Belgische Keizer moet op Koninginnedag terras sluiten

Zwolle – De fractievoorzitter Freddy Eikelboom van Swollwacht heeft verbaasd kennis genomen van het besluit, ‘dat de gemeente Zwolle afdeling handhaving op een niet te verstane wijze afrekent’ met horecaondernemers die zich niet houden aan het Zwolse terrassenbeleid. Café De Belgische Keizer is, doordat twee klanten zich na 01.00 uur bierdrinkend ophielden buiten het horecabedrijf, beboet met 180 euro en mag het buitenterras vandaag, met Koninginnedag en op 1 mei niet openen van de gemeente.

29-04-2010_terrasverbod_de_belgische_keizer_1.jpg
Terras Belgische Keizer donderdagmiddag toch weer open…

Eikelboom: "Een sanctie hiervoor is op zijn plaats naar mijn mening, maar de betreffende ondernemer maar liefst drie dagen omzet te onthouden door het terras te sluiten vind ik in deze tijd waar het voor iedere ondernemer keihard knokken geblazen is veel en veel te ver gaan. De sanctie tevens ten uitvoer te brengen op Koninginnedag – een dag wat voor geheel Zwolle een feestelijke gebeurtenis dient te zijn – vind ik passen onder de noemer onverantwoord besturen. Het kan toch niet zo zijn, dat deze ondernemer – die wellicht geen enkele weet heeft gehad dat er twee klanten met een glas buiten stonden – op deze wijze financieel gedupeerd wordt voor een tweede overtreding."

"Ik wil u met klem verzoeken om deze sanctie op koninginnedag niet ten uitvoer te brengen, temeer omdat u hierbij niet alleen de betreffende ondernemer treft maar ook veel Zwollenaren die op deze feestelijke dag gebruik willen maken van het terras bij de Belgische Keizer."

29-04-2010_terrasverbod_de_belgische_keizer_2.jpg

Naar aanleiding van bovenstaande heeft Eikelboom voor burgemeester H.J. Meijer de volgende vragen:
 
1. Is de betreffende ondernemer bij waarneming van de overtreding in kennis gesteld van de overtreding? Zo nee, waarom niet? Zo ja, heeft deze ondernemer de kans gehad om deze overtreding te herstellen?
2. Is het terecht te stellen dat de ondernemer in deze hoofdverantwoordelijk is voor deze overtreding van klanten?
3. Waarom worden niet de klanten in dit soort situaties beboet voor de overtreding, maar alleen de uitbater?
4. Bent u bereid om de sanctie die is opgelegd uit te stellen tot na koninginnedag?
 
Ik zie u reactie en besluit betreffende het uitstellen van de sanctie gaarne met spoed tegemoet.
 
Met vriendelijke groet,
Freddy Eikelboom
Swollwacht

Artikel delen:
Reacties 65
 1. Helemaal eens, een ongehoord zware straf, en dat juist met Koninginne dag, ik vind het echt belachelijk, een boete OK, maar dit?


  Maak melding

 2. Geen probleem voor de Belgische Keizer, ze hebben van de 4 nog 3 andere aangrenzende terrassen op de Melkmarkt over.


  Maak melding

 3. De ambtelijke molen draait weer op volle toeren.
  Laat ze de echte problemen in de binnenstad eens eerst oplossen in plaats van een hardwerkende uitbater het leven zuur te maken.


  Maak melding

 4. Over onbehoorlijk bestuur gesproken.
  Dit valt onder de noemer ondernemertje pesten.>:(>:(

  Kan / kunnen deze ambtenaren niet alvast wegbezuinigd worden???


  Maak melding

 5. Heeft de uitbater van de BK de betreffende ambtenaar niet herkend toen die vorige met z’n hele familie was neergestreken op z’n terras, en hem alles gewoon heeft laten betalen?:o


  Maak melding

 6. Vooral HARDWERKEND Han. Maar alle andere straffen moeten wel zo zwaar mogelijk? Blijf af van de ondernemer die ondernemer is omdat ie niet onder een “baas” kan werken?


  Maak melding

 7. Ronduit belachelijk,wie dit heeft bedacht moeten ze opsluiten.
  Wat wordt Nederland toch een zeikerig land.

  Dit is echt ondernemen onmogeliijk maken,zeer kwalijk.
  Zeker als je bedenkt dat de horeca ,het al moeilijk heeft ivm het rookverbod.

  Nu zullen hier best mensen zeggen regels zijn regels,maar dit is ronduit schandalig.

  En allemaal door mensen die klagen over geluidsoverlast,maar als u ervoor kiest om in de binnenstad te gaan wonen,hoort dat erbij.  Maak melding

 8. Ja klopt maar toen wist ik nog niet dat’t hier gepubliceerd zou worden ?n ik wilde graag weer’s ergens als eerste openen Dick! 😉


  Maak melding

 9. @ Tonn. Mooie zgn 2-deling toegevoegd aan het maatschappelijk klimaat in NL. Nogal klovenscheppend:

  ambtenaar – ondernemer

  Je weet dat er nog meer zijn?

  gelovig – ongelovig
  alloctoon – autochtoon
  man – vrouw
  zwart – wit
  Links – Rechts
  actief – lui
  dom – slim
  negatieve – positieve mensen

  etc etc
  Maar uh psst Tonn…volgens mij is er maar 1 kloof in NL:

  die tussen
  (puisant) rijk – (relatief) arm  Maak melding

 10. Belachelijk zeg 😮
  En wat zou de sanctie zijn als ze dit naast zich neerleggen en gewoon een terras neerzetten? Gezien de verwachte omzet op die dagen misschien de overweging waard?


  Maak melding

 11. walgelijk… kijk fout is fout… en sancties… goed… maar deze sanctie treft de ondernemer bikkelhard in zijn omzet. Niet correct! Blijkbaar is het de afdeling handhaving meer te doen om een ondernemer echt te breken dan te sanctioneren . BAH!


  Maak melding

 12. “Café De Belgische Keizer mag tóch de komende drie dagen terras buitenzetten. Naar aanleiding van de reactie van Horeca Nederland en de berichtgeving over het terrasverbod voor café De Belgische Keizer, is het verbod ‘tot nader order opgeschort’. Dat meldt een gemeentewoordvoerder zojuist.”


  Maak melding

 13. Leuk voor ze, gefeliciteerd ook. Zal wel een beetje inkomsten schelen. Maar als je straf verdient….tja dan moet je het ook krijgen.

  Of geldt dat alleen in andere situaties en kunnen die straffen nooit hoog genoeg zijn?


  Maak melding

 14. Beetje zwakke knieën van de Gemeente. Gaan ze negatief de publiciteit in, krijgen ze het al benauwd.
  Of weten ze wel dat ze een beetje overdreven in hun reactie waren?


  Maak melding

 15. Ik doel niet persé op een post maar meer op de algemene toonzetting in dit topic. Alhoewel 12.06 wel een goede indruk geeft.


  Maak melding

 16. Merk vaak in politieke campagnes…dat met name de VVD en VVD-gerelateerde partijen (ook in Zwolle) voortdurend ongenuanceerd en populistisch afgeven op mensen die in de publieke sector werkzaam zijn. Hun eigen positie, daarentegen, is vaak heilig. Inderdaad, ongenuanceerd heilig. Zelfs een groot deel van de ondernemers, die uit nood voor zichzelf zijn begonnen (omdat ze niet onder een “baas” kunnen werken) roeptoetert maar raak over uitvoerders en handhavers van wetten die we SAMEN hebben gemaakt.


  Maak melding

 17. Tóch terras voor De Belgische Keizer
  door Janske Mollen. donderdag 29 april 2010 | 11:01 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 29 april 2010 | 12:38

  ZWOLLE – Café De Belgische Keizer mag tóch de komende drie dagen terras buitenzetten. Naar aanleiding van de reactie van Horeca Nederland en de berichtgeving over het terrasverbod voor café De Belgische Keizer, is het verbod ‘tot nader order opgeschort’. Dat meldt een gemeentewoordvoerder zojuist.

  Zie ook:
  ⤢Zware sanctie Belgische Keizer
  Dit besluit is inmiddels aan de eigenaar van de Belgische Keizer meegedeeld. De Belgische Keizer kreeg het terrasverbod na twee geconstateerde overtredingen; één eind vorig jaar en de laatste op 15 april toen twee gasten na 01.00 uur met een glas bier buiten stonden. Naast een boete van 180 euro moest het café drie dagen, inclusief Koninginnedag, het terras binnen houden. Dat laatste is nu herroepen.


  Maak melding

 18. Dick: Zelfs een groot deel van de ondernemers, die uit nood voor zichzelf zijn begonnen (omdat ze niet onder een “baas” kunnen werken)

  flauwe en ongenuanceerde opmerking. Alsof iedereen die “onder een baas” werkte daar niet meer kon werken en dan maar zelfstandige is geworden.
  Kort door de bocht en niet respect vol naar hardwerkende ondernemers die niet zoals veel mensen een nine to five baan hebben waar ze dan ook nog onder werktijd oneindig veel kunnen internetten en reageren op fora.
  Gelukkig gaan we jouw geen “loonslaaf”noemen. En zeggen dat jij geen moed hebt om zelfstandige te worden. Een sympathiek sorry richting alle Zwolse ondernemers zal je sieren… en dat mag dan is de baas zijn tijd hoor.


