Programma Zwolle 4 en 5 mei 2010

Zwolle – Dinsdag 4 mei is om 20.00 uur de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. De plechtigheid voorstelling Wie Niet Weg Is Gezien door De Jonge Honden in het Abbott Theater, tegenover het Thomas a Kempiscollege.

De avond begint met de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst om 18.30 uur in de Oosterkerk georganiseerd door het Podium van Kerken. De Stille Omgang vertrekt om 19.15 uur vanaf De Spinhuisbredehoek. Verzamelen en opstellen tussen 19.00 en 19.15 uur. De tocht gaat langs het voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge, Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark.

De loco-burgemeester en enkele wethouders lopen mee in de tocht en wonen de dodenherdenking bij het monument in het Ter Pelkwijkpark bij. Tijdens de plechtigheid treedt traditiegetrouw het Groot Mannenkoor Zwolle op. Na de Last Post, de twee minuten stilte en het Wilhelmus draagt loco-burgemeester Erik Dannenberg een gedicht voor, waarna de kranslegging en het defilé langs het monument plaatsvinden.

Woensdag 5 mei Bevrijdingsdag

Woensdag 5 mei om 09.30 uur vindt in de Grote Kerk een dankdienst plaats georganiseerd door de Protestantse Gemeente Zwolle. Vervolgens wordt om 11.00 uur bij het monument in het Ter Pelkwijkpark de vlag gehesen, het Wilhelmus gezongen en het bevrijdingsvuur ontstoken. De start van de bevrijding en het Bevrijdingsfestival sluiten daarmee mooi op elkaar aan en herdenken en vieren krijgt inhoud op dezelfde markante plek. Het Bevrijdingsvuur is uit Wageningen opgehaald door atleten van PEC 1910. Daarna houdt loco-burgemeester Erik Dannenberg een toespraak bij het monument. Het Bevrijdingsfestival Overijssel gaat vervolgens om 11.30 uur in Park de Wezenlanden van start met een optreden van Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel en heeft daarvoor bekend musicalsterren te gast als Noortje Herlaar (Mary Poppins), William Spaaij en Cindy Bell. Kijk voor meer informatie over het programma en het thema ‘Vrijheid Wereldwijd’ op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl.

Verkeersstremmingen op dinsdag 4 en woensdag 5 mei

De activiteiten op 4 mei hebben gevolgen voor het verkeer. Op de route van de Stille Omgang wordt het verkeer opgehouden. Om de herdenking in alle rust te laten plaatsvinden, wordt de omgeving van Ter Pelkwijkpark afgezet. Deze afsluiting geeft op 4 mei van 19.15 – 21.00 uur stremming voor al het verkeer. Stadslijn 4 rijdt vanaf 18.00 uur niet over de Wilhelminasingel maar neemt een alternatieve route via de Eekwal, Kamperpoortenbrug, Pannekoekendijk waarna de gebruikelijke route gereden wordt. De bushaltes aan de Wilhelminasingel en Kerkstraat vallen uit tot en met 5 mei. Alternatieve uit- en opstapplekken bevinden zich aan de Eekwal en bij winkelcentrum Diezerpoort.

Vanwege het Bevrijdingsfeest op 5 mei in de binnenstad en in park De Wezenlanden worden de volgende straten afgesloten tussen 4 en 6 mei:

–          Kerkstraat (gedeelte tussen bussluis en Ter Pelkwijkstraat),

–          Groot Wezenland (gedeelte tussen Kerkbrugje en Schuurmanstraat),

–          Schuurmanstraat,

–          Wiecherlinkstraat,

–          Buserstraat,

–          Luttenbergstraat (gedeelte tussen Hanekampbrug tot de Burgemeester van Roijensingel),

–          Wethouder Alferinkweg en aanliggende straten zoals Ten Oeverstraat en Grasdorpstraat.

Bebording geeft de stremmingen en omleidingroutes aan. Het tankstation aan de Hanekamp is bereikbaar via de Hanekamp. Ziekenhuis Isala klinieken, locatie De Wezenlanden, is deze dag bereikbaar via de algemene omleidingroute: Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Stationstraat, Oosterlaan, Deventerstraatweg, Hortensiastraat en omgekeerd.

De afsluiting van het gebied binnenstad/Park De Wezenlanden vindt plaats vanwege de veiligheid in verband met de vele bezoekers die worden verwacht.

Gedurende de opbouw en afbouw van het Bevrijdingsfestival (van 26 april tot en met 8 mei) zullen delen van straten afgesloten zijn voor het verkeer.

Op 5 mei zijn er tevens festiviteiten in de binnenstad: op het Grote Kerkplein, de Melkmarkt, het Rodetorenplein, de Nieuwe Markt, het Gasthuisplein en het Bethlehemskerkplein. Hiervoor zijn afgesloten het Ter Pelwijkpark, het Gasthuisplein en het Grote Kerkplein, evenals de aansluitingen van de straten op het Grote Kerkplein.

Reisadvies
De gemeente adviseert om met het openbaar vervoer naar Zwolle te komen. De loopafstand van het station naar de binnenstad en Park De Wezenlanden is minder dan tien minuten. Daarnaast rijden er stadsbussen via de binnenstad. Er bevinden zich haltes aan de Eekwal, Dijkstraat en Burgemeester Drijbersingel, ter hoogte van winkelcentrum Diezerpoort. In de nabije omgeving van het park De Wezenlanden zijn haltes aan Wipstrikkerallee en Hortensiastraat. Voor fietsers worden fietsrekken geplaatst aan de Wethouder Alferinkweg, Hanekamp, Ter Pelkwijkpark en de Luttenbergstraat.

Parkeren

In de buurt van het park zijn geen parkeerfaciliteiten. Het park ligt ter hoogte van vergunninghoudergebieden. Voor parkeren worden de volgende accommodaties aangeraden: parkeergarages Lübeckgarage, Pas de Deux en parkeerterrein Hanzeland aan de Hanzelaan. Deze liggen aan de zuidzijde van het station. Via de tunnel onder het spoor kunnen bezoekers de voorkant van het station bereiken waar verwezen wordt naar de Bevrijdingsfestivallocaties. Andere parkeerlocaties in de buurt van de stad zijn Dijkstraat, Noordereiland (Assiesstraat), Eiland (Pletterstraat), Maagjesbolwerk (Jufferenwal) en Diezerpoort (Van Wevelinckhovenstraat). De Turfmarkt is buiten gebruik als parkeerlocatie. De routes naar de parkeeraccommodaties worden op de invalswegen aangegeven. Op de binnenring in de omgeving van de binnenstad bevindt zich het parkeerverwijssysteem dat de parkeeraccommodaties en het aantal beschikbare parkeerplaatsen aangeeft.

Voor informatie over het programma kijk op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl. Voor meer informatie over de wegwerkzaamheden en de bereikbaarheid van Zwolle kijk op www.bereikbaarheidzwolle.nl.

Artikel delen:

Reageer