Ondergrondse afvalcontainers in binnenstad compleet

Zwolle – Milieuwethouder Erik Dannenberg heeft donderdag 29 april de laatste ondergrondse afvalcontainers in de binnenstad van Zwolle op het Rodetorenplein geplaatst. Het gaat hier om twee glascontainers en één restafvalcontainer op het Rodetorenplein. Deze laatste containers zijn geplaatst om de opslagcapaciteit voor afval in dit gedeelte van de binnenstad te vergroten. Het netwerk van ondergrondse afvalverzamelsysteem in de Zwolse binnenstad is daarmee een feit.

rova-hve-20100429-0252.jpg

De eerste afvalcontainers in het Zwolse centrum zijn in december 2003 onder de grond gegaan. Inmiddels heeft de binnenstad 45 ondergrondse containers op 34 locaties voor restafval, containers op vijf locaties voor glas en op drie locaties voor oud papier. Alle huishoudens en veel bedrijven kunnen hun afval kwijt in de ondergrondse containers. Alle rol- en minicontainers die voordien dagelijks gestald waren in de openbare ruimte zijn hierdoor verdwenen. Daardoor is het straatbeeld aanzienlijk verbeterd. Tevens is de stankoverlast zo goed als verdwenen en de ondergrondse containers zijn niet aantrekkelijk voor de ratten en muizen.

 

                   hve-20100429-0243.jpg 

rova-hve-20100429-0258.jpg 

In de binnenstad heeft bij de plaatsing van alle ondergrondse containers vooraf een archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Hierbij zijn geen bijzondere vondsten gedaan. Voor het plaatsen was het op diverse plekken noodzakelijk kabels en leidingen te verleggen. Voor één locatie is in overleg met de kunstenaar een kunstwerk verplaatst.

rova-hve-20100429-0271.jpg

De eerste serie van het afvalverzamelsysteem is geplaatst met een vaste elektriciteitsaansluiting. Omdat het krijgen van een vaste aansluiting bij de plaatsing teveel tijd vergde werden de containers kort daarna geplaatst met een accu/batterij. Voor de containers met een vaste elektriciteitsaansluiting was het nodig om met een aparte zuil te werken. Bij containers met een accu is dat niet meer nodig.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Ingezonden:

  Saillant detail is het feit dat elders in de stad containers niet toegankelijk zijn.

  In de Schoutenstraat is de ondergrondse container al een jaar buiten gebruik door bouwwerkzaamheden.

  Door het plaatsen van een tent en afzethekken op de Nieuwe Markt zijn de daar geplaatste containers deels ingesloten in de tent en deels niet bereikbaar.

  Terwijl deze week namens Rova een brief is verstuurd aan bewoners dat er gewerkt wordt met een hoofd- en een uitwijkcontainer. Dit is heel klantvriendelijk maar voor mij en mijn buurtgenoten zijn dat bovengenoemde 2, dus thans niet bereikbare containers.

  Een reactie aan de eenheid Wijkzaken vanochtend met verzoek tot terugkoppeling moet nog beantwoord worden.

  Een andere vaak gehoorde klacht, zeker bij de papiercontainer Nieuwe Markt is de wekelijkse verstopping van de invulopening.  Maak melding

 2. Vind het een heel mooi systeem deze ondergrondse containers .Nu nog wat vaker op tijd deze dingen legen dan loop je niet steeds naar een container die vol is.Want je mag dan de zak er niet naast zetten dus helemaal weer terug naar huis sjouwen.Ik zit er wel enkele honderden meters vandaag maar er wonen ook oudere mensen voor wie het een probleem is.Dan moet je bepaalde mensen ook nog opvoeden dat ze er geen dingen inproppen die vast blijven zitten dat gebeurt ook vaak.


  Maak melding

Reageer