  Maak melding

 19. @ Huub, mag dan flauw en ongenuanceerd beoordeeld worden. Laat ik er écht een paar kennen. Prima kerels ook en eerlijk. Zo eerlijk dat ze het toe willen geven. heb toch ook niet geschreven dat het voor elke ondernemer opging?


  Maak melding

 20. als jij toegeeft die loonslaaf te zijn en dat eerlijk toegeeft en dan ook eerlijk toegeeft te kunnen internetten in de tijd van die baas… ja, dan ben je eerlijk. Toegeven Dick? En waar ging deze discussie nou ook al weer over… ???


  Maak melding

 21. Toegegeven: loonslaaf. Sterker nog: ben er trots op 100% ergens aan bij te kunnen dragen tegen een redelijke vergoeding. In een niet uber-hiërarchische omgeving, onder sociale arbeidsomstandigheden en met veel plezier, bewegingsvrijheid (oa in dagindeling relatieve bewegingsvrijheid) en eigen verantwoordelijkheid (die bovendien zo laag mogelijk in de organisatie ligt).
  —–
  Zo wilde ik net posten @ Hans van E. dat ik net de CD heb ingeplugd die hij ook kent (hoe toepasselijk) “Zoenen met de Koningin”…als arbeidsvitaminen.
  —–
  Discussie hier haha, heb ik alles al over geschreven wat ik wilde 😉


  Maak melding

 22. zoals altijd @Dick: je blijft er heerlijk om heen zwetsen en maakt er zoals gewoonlijk (tijdens werktijd) weer een dick-show van. Inhoudelijk reageer je eigenlijk nooit terwijl je daar genoeg tijd voor zou moeten hebben. Blijft jammer.


  Maak melding

 23. 😉 Huub, ivm aangepaste planning, ben ik hier nog langer. Dit is je mooiste zin, getuigd van wijsheid, inzicht en programmering van mijn werk

  terwijl je daar genoeg tijd voor zou moeten hebben

  . Maar heb wederom gemeld wat ik wilde: zeer tevreden met mijn werk tbv de publieke zaak. Jammer dat jij minder tevreden overkomt. Hoop op beterschap voor je. Hoe dan ook: geniet van alles en probeer er morgen een topdag van te maken. Tot ziens, vast en zeker eens.


  Maak melding

 24. Memo burgemeester Meijer:

  Naar aanleiding van (de publiciteit rond) een voorgenomen tijdelijk terrasverbod voor de Belgische Keizer aan de Melkmarkt en raadsvragen daarover, hecht ik eraan om u met deze memo te informeren over de gang van zaken.

  De afdeling Toezicht en Handhaving heeft deze week schriftelijk aan de exploitant van de Belgische Keizer laten weten dat hij zijn terras voor drie opeenvolgende dagen niet mag gebruiken. De sanctie vloeit voort uit het beleid dat in 2000 hierover samen met de horeca is afgesproken. Handhaving heeft plaats na melding door de politie van een overtreding van het terrassenbeleid. Wanneer geconstateerd wordt dat een terras na de afgesproken sluitingstijd van 01.00 uur nog in gebruik is, stuurt de gemeente de desbetreffende ondernemer een zogenoemd voornemen. Daarin staat welke overtreding geconstateerd is, en dat bij een volgende overtreding – conform de afspraken – een terrasverbod van drie dagen volgt. Het is zeg maar een ??gele kaart??. Wanneer andermaal door de politie geconstateerd wordt dat een terras na 01.00 uur in gebruik is, wordt het verbod gehandhaafd. Dit wordt schriftelijk meegedeeld aan de ondernemer: het verbod geldt – conform de afspraken – op de donderdag, vrijdag en zaterdag na overhandiging van de beschikkingsbrief.

  Deze regels zijn indertijd in gezamenlijkheid opgesteld om overlast te voorkomen en om voor iedereen duidelijkheid te bieden. Uit de gang van zaken rond de Belgische Keizer blijkt dat bij de horeca de gemaakte afspraken op weerstand stuiten. Bijkomende factor daarbij is dat het terrasverbod voor de Belgische Keizer nu samen zou vallen met Koninginnedag.

