Bezorgklachten over weekblad De Peperbus

Zwolle – De VVD in Zwolle stelt maandagavond in de gemeenteraadsvergadering de bezorging van weekblad De Peperbus ter discussie. Voor veel Zwollenaren vormen de artikelen in De Peperbus over wat er gebeurt in de stad, mededelingen ten aanzien van wijkplatforms, agenda van de Raad maar ook publicatie van aanvragen, besluiten en beschikkingen als parkeer- en bouwvergunningen de aangewezen weg voor het vinden van informatie hierover.

In 2007 en in 2008 heeft de VVD respectievelijk schriftelijke en mondelinge vragen gesteld naar aanleiding van klachten vanuit de Zwolse bevolking dat De Peperbus, niet of wisselvallig wordt bezorgd. Ook heeft de VVD fractie in de zomer van 2009 zelf de bezorging ter hand genomen vanwege de vele bij de VVD binnengekomen bezorgklachten hierover. Recentelijk heeft de gemeente een nieuwe overeenkomst met dezelfde opdrachtnemer afgesloten. Ondanks de ongetwijfeld goede intenties die bij het afsluiten van de nieuwe overeenkomst zijn verwoord, zijn de bezorgklachten volgens de VVD niet afgenomen. Er blijkt zelfs een verspreidingsvariant te zijn ontstaan om bezorgklachten te voorkomen. Herhaaldelijk is geconstateerd dat een aantal bezorgers bij de harde kern van klagers de Peperbus gericht in de brievenbus gooit om vervolgens in de rest van dezelfde straat de bezorging van de Peperbus te ‘vergeten’.

Dit brengt de VVD tot de volgende vragen:

1.       Is het College op de hoogte van de bezorgklachten die er nog steeds zijn en de bezorgvariant waarbij de Peperbus selectief wordt bezorgd

2.       Is in de nieuwe overeenkomst met de huis-aan-huis verspreider beleid opgenomen gericht op het nabezorgen van de niet ontvangen Peperbus. Zo nee, kan dat beleid – als versterking van de bezorgplicht – alsnog worden ingesteld

3.       Kan het College de huis-aan-huis verspreider er toe zetten – als klantvriendelijk gebaar – een aparte Peperbus bezorgwijzer met daar op een rechtstreeks telefoonnummer waar naar de Zwolse burger die de Peperbus niet heeft kan bellen,  huis aan huis te bezorgen

4.       Welke mogelijkheden biedt de nieuwe overeenkomst de Raad om zonder inzet van extra ambtelijke capaciteit met regelmaat geïnformeerd te worden inzake gemelde klachten versus de bezorgresultaten van de Peperbus.

 

Namens de VVD-fractie

Aly van der Vegte

Artikel delen:
Reacties 62
 1. Eens Thijs. En als ik em niet heb, mis ik hooguit de column van Spaan. Hij ligt anders ook nog bij de supermarkt, of je belt de verantwoordelijke bezorgclub.


  Maak melding

 2. Ik woon in Assendorp en ontvang De Peperbus al niet meer sinds eind 2009/ begin 2010. Dit is ook zo voor de Swollennaer. Heb er al melding van gedaan maar ontvang hierop geen reacties… Ik woon op een doodlopend stukje en dacht dat het daar mee te maken had, wel de rest van de straat maar ons blokje gewoon overslaan…


  Maak melding

 3. Waar kan ik mijn bezorgklachten over de telefoongids/gouden gids kwijt? Heb me al tijden geleden afgemeld voor het ontvangen van die overjarige onzin, maar daar maalt de bezorger blijkbaar niet om…


  Maak melding

 4. Ik heb geregeld mijn beklag gedaan, gaat even goed en dan…

  Ik denk aan alle adverteerders die geld betalen om gelezen te worden. Ook mis ik de woningzoeker op deze manier.
  Dus gemeente, de woningzoeker moet weer apart.


  Maak melding

 5. Hier ook een assendorper die wel begin van de week de peperbus ontvangt maar nooit die op vrijdag met de woningzoeker, waar ik erg van baaaaaaaaaaaaal!! heb al paar keer me klacht gedaan maar wat er mee gedaan wordt??


  Maak melding

 6. Sorry, maar als ik klachten heb over de bezorging van de Peperbus, dan ga ik niet naar de VVD. Maar naar de organisatie die verantwoordelijk is voor de bezorging hiervan.

  En ja, ook in ons deel van Assendorp (in de nabijheid van café de Pierik) zijn klachten geweest over de bezorging van o.a. de Peperbus.


  Maak melding

 7. Dit jaar op woensdag een enkele keer De Peperbus ontvangen, als het al niet donderdag was. De laatste drie maanden is het weer hopeloos. Een klacht indienen helpt ook al niet. Alleen aan het eind van het jaar weet de bezorger je wel te vinden met een nieuwjaarswens in de hand. En het meest wonderlijke was wel dat er toen in totaal vier “Perperbusbezorgers” bij ons langs zijn geweest.


  Maak melding

 8. In weekbladen als de Peperbus en de Swollenaar lees je wat je hier op WLZ dagelijks hebt kunnen lezen. Hou je van reclames, dan moet je juist wel lezen 😉


  Maak melding

 9. Ja ingrid dat klopt maar heeft iedereen Internet en er wordt voor betaalt? Stop jij ook maar zo geld in zaken waar je niets van terug ziet?

  Marieke, de gemeente houd zich wel degelijk bezig met de peperbus, maar ik denk dat jij die krant niet leest anders wisr je wel waarom.


  Maak melding

 10. Vreemd, paar keer gesproken met krantendistributiepunt Stadshagen (oid) van Jolanda. Ook eens zelf gevraagd waarom ik iets niet had gekregen….het komt altijd en snel weer goed….voor heel Stadshagen, meerdere kranten! Als bezorgers falen, hoeven ze soms al na 1x niet meer terug te komen. Waarom lukt dat bij ons wel en elders niet altijd?

  Vrees toch dat het krantendistributiepunt niet zo capabel en doortastend is als in Stadshagen?


  Maak melding

 11. Punt voor adverteerders is dat ze een bepaald bedrag betalen dat gebaseerd is om xx.xxx huishoudens te bereiken (volgens opgaaf van de Peperbus, uiteraard). Altijd goed om te horen dat dat wel eens veel minder moest zijn.


  Maak melding

 12. @Tsja: daar heb je inderdaad een punt! Je betaalt voor een advertentie in verhouding te veel omdat niet het aantal huishoudens wordt bereikt wat in eerste instantie verteld is.
  Tijd voor de Peperbus om nu eindelijk de bezorging eens onder de loep te nemen.
  Voor iedereen die dus de PB niet ontvangt (en dat wel wenst): aangeven bij de verspreider!


  Maak melding

 13. Logisch dat je dit doet toch

  Voor iedereen die dus de PB niet ontvangt (en dat wel wenst): aangeven bij de verspreider!

  Maar dat geldt natuurlijk ook voor reclameblaadje De Swollenaer. Wordt ook niet overal even goed bezorgd. En eigenlijk (om een goed beeld voor de distributeer te krijgen) ook voor weggooi-krantjes als nieuws over Mastenbroek e.o.

  Als wij De Vinexpres niet krijgen, ga ik er ook achteraan; lezenswaardig krantje. Verwacht van de week ook nog een 30/4-krantje; ook interessant. Feit: Er wordt nogal eens wat papier niet of slecht bezorgd.

  Ons krantendistributiepunt Stadshagen, vraagt elke keer met klem aan te geven wat en wanneer je iets niet hebt ontvangen. Alleen zo kun je als distributiepunt ook serieus worden genomen, lijkt me.


  Maak melding

 14. De keren dat ik de Peperbus ontvang, lees ik het nieuws nauwelijks meer, omdat dit vaak al op weblogzwolle heeft gestaan.
  De vragen vanuit de gemeente zullen voornamelijk komen doordat in de Peperbus ook de gemeentelijke pagina’s staan, met daarin bekendmakingen over vergunningen en procedures. Iedereen wordt geacht dit onder ogen te kunnen hebben gekregen….


  Maak melding

 15. Eens Bas…denk dat ik de PB niet eens zou melden…de column van Spaan zou ik van internet halen. Swollenaer….mwooo ligt eraan wat er gevoetbald is….zou ik misschien nog bij onze C1000 ophalen.
  Misschien ook niet. Rest: zwaar onbelangrijk.
  Zou het wel altijd melden, omdat ze er bij ons zo goed achteraan zitten en willen weten waar er slecht bezorgd is.


  Maak melding

 16. @dick
  alles kan digitaal, maar vergeet niet dat er ook mensen zijn die geen internet aansluiting hebben.
  Bovendien de Peperbus bezorgers worden toch betaald voor het verspreiden? Dan moeten ze dat ook goed doen en niet halfgebakken.
  Wij krijgen de Peperbus ook erg onregelmatig in Holtenbroek


  Maak melding

 17. @ have, ben wel benieuwd hoe groot het % is dat met geen mogelijkheid over internet kan beschikken. Daarvoor maken ze dus nog steeds De Peperbus.

  Vind ik heel erg: betaald voor bezorgen….niet bezorgen is doeiiii. Daarom verwijs ik ook elke keer naar de goede ervaringen die ie met krantendistributiepunt Stadshagen heb.

  Weet je niet wie de bezorging in Holtenbroek coordineert?


  Maak melding

 18. @Dick – Geen idee hoe groot het % is, maar ik ken mensen die dat echt niet kunnen betalen.
  Heb meerdere keren met de klachten bezorg telefoon gebeld, en dan krijg je een bandje te horen, moet je je postcode huisnr e.d. opgeven en dan krijg je als klap op de vuurpijl te horen: Uw postcode is bij ons niet bekend.
  Volgens mij wordt de bezorging in Holtenbroek ook gecoordineerd door krantendistributiepunt Stadshagen.


  Maak melding

 19. @ have; Dat is een nog groter probleem; als je écht geen geld hebt voor een internetaansluiting en een pc van de kringloop.

  Dit is wel heel erg slecht

  Heb meerdere keren met de klachten bezorg telefoon gebeld, en dan krijg je een bandje te horen, moet je je postcode huisnr e.d. opgeven en dan krijg je als klap op de vuurpijl te horen: Uw postcode is bij ons niet bekend.

  Of het ook door Stadshagen gebeurd? Eerlijk gezegd zat ik er zelf ook ff aan te denken.


  Maak melding

 20. @Dick

  Dat is een nog groter probleem; als je écht geen geld hebt voor een internetaansluiting en een pc van de kringloop.

  Dit doet nu niet ter zake. Feit blijft bestaan dat de bezorging van een “gratis” krant zoals de PB en de PB Extra goed moet zijn…..


  Maak melding

 21. Hallo allemaal,

  Heel erg bedankt voor jullie reactie’s.
  Dick bedankt dat je ons hiervan op de hoogte hebt gesteld.
  Wij proberen altijd de kranten/folders zo goed mogelijk te bezorgen. Soms zit er tussen de bezorgers een rotte appel (als ik dat zo mag zeggen) en hoofdzaak voor ons is om deze appel eruit te halen maar als we geen klachten krijgen kunnen we niets.

  Het is eigenlijk heel makkelijk.
  De Peperbus en Peperbus Extra moeten gewoon goed bezorgd worden. Adverteerders zijn afhankelijk van de bezorgers!
  En wij betalen de bezorgers niet voor niets!

  *De bezorging van De Swollenaer staat helemaal los van de bezorging van de Peperbus en de Peperbus Extra (even weken op vrijdag-hier zit de woningzoeker bij in).

  * Het probleem is inderdaad dat klachten vaak niet bij ons terecht komen omdat mensen hun gegevens door moeten geven via een bandje. Vaak gebeurd het dat wij klachten pas de maandag erna ontvangen. Het kan dus ook gebeuren dat u uw klacht doorgeeft maar dat deze klacht nooit bij ons terecht komt. We krijgen soms pas maanden later een bepaalde klacht binnen maar ook klachten van mensen die nooit geklaagt hebben. Op deze manier word het voor ons wel heel moeilijk om de bezorging helemaal goed te krijgen.

  Hieronder vind u email adressen waar u de klacht naar toe kunt struren:

  Woont u in:
  Stadshagen, Westenholte, Spoolde, Veerallee, Holtenbroek, Berkum, Aa-landen of Zwolle Noord.
  Mail dan u klacht naar: klacht@bezorgerszwolle.nl

  Overige wijken
  Klachten Peperbus en Peperbus Extra
  info@directverspreidingen.nl

  Klachten over de bezorging van De Swollenaer kunt u sturen naar: info@brugmedia.nl

  Ik hoop dat op deze manier de klachten wel bij ons binnen komen en wij direct uw klacht in behandeling kunnen nemen.

  Met vriendelijke groet,

  Verspreidingsbureau Krantenhalte Stadshagen V.O.F.


  Maak melding

 22. Verslag:
  De afgelopen 3 jaren heeft de VVD elk jaar vragen gesteld, en heeft zelf de Peperbus eens rondgedeeld.
  Er wordt soms selectief bezorgd (enkele huizen in een straat).
  Na bellen zou de Peperbus alsnog bezorgd moeten worden.
  Burgemeester: het college is op de hoogte van de klachten. De burgemeester krijgt het weekblad zelf ook wel eens niet.
  Idee is een steekproef met boeteclausules. Er bestaat een overeenkomst met de Peperbus sinds 2009. De Peperbus zal in de krant melding maken om te kunnen klagen.
  Het weekblad doet kwartaalonderzoeken en laat dit de gemeente weten. Dat stuurt het college naar de raad.
  Nabezorgen blijft volgens de VVD een probleem.
  Vrijdag voor 10.00 uur de klacht melden bij de Peperbus.
  SP Siderius hoort nooit wat van de Peperbus, en vraagt zich af hoe dan de procedure is.


  Maak melding

 23. Dit strookt niet met elkaar

  Nabezorgen blijft volgens de VVD een probleem.

  en de ervaring

  VVD heeft zelf de Peperbus eens rondgedeeld.

  Als dat goed bevallen is, kunnen ze toch ook nabezorgen?


  Maak melding

 24. De bezorgers worden betaalt net als ik en als ik mijn afspraken niet na kom vlieg ik er ook uit. De bezorgers verdienen net zoveel als mensen in de thuiszorg etc.Dus gemaskzucht zullen we maar zeggen.

  Marcus en Jolanda…Omgeving albert cuypstraat.


  Maak melding

 25. @ Zus en zo. Eens en Marcus & Jolanda kennende ook eens met

  De bezorgers worden betaalt net als ik en als ik mijn afspraken niet na kom vlieg ik er ook uit.

  Réken erop dat ze daar gepaste maatregelen tegen die lamstralen nemen! Sommigen bezorgen zelfs helemaal niet en flikkeren alles in de kliko!

  Daarom willen ze zo dondersgraag naw-gegevens zodat ze de bezorger kunnen aanspreken en hij/zij zeer waarschijnlijk niet terug hoeft te komen. Hun hebben natuurlijk ook een zeer goede naam hoog te houden. En nee, heb geen enkel belang bij hun. Zijn gewoon aardige mensen.

  Misschien wil je ze toch nog ff een adres of tenminste een nadere straat omschrijving mailen?


  Maak melding

 26. Blokhoofd van de week/maand; is dat wat hier? Nu De Peperbus al wel 10 jaar (?) geen cirkelhoofd meer heeft?

  Mandje tierelantijntjes van diverse sponsoren moet toch kunnen, eens in de week/eens in de maand?

  Misschien een kortingscoupon bij NOORDMAN? Die hebben wat ruimte in hun sponsoringsbudget, omdat zij geloof ik (heel) wat minder gaan doen bij WVF?


  Maak melding

 27. @ zusenzo
  De bezorgers verdienen net zoveel als mensen in de thuiszorg etc.Dus gemaskzucht zullen we maar zeggen.

  Hoeveel is dat dan zusenzo, ik weet wat een bezorger verdient, weet jij wat ze in de thuiszorg verdienen?
  Weet niet wat dit te maken heeft met het bezorgen van de kranten.


  Maak melding

 28. Z&z hallo, waar ben je! Huisnummer ook graag

  Bericht door zusenzo, op 27 april 2010 om 07:48
  De bezorgers worden betaalt net als ik en als ik mijn afspraken niet na kom vlieg ik er ook uit. De bezorgers verdienen net zoveel als mensen in de thuiszorg etc.Dus gemaskzucht zullen we maar zeggen.

