseerden die volgende week een kijkje willen komen nemen bij het invaren (zaterdag) en het inhijsen (zondag) van de hoofdoverspanning kunnen op beide dagen van 10:00 tot 17:00 terecht op een speciaal door ProRail ingericht veld welke zich bevindt bij landhuis IJsselstein.

wz02.jpg

Dit is te bereiken via de Geldersedijk bij Hattem. Vanaf de Zwolse kant van de IJssel is het enkel mogelijk om vanaf de Schellerdijk toe te kijken. Toeschouwers worden sterk afgeraden om alsnog te proberen dichterbij te komen vanaf de Zwolse zijde. Er zal volgens bronnen goed toezicht worden gehouden door veiligheidsmedewerkers.

wz04.jpg 

wz07.jpg

wz06.jpg 

wz09.jpg

Artikel delen:

Reageer