Fontein terug in de Zwolse stadsgracht

Zwolle – Wethouder Filip van As stelde donderdag 29 april de nieuwe fontein in de stadsgracht van Zwolle officieel in werking. In de loop der jaren zijn er regelmatig onderdelen van de 46 jaar oude fontein vervangen. Vorig jaar werd duidelijk dat het beter was om de oude fontein in zijn geheel te vervangen.

29-04-2010_wethouder_filip_van_as_stelt_fontein_in_werking_4.jpg

Volgens Wim Huijsmans van het Historisch Centrum Overijssel werd de fontein in 1954 geplaatst als onderdeel van het Zwolse 1 festival. Dit was een feestweek waarin licht en muziek centraal stonden. Eind jaren zestig was de fontein zover versleten dat er een prijsvraag werd gehouden voor een nieuw fonteinontwerp. Deze prijsvraag werd gewonnen door kunstenaar Jan de Baat, zijn ontwerp was niet goed uitvoerbaar. Daarom werden van de originele fontein onderdelen vervangen zodat deze toch zijn werk kon doen. In 1973 heeft de kunstenaar de windharp ontworpen in park De Weezenlanden.

29-04-2010_wethouder_filip_van_as_stelt_fontein_in_werking_1.jpg

29-04-2010_wethouder_filip_van_as_stelt_fontein_in_werking_2.jpg

De nieuwe fontein heeft een aanmerkelijk zuiniger pomp dan de oude fontein. Daarnaast is er LED-verlichting in verschillende kleuren aangebracht. Tijdens Koninginnedag wordt bijvoorbeeld oranje verlichting gebruikt. In het vervolg zal de fontein bij het ingaan van de zomertijd worden ingeschakeld en rond het ingaan van de wintertijd weer worden uitgeschakeld. De fontein spuit van 08.00 uur ‘s morgens tot 12.00 uur ‘s nachts.

29-04-2010_wethouder_filip_van_as_stelt_fontein_in_werking_3.jpg

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer