Nieuwe spoorbrug over de IJssel krijgt smoel

Zwolle – Woensdagmorgen was het redelijk hectisch op het bouwterrein van de nieuwe spoorbrug over de IJssel. Men voelde dat er een spectaculaire actie aanstaande is. Zowel in de Zwolse als in de Hattemse uiterwaarden van de IJssel werd hard gewerkt om aanstaand weekend de nieuwe verbinding tussen de provincies Overijssel en Gelderland voor het treinverkeer als ook voor wielrijders tot één geheel te monteren.

ijsselspoorbrug_4424_470.jpg
Aan beide zijden is een hijsinstallatie aangebracht … 

Mensen uit alle delen van Europa nemen als werknemer bij de betrokken bedrijven deel aan dit grote imposante project. Kroatië, Polen, Tsjechië, Duitsland, België, noem maar op. Allen zijn zij in dienst van de bedrijven Max Bögl, Zublin, Welling of een van de onderaannemers. De Nederlandse taal staat op dit moment langs de IJssel redelijk onder druk. De nieuwe spoorbrug over de IJssel krijgt dit weekend smoel. De pontons liggen reeds gereed voor het dragen van het 2500 ton wegende en 135 meter lange sluitstuk en het hijsmechanisme is aan weerszijden geïnstalleerd. Voor het weekend moet de zware metalen kolos op transportwagens zijn geplaatst, zodat deze op de pontons gereden kan worden. Het sluitstuk is de laatste maanden op de bouwlocatie aan de Zwolse zijde in elkaar gelast.

ijsselspoorbrug_2504_470.jpg
Ver boven het maaiveld, doen de werknemers zonder angsten hun werk …

ijsselspoorbrug_2543_470.jpg
Het sluitstuk, dat aanstaand weekend zal worden gemonteerd …

ijsselspoorbrug_4469_470.jpg
Een van de pontons die de 2500 ton wegende metalen kolos moet dragen …

Zaterdag 1 mei zal dit laatste deel van de brug op transportwagens naar de IJssel gereden worden en op twee pontons worden geplaatst, waarna naar de plaats van bestemming wordt gevaren. Op deze plek wordt het deel gekoppeld aan de reeds aangebrachte hijsconstructies aan weerszijden van de IJssel. De hijswerkzaamheden worden de volgende dag, zondag 2 mei, verricht. Per uur zal het sluitstuk 3 meter omhoog worden gehesen. De nieuwe spoorbrug over de IJssel is een belangrijk onderdeel van de Hanzelijn. Een verbinding die het mogelijk maakt dat het noorden en noordoosten van Nederland dichterbij de Randstad komen te liggen.

ijsselspoorbrug_2499_470.jpg
Op de hijsinstallaties staan 8 bundels stalen kabels klaar voor het grote karwei …

ijsselspoorbrug_2513_470.jpg

ijsselspoorbrug_2520_470.jpg
Linksboven IJsselstein, het zenuwcentrum van het project …

ijsselspoorbrug_2539_470.jpg
Beide oevers, met op de Zwolse oever het klaarliggende sluitstuk …

ijsselspoorbrug_4451_470.jpg

ijsselspoorbrug_4462_470.jpg

ijsselspoorbrug_4492_470.jpg
Kijkrichting Zwolle …

Artikel delen:
Reacties 7
 1. [Een van de pontons die de 2500 kilo wegende metalen kolos moet dragen ../i] weegt die kolos niet meer? zo zwaar weegt mn schoonmoeder bijna:):) ik denk dat het een vergissing is.


  Maak melding

 2. @Observer.
  Scherp!!! Je hebt gelijk.
  Foutje van mij bij het onderschrift.
  Ik heb trouwens medelijden met je schoonmoeder!:)


  Maak melding

Reageer