Spektaculaire plaatsing brugdeel nieuwe IJsselbrug

Zwolle – Komend weekend wordt de nieuwe spoorbrug over de IJssel bij Zwolle geplaatst. De plaatsing is op zaterdag 1 mei en zondag 2 mei tussen 10 uur en 17 uur. De felrode brug is ontworpen door Quist Wintermans uit Rotterdam. Een animatie van het plaatsen van het brugdeel vindt u hier.

Het stalen brugdeel, 135 meter lang en 2500 ton, moet van de wal op zijn plaats worden gebracht. Op zaterdag 1 mei rijdt het brugdeel op transportwagens naar de IJssel waarna het op twee pontons in positie wordt gevaren. Daar wordt het gekoppeld aan de hijsconstructies die vooraf op de brugdelen in Zwolle en Hattem zijn aangebracht. Het hijsen van de brug gebeurt op zondag 2 mei. Om veiligheidsredenen werkt de aannemer alleen bij daglicht en is de IJssel gestremd voor alle scheepvaartverkeer. Ter hoogte van Geldersedijk 28 in Hattem zijn de werkzaamheden voor het publiek goed te volgen. Als er sprake is van slechte weersomstandigheden kunnen het invaren en hijsen worden uitgesteld.

De spoorbrug is onderdeel van de Hanzelijn – een nieuwe spoorlijn tussen Zwolle en Kampen. Eind 2012 is deze klaar en duurt een treinreis tussen Lelystad en Zwolle slechts dertig minuten. Het noorden en noordoosten van Nederland komen zo dichter bij de Randstad te liggen. Ook zorgt de Hanzelijn voor minder drukte op de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort, en Amersfoort-Zwolle. Dronten en Kampen krijgen nieuwe stations en station Lelystad wordt uitgebreid.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer