Illegaal plakken in tunnels en viaducten wordt aangepakt

Zwolle – De gemeente Zwolle start maandag 3 mei aanstaande met een handhavingsactie tegen het illegaal aanplakken in tunnels en onder viaducten. De servicemedewerkers van de gemeente Zwolle voeren de controles zodanig op dat de wildplakker geen vrij spel meer heeft om de Zwolse tunnels en viaducten te ontsieren.

Aanplakken van posters en affiches met een commerciële boodschap is een ongewenst verschijnsel dat in Zwolle sinds jaren aan de orde van de dag is. Het gaat om een handhavingsactie van een half jaar op locaties waarvan geïnventariseerd is dat er regelmatig illegaal aangeplakt wordt. Naar aanleiding van de resultaten kan de gemeente besluiten de actie te verlengen of uit te breiden.

Wekelijks controleren en registreren de medewerkers van de gemeente wie er achter de illegaal aangebrachte aanplakbiljetten zitten. Veelal zijn dit organisatoren van festivals en feesten. De gemeente Zwolle schrijft in eerste instantie de overtreder aan met een waarschuwing. Mocht deze vaker in de fout gaan, dan bekeurt de gemeente de opdrachtgever. Aan de hand van bedrijfsnamen of evenementen gaat de gemeente de opdrachtgever van de posters achterhalen. Deze kan rekenen op een boete van minimaal 200 euro en moet de kosten voor het schoonmaken vergoeden.

Naast het optreden tegen wildplakkers en hun opdrachtgevers, vindt de gemeente het erg belangrijk dat illegaal geplakte posters zo snel mogelijk worden verwijderd. Na constatering van een illegaal aangebrachte poster zal ROVA deze op korte termijn verwijderen.

Zwolle heeft plekken aangewezen voor het plakken van ideële doeleinden. Dit zijn de zogenaamde ‘vrije plakplaatsen’. Ontstaan vanuit het grondrecht van vrije meningsuiting en alleen te gebruiken voor mededelingen en bekendmakingen met ideële doeleinden. Deze vrije plakplaatsen zijn niet bedoeld voor commerciële aankondigingen. Tegelijk met de start van de handhavingsactie is het aantal vrije plakplaatsen in de stad uitgebreid.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Gewoon net zo doen als in Gent (B).

  Daar plakken ze een strook over de poster met daarop: “Afgelast” ;D

  Dan heeft de poster niet meer het beoogde effect.


  Maak melding

 2. Aangep(l)akt? Gaan de ook het illegaal plakken van VERKIEZINGSposters aanpakken? Lees: te vroeg, over elkaar heen etc etc.

  Neem aan dat de super-LOESJE posters worden ontzien 😀


  Maak melding

 3. in deventer hebben ze er een paar mooie plak plaatsen voor gemaakt, met de vormen van een toeter er in…
  en daar heb je wat meer plakplaatsen in de buurt van scholen en station.
  Ik denk dat de plakkers vooral daar proberen te scoren dus misschien een idee om daar een paar extra plakplaatsen te verwezelijken.

  En ja, loesje mag wel weer eens opduiken;)


  Maak melding

 4. Niet alleen in de tunnels maar in het winkelcentrum Zwolle Zuid plakken ze de grote pilaren bij de winkel van AH ook vol met reclameposters.De gemeente kan beter ergens in elke wijk speciale grote borden plaatsen waarop ze wel plakken mogen.


  Maak melding

 5. heel goed, maar jaren te laat. ze hadden hier al veel eerder mee moeten beginnen. iedereen ergert zich mateloos aan die posters die her en der door de stad maar worden opgehangen.
  ik vind dit nog meer storen dan slechte grafitti


  Maak melding

 6. @pieters:
  Dat doet de gemeente toch al? Alleen plakken ze daar dan hunzelf op.
  Nu levensgroot in heel het dorp te zien: de nieuwe gemeenteraad!


  Maak melding

Reageer