  Als portefeuillehouder Toezicht en Handhaving heb ik daarop besloten in dit dossier een adempauze in te lassen. Om een open dialoog mogelijk te houden, wil de gemeente nu eerst in overleg treden met Koninklijke Horeca Nederland afdeling Zwolle over de eerder gemaakte afspraken. Uitgangspunt daarbij is dat de belangen van alle betrokkenen zo goed mogelijk gewaarborgd worden. Stelregel blijft dat overlast voor omwonenden zoveel mogelijk voorkomen wordt. Voor mij is belangrijk dat Koninklijke Horeca Nederland dit ook onderschrijft. Uit het overleg kan vervolgens naar voren komen dat het sanctiebeleid wellicht enige aanpassing behoeft. Ik hoop u hiermee voor dit moment voldoende geïnformeerd te hebben.

  johnvboven.nl


  Maak melding

 25. Terecht dat de zaak is opgeschort, maar ja…..sowieso is het een “rare” regel tegen de uitbater. Inderdaad diegene die buiten staat met een ( leeg) glas beboeten.

  Belgische keyzer is gewoon een nette toptent , nooit geen trammelant.  Maak melding

 26. @ Rene, iedereen zal toch op de hoogte zijn van de regels mag je aannemen. En ja, kan bijzonder goed begrijpen dat er geen glas op het terras mag. Dikke 20 jaar geleden moesten we rennen voor ons leven omdat 1 van ons iets te lang met een glas bier buiten stond in Rotjeknor, voor een potje van het Ned.Elftal. Ook dit ging allemaal weer net goed.


  Maak melding

 27. Denk dat er zoiets staat als: uitbater is verantwoordelijk voor de veiligheid binnen in de HORECA gelegenheid en op bijbehorend terras.
  Als uitbaters het niet met regels eens zijn, moeten ze bezwaar maken, in opstand komen op……o.k een oorlog voeren gaat net iets te ver 😉


  Maak melding

 28. Flauwe discussie waarin Dick en Huub (c.s.) om het hardst proberen elkaar de loef af te steken met vooroordelen over respectievelijk ondernemers en ambtenaren. Beide groepen doen gewoon hun werk en verdienen respect, uitzonderingen daargelaten.


  Maak melding

 29. @ Lieftallige dame, jammer maar je ziet het verkeerd. Tenminste anders dan mij. Vind zelf namelijk dat (bijna) iedereen respect verdient. Tot het tegendeel is bewezen natuurlijk.

  Moet je niet aan de Oranjenachtbitter?


  Maak melding

 30. Sorry Dame, maar je hebt ook niet goed gelezen. 11:35 stel ik o.a.

  Mooie zgn 2-deling toegevoegd aan het maatschappelijk klimaat in NL. Nogal klovenscheppend:

  ambtenaar – ondernemer

  Dus een veroordeling van de groepjesvorming.

  Wat schrijf je zelf:

  Beide groepen doen gewoon hun werk

  tja, dan wordt het opeens wel heel makkelijk om zomaar een discussie (was het dat uberhaupt?) als “flauw” te bestempelen. Bedoel ik hou ook absoluut niet van “flauw” (bettie peper en zolt d’r in), maar dat is hier niet de juiste kwalificatie mijns inziens?


  Maak melding

 31. Nee, nog niet aan toe gekomen net uitgeschreven over flauw peper en zout….de bitter is slechts in 1 groen flesje redelijk bitter Twents-brouwsel tot me gekomen….maar de avond/nacht is nog jong 😉


  Maak melding

 32. @Dick Ik lees een aantal reacties waarin op goedkope wijze over ambtenaren wordt gesproken. Ik begrijp nu van je dat je het niet zo bedoelde, maar ik las in jouw reactie daarop dat je hier wat sarkastische opmerkingen over ondernemers tegenover wilde plaatsen.
  Fijne Koninginnedag en vergeet de pretmarkt niet.


  Maak melding

 33. Dame, sorry en nog eens 1000x sorry. Geef toe dat ik iets te frivool met woorden ben omgesprongen in deze woorden uitwisseling.

  Ach, heb geen markt nodig om pret te maken.

  Doe mij de pleinen maar; jij/jullie ook enorm veel plezier!
  En kom nog eens terug?


  Maak melding

 34. @Dame: wijze woorden, je hebt gelijk
  @Dick: onwijs
  @Burgemeester: wijs
  einde discussie? wijs!

  Elke eigenwijs mag op eigen wijze wijzen, maar wijzen is soms ook wijzen naar je zelf? Wijs of onwijs… maar de uitbater zal blij zijn met dit wijze besluit van de Burgervader en consorten. De feestvreugde kan beginnen.


  Maak melding

Reageer