Open Huis bij plaatsing middendeel spoorbrug Hanzelijn

Zwolle – In het weekeinde van zaterdag 1 en zondag 2 mei zal het 135 meter lange middendeel van de nieuwe spoorbrug over de IJssel tussen Hattem en Zwolle worden geplaatst. ProRail organiseert in Hattem een ‘open huis’ voor geïnteresseerden die de werkzaamheden van dichtbij willen volgen. Op www.hanzelijn.nl is het werk op afstand te volgen via een webcam. In verband met het invaren en hijsen is de IJssel gedurende 48 uur gestremd voor alle scheepvaartverkeer.

 ijsselspoorbrug_8620_470.jpg

Het 135 meter lange sluitstuk van de spoorbrug  is gedurende de afgelopen drie maanden in elkaar gelast op de bouwlocatie aan Zwolse zijde. Op zaterdag 1 mei rijdt het middendeel op transportwagens naar de IJssel waarna het op twee pontons in positie wordt gevaren. Daar wordt het gekoppeld aan de hijsconstructies die vooraf op de brugdelen in Zwolle en Hattem zijn aangebracht. Het hijsen van het middeldeel gebeurt op zondag 2 mei. Om veiligheidsredenen werkt de aannemer alleen bij daglicht en is de IJssel gestremd voor alle scheepvaartverkeer. Onder invloed van het weer kan het invaren en hijsen worden uitgesteld. Een animatie van de gehele operatie is nu te zien op www.hanzelijn.nl.

Open huis

ProRail biedt geïnteresseerden de kans om de werkzaamheden veilig van dichtbij te volgen. De spoorbeheerder organiseert ter hoogte van Geldersedijk 28 een ‘open huis’ waar iedereen op zaterdag en zondag tussen 10:00 uur en 17:00 uur welkom is. In overleg met gemeente Hattem wordt hiervoor het parkeerverbod op de Geldersedijk tijdelijk opgeheven. Verkeersregelaars begeleiden bezoekers bij het parkeren. In verband met de beperkte parkeerruimte roept ProRail op om zoveel mogelijk te voet of op de fiets te komen. Voor doorgaand gemotoriseerd verkeer blijft de Geldersedijk afgesloten tot maandag 10 mei. Dit wordt omgeleid via de Hilsdijk, Hessenweg, Vechtstraat en Burg. Bijleveldsingel.

Hanzelijn

Vanaf eind 2012 duurt een treinreis tussen Lelystad en Zwolle slechts dertig minuten. Het noorden en noordoosten van Nederland komen zo dichter bij de Randstad te liggen. Ook zorgt de Hanzelijn voor minder drukte op de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort, en Amersfoort-Zwolle. In Dronten en Kampen verrijzen nieuwe stations en station Lelystad wordt uitgebreid. Tussen Hattem en Zwolle komt een nieuwe brug over de IJssel. Tussen Dronten en Kampen komt een tunnel onder het Drontermeer. De aanleg van de Hanzelijn kost ruim 1 miljard euro.

Artikel delen:

Reageer