  Marcus en Jolanda…Omgeving albert cuypstraat.  Maak melding

 29. Vandaag in Assendorp wel ontvangen.

  Mooie kop:

  Gemeenteraad debatteert over notitie tegen alcoholmisbruik van Christenunie

  foei toch CU!


  Maak melding

 30. Vroeger had ik eens een doos kauwgom die ik naast de regio ijsselmond moest bezorgen, toen had ik opeens genoeg kauwgom voor 2 jaar.. 🙂

  Overigens vandaag geen pepperbusse mogen ontvangen :O


  Maak melding

 31. Die CU drinkt er wat af als je de kop mag geloven.Het stond er raarmaar als je het leest is John bezorgt en niet onterecht.Alle partijen zijn dat wel met elkaar eens.Handhaving is heel moeilijk.Ouders ,bestuurders ,leiders etc zullen er met zijn allen wat aan moeten doen,maar oh wat is dat moeilijk.Een uitdaging dus.Sportkantines en Horeca krijgen vaak de schuld en dat is lang niet altijd de waarheid.Het neemt niet weg dat het idee van de CU goed is in mijn ogen  Maak melding

 32. @ Wichert, laten we in elk geval blij zijn dat we in Zwolle geen “zuipketen”/ok nauwelijks (;)) kennen. Tjonge nou, gister nog wat gegevens uitgewisseld met bewoners van Gelderse dorpen….


  Maak melding

 33. Zoepkeet’n op de Veluwe?

  In Zwolle weet ik er maar 1, maar dat schijnt wel een héle gezellige te zijn. Overigens…..reeds in de 80’s fungeerde de schuur bij ons “op ’t land” als zodanig. Wel gecontroleerd! Maar wij hebben toch niet de twijfelachtige eer de 1e zoepkeet van weet ik veel wat te hebben gehad 😮 Straks worden we nog beticht van trentsetten >:(


  Maak melding

 34. Dit was de bron drama123, 17:38;
  Vandaag in Assendorp wel ontvangen.

  Mooie kop:

  Gemeenteraad debatteert over notitie tegen alcoholmisbruik van Christenunie

  foei toch CU!
  =============
  Daarna ging het alleen nog over drinken bij de voetbal en in zoepkeet’n maar uh…….wat dacht je van zoep’n bij andere sporten?

  Tennis?
  Hockey?

  Hmmmm, te ver on-topic vrees ik.

  Ga De Peperbus “lezen” misschien staat Jan v.O.’s portrettengala met reclameteksten er wel weer in?


  Maak melding

 35. ik heb de peperbus zelf bezorgd en ik kan zeggen er wordt goed met klachten omgegaan.
  Als er klacht is dan wordt ie doorgegeven aan bezorger met een brief waar in staat van hoe en wat.

  Denk ook na het is niet eerlijk als je mensen er uitgooid omdat ie perongeluk zijn peperbus verkeerd bezorgt.
  iedereen maakt fouten. zelfs de president en al zijn makkers als we die allemaal eens bijlangs gaan dan de hele 2e kamer leeg.

  kortom het is nog niet zo slecht gesteld.

  p.s. ik ben zelf gestopt met perperbus en heb maar 1 keer klacht gehad:'(


  Maak melding

 36. Mogguh, klopt: de beste staat in Stadshagen aan de rand van het centrum. Komt goed uit, want de heer des huizes is een ENORME liefhebber! Zelfs de nieuwste smaken exclussieve Cup a Soup hmmmm:P


  Maak melding

 37. Nu verschijnt de woningzoeker weer apart. Ik heb hem eenmaal ontvangen. Heb de woningbouwvereniging gebeld
  maar die kunnen er ook niets aan doen. iemand een tip?


  Maak melding

 38. Ben zelf Stadshagenees en heb geregeld ervaren dat mijn voordeur klem zat van alle krantjes/reclames. Van handje contantje tot v-express. Alles ging direct in de blauwen containert. Ging? Ja heerlijk zo n stickert!


  Maak melding

Reageer