Vertrek directeur Bibliotheek Zwolle

Zwolle – Met ingang van 1 augustus vertrekt Tineke van Ham bij Bibliotheek Zwolle. Daarbij kan ze terugkijken op een zeer succesvolle periode voor de bibliotheek. Tijdens haar directeurschap werd de afname van uitleningen en leden een halt toegeroepen. Door samenwerking met het onderwijs en door het introduceren van de nieuwe winkelformule kreeg de bibliotheek de stijgende lijn weer te pakken. Ze laat een financieel gezond bedrijf achter, met enkele succesvolle projecten in de etalage.

Tineke van Ham begon op 1 augustus 2004 als directeur bij de  bibliotheek in Zwolle. Daarvoor vervulde ze dezelfde functie in Winterswijk. Bij haar komst verkeerde de bibliotheek  in de mineur, het aantal uitleningen en leden liep terug en de toekomst stemde somber. Dankzij de introductie van het cultureel ondernemerschap en de constructieve samenwerking met de gemeente Zwolle klom de bibliotheek uit het dal. En met succes: de omzet steeg en enkele spraakmakende projecten trokken zelfs landelijk de aandacht.

Cultureel ondernemerOm het bereik van de bibliotheek te vergroten is de afgelopen jaren stevig ingezet op klantonderzoek en marketing. Daarbij is intensief samengewerkt met het onderwijs en andere bibliotheken in de provincie. Een van de resultaten is Biebsearch; een succesvol en spraakmakend product voor het middelbaar en voortgezet onderwijs. Biebsearch kreeg in 2008 de landelijke innovatieprijs.

Een ander succes is behaald met de introductie van de nieuwe winkelformule, een landelijke primeur. Vanuit het netwerk van bibliotheken in Overijssel is deze nieuwe formule ontwikkeld en voor het eerst toegepast in Zwolle Zuid. Met deze nieuwe ideale bibliotheek kreeg Zwolle haar eigen winkel van informatie en inspiratie.

RijnbrinkgroepIn haar nieuwe functie als bestuurder van de Rijnbrinkgroep werkt van Ham verder aan het verstevigen van het bibliotheeknetwerk. De Rijnbrinkgroep is een holding waar ondermeer de netwerken van bibliotheken in Overijssel en Gelderland en de serviceorganisatie De Blauwe Brug onder vallen. Vanuit deze nieuwe functie blijft van Ham betrokken bij de verdere ontwikkeling van het bibliotheekwerk in de wijde regio.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Tineke, ik vind het jammer dat je vertrekt. Je hebt veel ondernomen om de bibliotheek de ontwikkelingen bij te laten houden. Beter, de plek van de bieb is versterkt.
  Veel succes in je nieuwe baan.


  Maak melding

 2. Voor lui die wensen te internetten is het verbeterd . Maar is dit de taak van een bibliotheek? Voor boeken liefhebbers die zelf een boek snel willen zoeken is het verslechterd.
  Boeken staan niet meer op nummer. Zoals voorheen. Maar staan nu , tja hoe eigenlijk… zodanig i.i.g. dat ik regelmatig assistentie moet inroepen.
  Maar dat blijkt na een vraag hierover, de bedoeling te zijn.
  Werkverschaffing voor het personeel of iets dergelijks.
  Ik heb dit jaar maar weer gestort (geld) maar het was met enige tegenzin.
  Ik heb het nog niet over de kwaliteit van de collectie, vele boeken die mijn interesse hebben, hebben hun standplaats niet in Zwolle. Het valt te vaak op dat Deventer en Enschede het exemplaar of de CD hebben en Zwolle niet.


  Maak melding

Reageer