Tentoonstelling Michiel Knaven

Zwolle – Het Stedelijk Museum Zwolle toont vanaf 25 april 2010 recent werk van Michiel Knaven. Zijn foto’s zijn gegroepeerd in poëtische 2, 3, 4 en 9 luiken. Knaven componeert, associeert de beelden rond het woord ‘vlucht’, wat ook de titel van deze tentoonstelling is.

Michiel Knaven, geboren in 1956, beoefent verschillende kunstdisciplines. Hij houdt zich zowel met beeld als met geluid bezig. Na een studie viool aan het conservatorium vervolgde hij zijn opleiding aan de AKI in Enschede met o.a. fotografie. In zijn werk brengt hij vaak beide vakgebieden samen. Zo ontstonden foto’s en fotoboeken, gecombineerd met geluidscassettes en tentoonstellingen met koptelefoons. Als computer en net-art kunstenaar ontving hij in 2001 de tweede prijs ‘Art on the Net’ in Tokio. In het park de Weezenlanden realiseerde Knaven het Park-project. Met een vaste frequentie in tijd maakte hij steeds op dezelfde plek een foto. Uit iedere maand is er één foto in glas langs het pad te zien vanwaar ook de foto’s gemaakt zijn. De bezoeker kan zo heden en (recent) verleden tegelijk zien.

In de foto’s van Michiel Knaven speelde vorm een dominate rol, totdat hij door de digitale ontwikkelingen en het zelf kunnen afdrukken de mogelijkheid kreeg om de werking van kleur te gaan onderzoeken.

In 2007 toonde hij resultaten hiervan in de expositie ‘De kleur van de stad’.

In zijn foto’s maakt hij zo’n uitsnede van de werkelijkheid met zijn camera dat gewone zaken als straatmeubilair een bijzonder onderdeel van het beeld vormen. De geëxposeerde straatbeelden zijn gemaakt in New York, Parijs, Amsterdam en Zwolle.

Nu toont het Stedelijk Museum Zwolle zijn meest recente werken, foto’s gegroepeerd in poëtische 2, 3, 4 en 9 luiken. Hierbij gebruikt hij de foto niet als registratie van de werkelijkheid maar als onderdeel van een groter geheel.

Eerder vonden tentoonstellingen met werken van deze kunstenaar plaats in onder meer New York, Washington, Sao Paulo en Tokyo, alsmede in eigen land in Utrecht, Zwolle, Rotterdam en Enschede.

De Tentoonstelling ‘Vlucht’ van Michiel Knaven start met een uitvoering van de ‘Ursonate’ van Kurt Schwitters. Een kunstenaar/componist die evenals Knaven zich niet liet beperken tot één kunstdiscipline, tot één materiaal.

Tentoonstelling:Michiel Knvaven
Periode:25 april t/m 20 juni 2010
Locatie:Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41, Zwolle
Artikel delen:

Reageer